Card Games

GP Prag 2018 – Lauri Pispa i Hardened Scales špil na prvom mestu, Aleksa Telarov dobio Gold status

Proteklog vikenda održan je Magic: The Gathering Grand Prix u Pragu.

Šampionsku titulu, 10000 dolara i 8 pro poena osvojio je Lauri Pispa rezultatom 2:1. Njegov polufinalni i finalni meč možete pogledati ovde.

Da li ste mogli da pretpostavite koji će špil pobediti na Grand Prix Prag 2018? Mi nismo a verovatno ni vi, posebno ako pratite statističke podatke procentualne zastupljenosti špilova. Hardened Scales je špil sa kojim je Lauri Pispa zauzeo prvo mesto u Pragu. Finac je u nedelju 26. avgusta, rezultatom od 2:1 u finalu savladao Tou Meri koji je igrao sa špilom Humans. Njegov polufinalni i finalni meč možete pogledati ovde.

Šampionski špil, Hardened Scales, je nastao varijacijom Affinity špila i smatrao se nestabilnijom kombo all-in verzijom. Pažnju je privukao tek pošto su tri kopije ovog špila na MOCS takmičenju 11. avgusta ostvarile rezultat 7-0. Videćemo u predstojećim mesecima da li je ovo samo trenutni uspeh ili će špil postati ozbiljna pretnja. Od 1999 prijavljenih, u drugi dan turnira plasiralo se 377 takmičara, a igralo se više od 50 arhetipova špilova

Iako su Blue-White Control (44 kopije), Humans (30) i Burn (26) činili više od četvrtine mete drugog dana, u Top 8 su prošla samo dva Humans špila. Evo kako izgleda i konačna lista najboljih osam: Hardened Scales, Jeskai Control, Ironworks Combo, Infect, dva Humans i dva Bant Spirits špila koji su možda i najveće iznenađenje. Čak polovina špilova je sadržala Path to Exile kartu a mi vam prilažemo listu ostalih najigranijih karata na ovom turniru.

Aleksa Telarov sa devojkom (FOTO: WOTC)

Aleksa Telarov sa devojkom (FOTO: WOTC)

Od naših brojnih takmičara najbolji je bio Aleksa Telarov čiji meč možete pogledati od 3:02:40. On je završio na 44. poziciji sa osvojenih 250 dolara i 2 pro poena koja su mu omogućila Gold status pred sam kraj sezone. Igrao je Blue-White Control špil. Ovaj Grand Prix je pokazao da je Modern popularan format sa raznovrsnim špilovima, da se meta stalno menja i razvija i da trenutno ne postoji jedan dominantan špil.

Autor: Javorko Petričević

Zašto ne biste ostavili komentar na tekst? / Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.