Boardgames

Damin Gambit – recenzija

Drevna igra šah je jedna od prvih ozbiljnijih društvenih igara sa kojima su se mnogi od nas susretali. Ista ta igra poslužila je kao osnova priče, a kasnije i Netflix adaptacije knjige The Queen’s Gambit. Logično, morala je da usledi “igra po seriji nastaloj po knjizi inspirisanoj igrom”.

Damin Gambit društvena igra

  • Tip: porodična igra
  • Vreme: 15 minuta
  • Broj Igrača: 2-4
  • Mehanizmi: programiranje kretanja, kvadratna šema
  • Dizajner: Rebecca Bleau, Nicholas Cravotta
  • Izdavač:  Asmodee, CoolPlay
  • Izdato: 2021.

Damin Gambit je društvena igra koja verovatno nikome nije pala na pamet da će se desiti. Kako, uopšte, prepakovati seriju u kojoj se stalno igra šah, u nešto drugo sem šaha? Pa, tako što ga ne napravite zaista. Da, u kutiji dolazi šahovska tabla, čak i komplet žetona koji predstavljaju figure i ima ih tačno da odigrate kompletnu partiju šaha sa njima. Ali, vi nećete igrati baš to, ni približno.

Vaš cilj nije da “pojedete” protivničku figuru kralja, niti čak da pravite mat pozicije. Zapravo pred vama nije uopšte prava partija šaha, na šta vam odmah sugeriše oznaka da Damin Gambit mogu igrati 2 do 4 igrača. Vi, naime, imate samo jednu figuru (to je naslovni gambit) i cilj da pokupite što više neutralnih figura i sakupiti najviše poena. Neutralne figure se ne kreću i svaka vredi različit broj poena, a igra se završava u trenutku kada je poslednji od tih žetona pokupljen.

Igranje se svodi na odabir toga kako će se vaš gambit ponašati u naredna 3 poteza. Može biti top, skakač, lovac, ili kraljica. Ovim se zadaje samo koju figuru će vaš gambit oponašati u potezu, ne i kuda će ići. To je već na samom igraču da odluči. Kroz spuštanje karata, licem na dole, ispred sebe ćete planirati poteze, ali kada jednom kartu spustite na sto ne smete je dirati dok ne dođe red da se odigra. Dakle, malo memorije, malo programiranja i “čitanja” ostalih igrača za stolom. Poznavanje igranja šaha uopšte nije potrebno jer dobijate nekoliko kartica koje prikazuju kako se koji tip figure (odnosno vaš gambit) može pomerati. To je otprilike i cela igra, bez neke posebne dubine i kompleksnosti. U kutiji dobijate nekoliko predloženih početnih postavki table, ali vas ništa ne sprečava da sami osmislite scenarije.

Da li Damin Gambit ima dodirnih tačaka sa serijom? Sem Anje Tejlor Džoj koja vas posmatra sa kutije i knjižice sa uputstvima, nikakve. Jednostavnih pravila i sa vrlo brzim partijama, Damin Gambit jedino prolazi kao poklon za fanove serije i potencijalna ulaznica u svet komplikovanijih društvenih igara, naročito onih sa puno planiranja poteza. Za ostale – ne propuštate ništa.

Igru nam je ustupio distributer CoolPlay.

Ostavite komentar ili postavite pitanja na našem sajtu. Pridružite se diskusiji na našem Discord serveru. Pratite nas i na društvenim mrežama: Facebook, Twitter i Instagram.

Zašto ne biste ostavili komentar na tekst? / Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.