Articles

Kako da naučim da igram RPG?

Igrali ste RPG na računaru, čuli ste da postoji način igranja uživo sa drugarima, ali nemate nikog da vas uvede u taj čudesni svet? Osim nas, naravno! Ponudićemo vam igre sa kojima možete početi vaše dogodovštine, objasniti vam termine, šta treba da pročitate i na šta da obratite pažnju u izabranoj RPG igri. Na kraju ćemo igrati i fudbal.

RPG igre su već dugo veoma popularan žanr računarskih igara. Na mobilinim telefonima termin je pomalo izgubio smisao, ali mnoge društvene igre – što je hobi u naglom usponu – imaju elemente rolplej igara. Lako je ući utaj čudesni svet čudesnosti, ako imate nekog da vodi igru. Stoga će se ovaj tekst obraćati početnicima koji bi želeli da se upoznaju sa RPGom, ali nisu u prilici da imaju nekog da ih uvede. Tim pre što je danas sve više onlajn servisa koji mogu da pomognu da se igra nesmetano odvija i na daljinu! 

Da razjasnimo termine
  • RPGRole playing game, termin koji se često vezuje za žanr igranja uloga u svjoj sveukupnosti. Čistunci ga koriste za one igre koje se ne odigravaju u svetovima epske fantastike. U svetu računarskih igara RPG označava igre nadahnute “stonim” (tabletop) igrama ove vrste, dok je “pravi” izraz za računarski RPG, zapravo, cRPG.
  • FRPFantasy role-playing (game), je u suštini sinonim za RPG, osim što ga čistunci koriste isključivo za igre sa tematikom epske fantastike. Nezvanično, među braćom nerdovima, FRP je “stoni”, “pravi”, “tradicionalni” RPG, dok je RPG generalno ime žanra, bilo da se radi o tri debele knjige ili sedam računarskih igara ili neku kinesku debilanu sa mobilnih.
  • GM ili DMGejm ili Dandžn Master (Game ili Dungeon Master) je organizator igre, pripovedač. Sve ono što računar ispostavlja igračima cRPG-a, očekuje se od živog ljuckog GM ili DMa. GMov ili DMov zadatak je da pruža odgovore, opise, tumači pravila i sastavlja nove pustolovine.
  • Character SheetSveolik ili Sve-o-Liku predstavlja… dobro, dobro kolokvijalno se naziva Karakter Šit, ali bolje bi bilo da se zove “sveolik” jer je to formular, parče pravog ili virtuelnog papira na kome pišu svi podaci važni za likove u igri. Tu se beleže sposobnosti, veštine, magije, inventar, prijatelji, neprjatelji, i sve druge veoma važne pojedinosti.

Odakle da počnem?

Cilj je da naučite da vodite igru, pa je za početnika najbolje da se odluči za neki sistem jasnih pravila koji ne zahteva mnogo improvizacije. Neophodan vam je sistem koji ima dovoljno pomoćnih materijala i avantura koje možete da pročitate i upriličite za svoju družinu. 

RPG sesija u toku (PHOTO: Diacritica / CC BY-SA )

RPG sesija u toku (PHOTO: Diacritica / CC BY-SA )

Bilo da dolazite iz hobija društvenih igara ili računarskih RPGova, predložio bih vam da najpre pokušate jednu od hibridnih igara. Naime, postoje sjajne igre koje su negde na pola puta od društvene igre (boardgame) i “pravog” RPGa (Table Top RPG). Prednost ovih igara je u tome što uglavnom poseduju pravila koja omogućavaju da igrate sami (sa sobom), i tako naučite kako se prave likovi, kako se tumače rezultati kockica i kako izgleda tok avanture.

Legacy of Dragonholt

Legacy of Dragonholt

Jedna od najboljih na tržištu u smislu dobre priče i mogućnosti da se odigra šest pustolovina za 1-6 igrača, jeste Legacy of Dragonholt. Nedostatak ovog paketa je u tome što košta koliko i prosečno PDF izdanje nekog RPG sistema, i neće vam omogućiti da iz njega dalje pravite svoje pustolovine. 

Frostgrave i Questing Heroes

Frostgrave i Questing Heroes

Alternativa je Frostgrave, koji možete besplatno preuzeti u elektronskom formatu. Osim što je besplatan, ovaj sistem će vas pripremiti za ono što dolazi u “pravom” RPGu, uz pomoć dodatnih, takođe besplatnih, knjižica. 

