Articles

Izbacivanje igara iz kolekcije – finale

Poslednja epizoda izbacivanja igara iz kolekcije će, nažalost, morati da dođe u nešto kraćem i pisanom obliku. Proći ćemo sada kroz sve one igre koje će biti izbačene, među kojima će se naći i poneka igra koja je možda bila i u nekom od ranijih videa. Uz svaku ću ostaviti tek poneku rečenicu sa razlogom zbog koje napuštaju kolekciju, opet uz napomenu da je većina ovih igara zasluženo bila dugo na našim policama. Igre koje ostaju, nažalost, neće biti obrađene u ovom tekstu, ali možda u nekom narednom u top listama i slično.

Welcome to…

Welcome to… je igra koja je već bila deo serijala u video formi, ali se našla “pod sekirom” zbog toga što smo u međuvremenu nabavili i Welcome to the Moon, koji je daleko varijabilniji i često zabavniji. Iskreno Moon ne čini da Welcome to… postane u potpunosti zastareo, ali kada je prostor na policama problematičan, ima smisla izbaciti ga.

Keyper

Još jedna igra koja je već bila deo serijala je Keyper. Igra je poprilično jedinstvena, veoma lepa i zabavna, ali je i ogroman posao za postaviti i skupiti zbog čega se baš retko pojavljivala na stolu.

Santa Maria

Santa Maria je veoma zanimljiva igra povlačenja kockica sa prostim pravilima i lepim mehanikama. S druge strane, povlačenje kockica imamo u još nekim igrama koje su nam draže i možda to lepše implementirale, tako da i Santa Maria odlazi na doboš.

Castles of Burgundy: The Card Game

Veoma lepa implementacija Burgundije u kartičnu varijantu kojoj je najveći plus mala kutija, ali praktičnost, varijabilnost i ogroman sto koji zahteva, ne idu joj u prilog u odnosu na original.

Explorers

Najveći problem Explorersa je što su još jedan nešto&write. Igra je u svakom pogledu veoma solidna, ali mislim da smo pretrpani ovim žanrom, pa posebno uz dragulje kao što su Next Station, Ganz Schon, Welcome to the Moon i sl, jednostavno nam nije potrebna.

Hallertau

Hallertau je prelepa igra sa nekim zanimljivim mehanikama i divnom temom, ali i problemima koje donosi nasumično izvlačenje karata. Takođe, ni veličina kutije ne pomaže kod toga da nas ubedi da ostane na polici.

Silver&Gold

Pročitati Explorers. 🙂

Fox in the Forest

Ni Jecka ni ja nismo baš ljubitelji trick taking igara, mada smatram da Fox in the Forest samu mehaniku obrađuje odlično. Jecka baš i ne deli moje mišljenje.

Kitchen Rush

Preobimno za ono što smo želeli da bude. Igra se možda trudi da previše bude euro igra za real time haos koji u suštini jeste. Uz to, postavljanje zna da bude zaista ozbiljan “posao”.

Ohanami

Brza, jednostavna i zabavna, ali uz nedovoljnu podršku lepše polovine našeg dua. 🙂

Pacific Rails Inc.

Jecka kaže da imamo previše vozova. Apsolutno se ne slažem sa tim, ali Pacific Rails je igra od koje bih mogao da se oprostim. Iako je relativno jedinstvena i dovoljno lepa i zabavna, neće mi baš previše nedostajati.

Russian Railroads

S druge strane, Russian Railroads je igra u kojoj sam svaki put uživao kada sam je igrao. Iako je možda previše apstraktna, mehanike su u osnovi jednostavne i veoma zabavne, a igra prepuna teških odluka… Ali… previše vozova, priča se.

Quacks of Quedlinburg

Previše veliko za to što je. Bukvalno nemam šta više da dodam.

Villagers

Iako sam se lepo zabavio svaki put kada sam igrao Seljake, ne sećam se da li sam ikada bio uzbuđen što će se naći na stolu, ili sam eksplicitno tražio da ih igramo. Nedovoljno privlačni, iako solidno dobri.

Tybor the Builder

Još jedna igra koja je zabavna dok se igra, ali nedovoljno zabavna da tražiš da se nađe na stolu.

Dungeon Drop

Iako je preživeo prvu seču, Dungeon Drop će ipak napustiti kolekciju iz sličnog razloga kao i prethodne dve igre. Ono što ju je do sada držalo “u životu” je činjenica da se radi o veoma jedinstvenom naslovu u malenoj kutiji, ali… ne može tako zauvek, ako ne stiže da dođe do stola.

Praga Caput Regni

Na listi u pozadini nam je ostalo nekoliko naslova koji su dobili znakove pitanja, ali ipak zadržali svoje mesto na polici. Praga je jedna od dve igre koje su pod velikim znakom pitanja završile na drugoj strani. Oboje smo veoma slabi na sam grad, a dizajn i ilustracije nam ne pomažu da se lako odvojimo od ovog naslova iako oboje smatramo da je prevelik posao za postaviti i odigrati pored nekih drugih naslova koji nam daju sličan osećaj igranja.

Foothills

Snowdonia za dva igrača je jednostavno izgubila bitku protiv velike Snowdonia-e. Foothills ima neke prednosti, počevši od lakoće postavke, mnogo manje kutije i veoma zanimljive selekcije akcija, pa je i dovoljno drugačiji da ima smisla imati obe, ali… previše vozova, kažu zli jezici.

Teotihuacan

Druga igra koja je pod znakom pitanja završila na strani izbacivanja je Teotihuacan. Tekhenu je još odavno napustio kolekciju, kao najslabija igra iz te trilogije (ili koliko god igara želite da stavite u tu grupu), ali se Teotihuacan dobro držao pored Tzolk’ina, narocito ako je isti bez ekspanzije.

Bohnanza: Duel

Besmisleno dugačka igra za ono što nudi. Poprilično jedinstvena, doduše.

Game of Thrones: The Card Game

Mislim da smo za ovu franšizu svi izgubili interesovanje posle katastrofalnih poslednjih sezona i kada smo pre jedno 7-8 godina shvatili da Martin nikada neće završiti serijal. I tako je ova kutija stajala i stajala, neotvorena godinama na polici… pitam li se u kakvom su stanju karte sada.

Hanamikoji

Hanamikoji je brza i jednostavna igra za dva igrača koja samo pravi dodatnu gužvu na polici brzih i jednostavnih igara (koje dobro rade) za dva igrača.

Keltis the Card Game

Beskonačno puta bolje od originalne igre Keltis u bukvalno svakom pogledu, ali i dalje nedovoljno zabavno za držanje na polici.

Keyforge

Čini se poprilično neuspešan eksperiment Garfilda i FFG-a. Jednom odigrana partija je bila toliko mučna da joj se nikada više nismo tražili… I jedna od retkih igara koju ni malo ne preporučujem sa ovih naših izbacivanja.

Galaxy Trucker

Koliko god želeo da mi se svidi u svojoj fizičkoj varijanti (voleo sam da je igram na telefonu nekada davno), Galaxy Trucker je dosadan, spor i iznenađujuće neuzbudljiv.

Nadam se da ste uživali u ovim našim mišljenjima, lupetanjima i osudama, bez obzira da li se slažete sa njima ili ne. To bi bilo to od nas. Lepo igranje!

Ostavite komentar ili postavite pitanja na našem sajtu. Pridružite se diskusiji na našem Discord serveru. Pratite nas i na društvenim mrežama: Facebook, Twitter i Instagram.

Categories: Articles

Tagged as:

Zašto ne biste ostavili komentar na tekst? / Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.