Boardgames

Izgubljene Ruševine Arnaka – recenzija

Sigurno ste gledali filmove o Indijani Džonsu. Legendarni istraživač divljine, čovek koji je kročio tamo gde drugi nisu smeli, avanturista i nadasve šmeker. Iako nećete imati priliku da nosite poznati šešir i jurcate kroz rudnik u voziću, igra o kojoj danas pričamo donosi upravo taj osećaj avanturisanja i otkrivanja drevnih hramova za sto.

Lost Ruins of Arnak

  • Tip: strateška igra
  • Vreme:30-120 minuta
  • Broj Igrača: 1-4
  • Mehanizmi: postavljanje radnika, izgradnja špila, resursi za kretanje, solo igranje
  • Dizajner: Elwen i Min
  • Izdavač: Czech Games Edition, Games4You
  • Izdato: 2020.

Lost Ruins of Arnak, odnosno Izgubljene Ruševine Arnaka kako glasi naziv igre u lokalizovanom izdanju, vas stavlja u ulogu upravo tih istraživača koji idu tamo gde ljudska noga nikad nije kročila, pa onda kad zakorači čujete KRC i na vas se obruše razne karakondžule. Ujedno je i najbogatija produkcija iz CGE, ali i tome ćemo malo kasnije.

Igra uspešno kombinuje dva vrlo popularna žanra u društvenim igrama – postavljanje radnika i tzv. deckbuilding, odnosno građenje špila kako igra odmiče. Osnova svega što radite u Arnaku su karte u vašem ličnom špilu. Krećete od skromnog špila sa svega 6 karata, a vremenom ćete dodavati korisne predmete, artefakte, ali i poneku kletvu ako zatreba. Tabla će biti poprilično prazna, sa svega nekoliko osnovnih lokacija. Izgubljene ruševine Arnaka će biti stvarno izgubljene, to jest sve dok vi i vaši saigrači ne stignete tamo postavljanjem arheologa.

Kao što igra ima dve polovine po pitanju mehanika, tako je i sa njenom tablom. Glavnina table služi za istraživanje  – lokacije postavljene u tri grupe gde će se, u zavisnosti gde odete, otkrivati delovi ostrva, ali i stvorenja koja ih čuvaju. Moraćete onda da koristite karte i odgovarajuće ikonice da platite taj put, bilo peške ili nekim od prevoznih sredstava. Igra takođe radi nešto veoma interesantno ovde. Pred vama je uvek pitanje da li želite da otvorite novu lokaciju, čime dolazi i sukob sa nekim od čuvara koji vam troše resurse (ali donose poene), ili da idete tamo gde je sigurica, samo možda ne optimalno.

I tako vi gomilate sve te dragulje, dukate, kompase i drevne table i… šta onda? E pa, za to idete na drugi, manji deo table, gde trošite različite resurse kako biste pomerali svoje markere istraživanja i tako pokupili još više nagrada. Ovaj deo table je izuzetno bitan, jer dolaskom na visoke pozicije dobijate veliku količinu bodova, ali i razne bonuse ukoliko ste pre drugih stigli na viši nivo istraživanja. Tu takođe dobijate i asistente, dodatne pločice sa korisnim akcijama. Kada se već dotičem akcija, načelno imate samo jednu, glavnu, po potezu. Ali, zato možete odigrati koliko god želite akcija označenih ikonicom munje, među kojima je i trošenje bonusa od istraživanja kako biste pokupili baš resurs koji vam je zafalio. Poslednji način da “odrešite kesu” je kupovinom karata – artefakata ili predmeta. Prve su moćne i skupe karte koje se odigravaju odmah, dok su predmeti nešto što ćete češće moći da iskoristite, samo da stignu na red jer počinju sa dna špila. Pritom se odnos dostupnih karata menja kako igra odmiče, te će u kasnijim krugovima biti dostupno više artefakata koje je ekspedicija pronašla.

U kutiji dobijate stvarno dosta toga. Pre svega, tabla za igru će vam “pojesti” sto, naročito uz dodatak koji služi da postavite sve rezerve materijala, pa onda i table za svakog od igrača. Dobri Česi su stvarno prevazišli sebe sa ovom igrom i, da ponovimo rečeno iz uvoda, napravili do sada najbogatiju produkciju. Karte i table su prebogate sjajnim ilustracijama, a resursi su veoma taktilni i detaljni. Igra fantastično privlači pažnju kada je postavljena na sto. Pritom, kada vam dosadi igranje glavne table, možete je okrenuti na drugu stranu i dobiti drugačije izazove, tu je i solo igranje, kao i čitava besplatna kampanja kroz aplikaciju dostupnu na sajtu izdavača.

Lost Ruins of Arnak je potpuno zasluženo bila najbolja društvena igra 2020. godine, te je lako preporučiti i verziju na srpskom, to jest Izgubljene Ruševine Arnaka. Nadamo se samo da će i ekspanzija uskoro dobiti lokalizovano izdanje, jer je ovo igra koja je obavezni deo svake kolekcije ljubitelja društvenih igara.

Hvala Games4You na ustupljenom primerku za recenziju.

Ostavite komentar ili postavite pitanja na našem sajtu. Pridružite se diskusiji na našem Discord serveru. Pratite nas i na društvenim mrežama: Facebook, Twitter i Instagram.

Zašto ne biste ostavili komentar na tekst? / Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.