Articles

Kako da uživate u RPGu, a da ne morate (mnogo) da platite

Pošalice kruže internetom da je hobi stonih igara, pa i RPG, skupa zanimacija. Da nije baš tako, pokušaću da vas ubedim ovim napisom o tome kako da se igrate uz malo ili nimalo troškova.

Pitchwise već odavno piše o RPG-u. Tu, skoro, mogli ste da pročitate šta su roleplay igre. S obzirom na to da se radi o igranju uloga u pričama koje smišlja i tumači gejm master (game master), minimalna “oprema” jeste – jedan igrač i jedan pripovedač.

U stvarnosti, ako obiđete neki od postojećih klubova u gradu, na primer, videćete prilično raskošnu opremu: tu su kockice (kojima ne može da se igra jamb), bogato ilustrovane knjige u luksuznom povezu (bar 3, a može da ih bude i preko 10), podloga za pisanje i brisanje (battle mat), lepeza figurica, za koje je često neophodna oprema za bojenje (četkice i akrili), a tu su i paravani (GM screen), papiri za beleženje podataka o likovima (character sheet)… Ne deluje baš kao jeftin hobi, zar ne?

Srećom, industrija zabave, tačnije odsek za stoni RPG (tabletop) misli na vas. Tokom godina se uvrežio standard da se publici nude tri stepenika za ulazak u svet RPG-a. Svaki izdavač koji drži do sebe objavljuje knjige koje zaista predstavljaju uživanje za oko i dodir. Skup papir, tvrd povez, fantastične ilustracije, čine da knjiga pravila u proseku košta između 4100-6300 RSD. Tek poneka dodatna knjiga košta oko 2100-3200 RSD. Uh, tako je… slavni Dungeons & Dragons u petoj ediciji, na primer, košta oko 18000 RSD u kompletu.

Ako ste zavoleli RPG, knjige će vas dočekati raširenih stranica

Komplet sadrži osnovnu knjigu (Player’s Handbook) sa osnovnim pravilima, detaljnija uputstva za pripremanje avantura (DM’s Guide) i bestijarijum sa svim vrstama čudovišta protiv kojih će se igrači boriti (Monster Manual). Možda drugi izdavači imaju drugačiji raspored, ali u načelu svi će hteti da vam prodaju što više prilično skupocenih knjiga.

Stoga vam izdvači nude besplatna pravila, obično ih nazivaju Quick Start ili Basic Rules. Recimo, za Dungeons and Dragons možete ih naći na zvaničnom sajtu. Ta pravila su prillično temeljna i sasvim dovoljna da zaigrate. U čemu je trik? Pa, za razliku od lepe knjige, dobijate “samo” PDF. Često izdavači pružaju podatke samo o početnim nivoima i tu je Wizards of the Coast, izdavač D&D knjiga, ispao priličan “džek”, jer su njihova početna pravila veoma iscrpna.

Sledeći korak je takozvani Starter Set. U paketu od 2100 RSD dobijate pravila, već napravljene likove i kockice. Mi, iskusni RPG vukovi, nezadovoljno mlatimo repićima i mrštimo njuškice, smatrajući da je ovaj korak nepotreban izdatak. Ali, ipak može biti dobro rešenje za grupu koja nema pristup celom kompletu pravila, a želi da zagazi dublje u svet RPG-a.

Parola ”snađi se” – figure iz Descent i sličnih igara odlično će poslužiti

A šta je sa ostalom opremom?

Pa, za početak, kockice nisu skupe (oko 700 RSD), ali može se i bez njih. Idite na PlayStore i preuzmite jednu od besplatnih aplikacija, npr. Dice Roller.

Problem knjiga ste rešili besplatnim osnovnim pravilima.

Umesto plastičnog piši-briši podmetača i figurica, možete koristiti maštu (Theatre of Mind, pojam koji objašnjava zašto vam nisu uvek potrebne figure i mapa), obične papire i višak kockica koji predstavlja raspored igrača i protivnika na terenu.

Formulare za likove ne morate uzimati iz posebne zvanične knjige, možete ih naprosto skinuti u PDF ili DOC formatu sa interneta – ili još lepše, sami iscrtati i ukrasiti.

Iskreno, lepše nego što bilo koji izdavač može da vam ponudi

Još samo malo mašte za smišljanje avantura, jedan ili dva drugara i – spremni ste. Oh, nemate ideju kako da započnete igru, a ne kupuje vam se DM’s Guide? Nema problema, internet je pun gotovih (ili polugotovih) avantura, a ideje možete da pokupite i na RPG wiki stranama.

Ukoliko baš hoćete da počnete u velikom stilu, sa svim pravilima, uvek postoji opcija da knjige kupite u PDF formatu. Nisu uvek mnogo jeftinije, ali možete proći i do 50% bolje nego kupovinom “pravih” knjiga. DriveThru RPG je onlajn servis koji vam može pomoći (mada ću i o njemu pričati neki drugi put kad vam budem otkrivao čari onlajn RPG-a).

Kad smo već kod PDF-a, postoji i Bundle of Holding. Posredi je sistem sličan kao i kod drugih ‘bundle’ sajtova, za računarske igre, na primer. Paketi se objavljuju smaknuto tako da se u svakom mesecu objavi po pet novih ponuda. Po ceni jedne knjige, možete dobiti paket pravila sa obiljem dodatnih knjiga i gotovih avantura, što je svakako sjajna investicija.

Na primer, aktuelna ponuda omogućava da nabavite komplet pravila koji košta gotovo 6000 RSD, uz donaciju od 1500 RSD, a ako uplatite 2700 RSD, dobićete paket koji ukupno vredi preko 12000 RSD. Plus možete da se igrate znajući da je 10% vaše donacije otišlo u dobrotvorne svrhe. Što bi rekli “vin-vin-vin” prilika.

Za sasvim sasvim igranje “za DŽ” možete da preuzmete neki od potpuno besplatnih RPG naslova koje objavljuju entuzijasti ili manji izdavači. O tome zašto bi neko hteo da igra neki drugi sistem osim D&D-ja pisaću drugi put. Ni Dungeonslayers, ni Dungeon World,  ni Swords & Wizardry nisu baš kao “pravi” D&D, ali su potpuno besplatni (i možete ih dobiti kliktanjem na linkove).

Eto, sad imate sve što je potrebno. Predlažem da zajedno sa drugarima pročitate pravila, pa se menjate u ulozi gejm mastera dok se jednom od vas ne zalomi da otkrije neverovatan talenat za pripremanje avantura.

Koji su vaši omiljeni besplatni RPG proizvodi? Javite nam u komentarima.

1 reply »

  1. FATE je moj omiljeni RPG a potpuno je besplatan. Dolazi u dve nijanse FATE Core i nesto uprosceniji FATE accelerated. Ne koristi D20 vec Fudge kocke koje su modifikovani d6, ali su dostupne a tu je i aplikacija za njih, naravno. FATE je vise oslonjen na pricu od D&D-a, manje je rolanja kockica a vise koriscenja maste.

Zašto ne biste ostavili komentar na tekst? / Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.