Articles

Najbolje društvene igre 2020. i 2021. godine

Tokom prethodne dve godine smo se dosta igrali i pored svega što se dešavalo. Izašao je veliki broj društvenih igara, nekih koje su nas iznenadile i nekoliko o kojima nismo mogli da prestanemo da pričamo.

E pa, danas ćemo izabrati najbolje društvene igre objavljene tokom  2020. i 2021. godine. U pitanju su isključivo nova izdanja, dakle bez ekspanzija, reizdanja, lokalizacija i sličnog, poređana bez nekog naročitog redosleda. Takođe smo birali društvene igre različitih profila i žanrova, ono što je stvarno najbolje iz ovog sveta i što smatramo da će se svakome ko voli društvene igre svideti.

Pa, da krenemo, a krenućemo od igre koju smo ubedljivo najviše igrali u Pitchwise redakciji.

Lost Ruins of Arnak

Igra debitantskog para dizajnera Elvina i Min je u prethodne dve godine od kako je izasla postala pravi svetski hit. U ovoj simulaciji Indijane Džonsa, igrači će postavljanjem radnika i izgradnjom špila pokušavati da pronađu nove lokacije, pobede različita čudovišta i istraže uzbudljive tehnologije. Sjajno ukombinovane mehanike, zanimljiva tema i vrhunska produkcija, pa nije ni cudo sto smo vec dobili i ekspanziju koju svi redom preorucuju.

Praga Caput Regni

Praga Caput Regni

Foto: Wouter Debisschop

Vladimir Suchy nas vraca u srednjevekovni Prag i vreme izgradnje Karlovog Mosta, Katedrale, Univerziteta. Kao pripadnici viseg staleza, pokusacemo da se maksimalno dodvorimo Karlu IV i pomognemo mu u ovim poduhvatima sirom grada. Sama igra je kompleksni miks razlicitih mehanika i nacina skupljanja poena u relativno malom broju poteza, sto neki igraci posebno vole.

Hallertau

Hallertau društvena igra

Izlazak nove “velike” igre Uvea Rozenberga je uvek dobro ispracen, pa je ista prica bila i za Halertau. Opet smo u Nemackoj, opet se bavimo poljoprivredom i opet postavljamo radnike. Da ne bi bas sve bilo isto, Hallertau nam daje gomilu kartica koje (ako platimo ili ispunjavamo uslov) mozemo da odigramo u bukvalno bilo kom trenutku. Takodje moramo da pazimo i na starost nasih ovaca, kvalitet zemljista, itd. Halertau nije najbolji Rozenbergov naslov, ali je definitivno igra u kojoj veoma uzivamo.

Witchstone

Witchstone društvena igra

Tokom prethodne godine sve je iznenadila velika Knicijina igra koja izgleda kao da ju je dizajnirao Feld. S obzirom da, nazalost, ne znamo u kojoj meri je doktor ucestvovao u dizajnu, pored kodizajnera Martinoa Kiakiere, moramo obojici da damo punu zaslugu za jednu od nasih omiljenih igara iz 2021. Relativno proste mehanike sastavljene u gomilu komboa koji će dovesti do neverovatno zadovoljavajućih poteza, mini trkanja i zanimljivih odluka. I sve to u samo 60-90 minuta.

The Red Cathedral

The Red Cathedral društvena igra

Kada vam kolekcija postane dovoljno velika onda počnete posebno da cenite velike igre u malim kutijama. Jedna od takvih je i Crvena Katedrala koja nam stiže iz Devira i pakuje dosta zabave u relativno malom pakovanju. Igrači su timovi graditelja koji, po naredbi cara Ivana Groznog, rade na izgradnji Hrama Sv. Vasilija u Moskvi. Tu je rondel, kockice, varijabilna postavka, kontrola lokacija, menadžment resursa i sve ono što osrednje težak euro i treba da ima, a za ljubitelje solo igranja i mod za jednog igrača se dosta dobro pokazao.

Project L

Jedna od onih društvenih igara koje su se svidele svakim sa kim smo igrali i gde se tražila još jedna partija. Project L je najblaže rečeno Tetris na tabli, lagana mozgalica u kojoj sakupljate delove iz pomenute video igre. Sakupljate i pločice sa šemama koje treba popuniti raznobojim delovima, sve to jel te da biste sakupili najviše poena. Project L je predivno taktilan i izgleda kao da ste prosuli kesu bombona na sto. Nekolmplikovana, ali iznenađujuće duboka igra.

Cubitos

Cubitos društvena igra

Ukoliko volite da bacate kockice, u Cubitos ćete ih imati pune šake. U pitanju je trkačka igra u kojoj ćete voditi jedno od kockičastih stvorenja. Bacate kockice, pokušavate da sakupite što više simbola za kretanje ili kupovinu, pa nabavite bolje kockice i tako u krug. Cubitos i njegove čudne kockice su instant zabava za stolom i potpuno urnebesna igra kakvu nismo do sada viđali.

Under Falling Skies

Kada smo na temi kockica, ne smemo zaboraviti ni Under Falling Skies, još jedno odlično CGE izdanje. Scenario vanzemaljske invazije koji smo viđali u filmovima pred vas stavlja izazov pametnog korišćenja malobrojnih kockica. Gradićete bazu, pojačavati odbranu, upucavati vanzemaljce, sve dok konačno ne istražite tehnologiju kojom ćete tuđine poslati kući. Veoma napeta igra za jednog igrača kojoj je lako stalno se vraćati.

Terraforming Mars Ares Expedition

Najsvežija igra na ovoj listi stigla je na samom kraju 2021. godine. Teraformiranje Marsa: Ekspedicija Ares, kako glasi naziv u lokalizovanom izdanju, skuplja originalnu igru u kompaktnije i nešto brže iskustvo. Odabir akcija donosi zanimljive taktičke izazove i prilike za blefiranjem, a celokupna produkcija, kao i nekoliko dodatnih varijanti, su samo neki od razloga zašto se ova igra mora naći i u vašoj kolekciji.

Nidavellir

Hrabri patuljci brane svoje kraljevstvo Nidavellir u istoimenoj društvenoj igri. Na vama je da okupite najjaču družinu, gde drugde nego u krčmi, nadmećući se protiv drugih igrača. Pošto patuljci vole zlato, treba imati punu šaku dukata u ovoj igri koja nije naročito komplikovana, ali je garantovano da će izvući takmičarski duh iz svih za stolom. Gotovo monohromatska paleta boja takođe izdiže Nidavellir iz ostatka igara koje smo imali priliku da zaigramo.

To su bile najbolje društvene igre iz prethodnog perioda po izboru Pitchwise redakcije. Izbor je zapravo bio još veći, ali smo želeli da se fokusiramo isključivo na novitete i specifično na 10 igara za koje možemo da kažemo da predstavljaju hobi u najboljem mogućem svetlu. Nova, 2022. godina je već počela odlično a biće svakako uzbudljiva, naročito po pitanju lokalizovanih izdanja koja nam uveliko pristižu. Naravno, javite nam koji su vaši favoriti u komentarima.

Foto ilustracije: Danko Petrović

Koje društvene igre su vama obeležile proteklu godinu? Slažete li se sa našom listom? Ostavite komentar ili postavite pitanja na našem sajtu. Pridružite se diskusiji na našem Discord serveru. Pratite nas i na društvenim mrežama: Facebook, Twitter i Instagram.

Zašto ne biste ostavili komentar na tekst? / Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.