Tu je i Questing Heroes, koji je “pravi” RPG, ali sa širokim mogućnostima za solo igranje. S obzirom na cenu (petnaestak dolara), predstavlja neku vrstu kompromisa. Nije jeftin, ali s druge strane nije ni društvena igra, već pravi RPG.

Zašto predlažem ove igre? Pa, ako probate i učine vam se prezamršene, bravo, niste spremni za RPG, a uštedeli ste pedesetak dolara koliko obično koštaju osnovne knjige. Ako vam se dopadne, zabavili ste se, nešto naučili i spremni ste za sledeći korak.

Koji sistem da odaberem?

Početni sistem nije važan ukoliko imate družinu i iskusnog GMa (organizator, vođa igre, pripovedač). No, pretpostavićemo da nemate GMaza. Možda tek treba da okupite družinu, možda su vas izabrali da prvi zamočite prst u lavorče FRPa, u svakom slučaju evo kako možete da najlakše krenete u “pravi” RPG.

Stoga vam predlažem dobro poznate sisteme, igre koje su dobro objašnjene i za koje možete naći podršku, nekog da pitate i što je važno, mnoštvo spremljenih avantura. To su dopunske knjige i materijali koji vam potanko objašnjavaju scenario, kako da ga predstavite svojim igračima i kako da upriličite zabavnu seansu.

Dungeons & Dragons 5th Edition (D&D)

D&D 5ed Player's Handbook

D&D 5ed Player’s Handbook

Za:

Protiv:

  • ima mnogo da se čita
  • nisu sva pravila sasvim jasno objašnjena
  • skupo ako ćete da kupujete sve prateće knjige
  • osnovni komplet ima tri knjige

Warhammer Fantasy Roleplay 4th Edition (WFRP)

Warhammer 4th Edition

Warhammer 4th Edition

Za:

  • Kudikamo jednostavniji od D&Da
  • pravila su vanredno jasna i brza
  • dovoljna je jedna osnovna knjiga
  • prateći svet je vrlo zabavan
  • neke od najbojih avantura napisane su za ovaj sistem

Protiv:

  • nije toliko zastupljen kao D&D
  • postoji manji broj aplikacija i online podrške
  • priče nisu “herojske”, već se uglavnom bave mračnim i krvavim pustolovinama punim demona i korupcije

Neću! Šta još imaš?

Nećete da zaglibite u Dijendi (pametno) i ne odgovara vam WFRP po stilu (razumljivo). Okej, nije smak sveta. Postoje, takozvani, D&D derivati, slične igre koje mogu da va pomognu da uđete u hobi. Nedostatak svih pravila koja ću pomenuti je nedostatak široke podrške, a prednost je u tome što možete sami da izaberete žanr koji vam odgovara.

FATE Accelerated, Ten Candles i Savage Worlds Adventure Edition

FATE Accelerated, Ten Candles i Savage Worlds Adventure Edition

FATE Accelerated, nisu baš početnička pravila, ali ako se ne stidite da pomalo glumite, sarađujete zajedno na priči, može da bude zabavan odmak od tradicionalnih RPG igara sa računara. Ovde možete čitati besplatna SRD pravila a PDF izdanje možete besplatno skinuti ovde. Ako vas zanima ovaj sistem, recenziju kompletnih FATE pravila možete pročitati na našem sajtu.

Ten Candles je horor i pripovedna igra, pa neće prijati onima koji nisu umetnički nastrojeni. S druge strane, pravila su laka, jasna i brzo se da upriličiti seansa.

Savage Worlds je vrlo raznovrstan sistem koji pruža pristup i scifi i hororu i kaubojskom i razim drugim žanrovima. Pravila su osmišljena baš da pruže jednostavnost, a da zadrže jasnoću pravila i smanje nivo improvizacije koji vam je neophodan za pretodno pomenute alternative.

Naravno, uvek možete potražiti neke od sistema koji su slični DnDu, kao što su Beyond the Wall, Dungeon World, Dungeon Crawl Classic, D6 Dungeons i sl.

Šta prvo radim?

