Boardgames

Galaxy Trucker – recenzija

Kamiondžije ponovo voze! Svemirske kamiondžije da budemo precizniji, jer je stiglo novo izdanje društvene igre Galaxy Trucker. Manja kutija i šarenija “grafika”, sve to deluje primamljivo široj publici, a nas je zanimalo jedno – da li je duh originalne igre ostao? S obzirom da na kutiji i dalje stoji ime legendarnog dizajnera društvenih igara, Vlade Hvatila, odgovor je itekako potvrdan.

  • Tip: tematska igra
  • Vreme: 20-70 minuta
  • Broj Igrača: 2-4
  • Mehanizmi: bacanje kockica, igranje u realnom vremenu, postavljanje pločica, događaji na karticama, kretanje po tabli
  • Dizajner: Vlaada Chvatil
  • Izdavač: Czech Games Edition
  • Izdato: 2021.

U Galaxy Trucker bićete u ulogama “samostalnih prevnoznika” integalaktičkih krševa, tojest kamiona. Na vama će biti samo da odvozate turu konvoja i ostanete koliko-toliko u jednom komadu, prodajući sav sakupljeni tovar koji ste možda usput sakupili. Svaki igrač koji na kraju nije u minusu i njegovom svemirskom kamiondžiji ne dolaze da menjaju lični opis kurblom je pobednik. Naravno, ko ima najviše para je malo veći pobednik, ako to želite.

Kad rekosmo krševi, nismo se šalili. Galaxy Trucker je društvena igra sačinjena od dve celine – sklapanju samih kamiona i zatim pomenute vožnje. Šta, mislili ste da ćete dobiti kamione na izvol’te? Težak je život intergalaktičkog kamiondžije, a još teži je kada saznate da sklapanje kamiona radite panično, pokušavajući da prestignete ostale igrače za stolom. Nakon “3, 4, sad!” svi igrači će grabiti pločice sa sredine stola i onda pokušavati da ih uklope na tablu, sastavljajući svoje moćne kamione. Ima tu nekih pravila što se tiče povezivanja, ali je bitno da znate da, kada postavite jednom pločicu na tablu, ona tu ostaje. Još nezgodnije je što, tokom čitave ove faze igre, sve to morate raditi jednom rukom.

Svemirski brodovi moraju imati određene delove, na primer makar jedan motor, kabinu za posadu, poželjno i mesto za robu, a ni pucaljke nisu da odmet jer vas često napadaju svemirski gusari. U stvari, želećete sve, ali mesta na tabli i vremena nikad dovoljno. To malo vremena što imate možete, doduše, iskoristiti da pogledate karte koje nailaze i tako donekle napraviti plan, ali tu nastaje dilema da li trošiti vreme koje ste mogli da iskoristite na izgradnju. Malo je reći, zato, da je ovaj deo igre potpuno haotičan. Prsti će se ukrštati iznad stola, pločice lete na sve strane i, najvažnije, smeh je zagarantovan.

Zatim sledi taj famozni konvoj. Ovo je, pa, hajde da kažemo malo mirniji deo igre. Umesto jurcanja sa vremenom, lagano ćete otvarati kartu po kartu sa vrha špila i rešavati situacije koje vasa snalaze na putu. Možda ste naišli na napušteni brod sa koga može da se pokupi kargo, ili još bolje planetu sa trgovcima. Isto tako možete uleteti u polje asteroida ili među gusare kada će oni štitovi i laseri (setili ste se da ugradite lasere?) postati korisni. A možda samo imate sreće da nalećete na prazan put, kada samo treba nagaziti na gas i prestići ostale kamiondžije.

Putovanje u konvoju neće baš svima za stolom biti uzbudljivo kao što je prvi deo igre bio. Pucnjava i meteori se tako rešavaju bacanjem kockica, tako da makar svi igrači dele potencijalnu nesreću, naročito ako je brod klimav na pogođenom delu ili nema struje u štitovima. Gusari i slične neprijatnosti će tražiti da sabirate vatrenu moć svog broda, a sa druge strane ako nema dovoljno mesta da sletite na planetu ostaćete praznih rukava. Istina, ovaj deo igre donosi neke zaista urnebesne trenutke kada vam se brod, na primer, prepolovi i ostane ipak nekako funkcionalan. U našoj prvoj partiji jedan od igrača je uspeo da se dovuče do kraja samo sa kabinom i jednom pucaljkom zakačenom za istu. Ako ne igrate u društvu “ljutiša” i igrača koji žele da pobede po svaku cenu, ovakve situacije dovode do valjanja od smeha za stolom.

Rekli smo da je ovo novo izdanje igre. Glavna stvar su, očigledno, osvežene ilustracije i znatno jasniji tekstovi i ikonice na svim kartama (sem na meteorima, iz nekog razloga). Takođe su i pravila blago osvežena i rebalansirana, pa je tako podrazumevano da idete samo na jedno putovanje umesto na 3. Izabraćete tablu, samim tim i veličinu broda, što dalje utiče na težinu igre i nagrade koje vas očekuju. Zbog ovoga se jedna partija Galaxy Trucker mnogo brže odigra, mada i dalje možete izabrati da odvozate intergalaktičko putovanje, kada ćete dobiti dodatni komplet zadataka koje treba ispuniti za dodatne svemirske dolare. Igra je i nešto lakša za učenje zahvaljujući uvodnoj misiji koju možete da odigrate, kao i posebno naznačenim kartama kroz koje se upoznajete sa onime što vas očekuje u “pravoj” vožnji.

Dok se možda neće svakome svideti prelazak sa sovjetskog dizajna na znatno šareniji vizuelni stil, jedna stvar je zaista, objektivno sjajna – cena ove društvene igre. Czech Games Edition već neko vreme važi za izdavača čija su izdanja vredna svakog dinara, ali su sa Galaxy Trucker nadmašili sebe. Gomila lepih komponenata koje izgledaju kao gumene bombone, 3D astronauti i vanzemaljci,  rasklopive table i pregršt karata, a sve to se prodaje za nešto manje od 4000 dinara. U vremenu kada društvene igre poskupljuju, lepo je videti da CGE i dalje nudi kvalitet koji je svakome pristupačan.

Galaxy Trucker je sjajan. Uvek je bio i ostao je i sa ovim, osveženim izdanjem. Igra je koja donosi puno smeha za sto, a igrači se momentalno zainteresuju jer, realno, svi volimo da nešto izgradimo. Ovo je društvena igra koju svako treba da ima u kolekciji, ili makar da odigra jednom, jer je i dalje jedan od unikata među igrama.

Igru je za potrebe recenzije ustupio izdavač.

Ostavite komentar ili postavite pitanja na našem sajtu. Pridružite se diskusiji na našem Discord serveru. Pratite nas i na društvenim mrežama: Facebook, Twitter i Instagram.

Zašto ne biste ostavili komentar na tekst? / Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.