Najpre pročitajte uvodni deo pravila. Koji god sistem ste dograbili, prvih nekoliko poglavlja su prilagođeni potpunim početnicima. Osim uvodnih napomena, rečnika osnovnih pojmova, mnogi sistemi daju pisani skript koji prikazuje kako otprilike izgleda seansa. 

Prve stranice Dungeons & Dragons Player's Handbook

Prve stranice Dungeons & Dragons Player’s Handbook

Dakle, iščitajte početak i pređite na pravljenje likova. To je uvek nekako na početku svih pravila. Napravite nekoliko likova, desetak, na primer. Zašto? Pa, zato što likovi na izvestan način objedinjuju sve osnovne koncepte koje jedan sistem pruža. Neka vas ne zabrine to što ćete tokom pravljenja lika često listati knjigu tamo-amo. To je okej, dobar način da korak po korak skapirate šta je šta.

Šta dalje?

Ok, sad imate desetak likova i vreme je da pronađete onaj deo pravila koji je označen kao DM (ili GM) only. Ne morate SVE da izučite niti je neophodno da SVE zapamtite. To je kao priručnik, a najviše ćete ga koristiti prilikom pripreme avantura, što dolazi nešto kasnije. Naprosto se upoznajte sa pravilima koja najčešće objašnjavaju kako da igračima tumačite razne situacije, kako se leči, šta ima da se pojede, kako se primenjuju veštine, magije, kako sastaviti scenu borbe, i sl. 

Početak poglavlja o borbi u Coriolis - The Third Horizon

Početak poglavlja o borbi u Coriolis – The Third Horizon

Proučite sistem za borbu i magiju. Sasvim je moguće da vam ništa nije jasno. To je ok. Pravila obično imaju na kraju nekakvu probnu avanturu i sad ste spremni da sami (bez igrača) prođete kroz ovaj deo. Pročitajte ga. Odigrajte ga sami sa sobom. Vratite se na delove koji vam nisu bili jasni. Nađite jednog strpljivog igrača i pokušajte da upriličite igru sa njim-njom. 

Igrajte fudbal

Da, dobro ste pročitali. Uzmete one likove koje ste napravili. Rasklonite sto, pod, neku veću površinu. Nađite kakve sitnice koje će predstavljati avanturiste, čep, pampur, praznu kutiju šibica, čačkalicu zalepljenu na karton, novčiće, dugmiće, kockice, šta god imate pri ruci. 

Odaberite nešto da predstavlja lopticu, žeton, zgužvani staniol. Fudbal ima sve ono što vam treba da naučite pravila igre. Kretanje… brzinu kretanja… primenu veština, a možete dodati i borbu i magiju, što da ne. Okej, neće to biti čist sportski fudbal, već radije neka fantazijska brutalna varijanta, ali hej, ako uspete da upravljate pravilima dok se dva tima takmiče oko ubacivanja loptice u gol, sasvim ste spremni da vodite avanturu.

Igrajte fudbal sa svojim karakterima

Igrajte fudbal sa svojim karakterima

Ima još jedna prednost fudbala kao test-igre. Naime, neophodno je da budete glasni. Dok igrate tu fantazijsku fucu, ponašajte se kao komentator. Brbljajte, pratite pričom radnju na terenu. Zamislite da ste radijski voditelj. Vaši igrači zavise od vas da čuju sve ono što njihovi likovi mogu da vide i osete. Znam, nije lako postati ekstrovert i zabavljač kao što pravi GM to mora biti, ali vežba se i to baš na fudbalu!

Je l’ to sve?

Nije, naravno. Sad ste spremni da iščitate pisanu avanturu, da imate svoje prve igrače. Uvek možete da se snađete za nove avanture i igre, a da prođete jeftino! Ukoliko vam se osladi, možete da pređete na prvi pravi veliki izazov za svakog GMa, a to je pravljenje novog sveta. Razume se, ima šta da se radi i u međuvremenu, čak i kad se aktivno ne priprema za novu seansu, GM može da se obrazuje i unapređuje svoje veštine!

Imate još pitanja? Želite da saznate više o RPGu? Podelite sa nama kako ste naučili svoj prvi RPG. Postavite pitanja ili komentar na sajtu. Pridružite se diskusiji na Pitchwise.net Discord serveru!

Zašto ne biste ostavili komentar na tekst? / Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.