Articles

Besplatne društvene igre protiv dosade u izolaciji

Već smo pričali o tome kako igrati RPG od kuće, a sada su na red došle društvene igre.

Tačnije, besplatni primerci koje su brojni izdavači ponudili kako bi nam svima makar malo olakšali ovaj period između četiri zida. Svaka od igara dolazi u vidu PDF fajla koji odštampate, secnete i imate društvenu igru. Dakle, računajte da je ovo specijalno izdanje Papir, Štampač, Makaze, samo ovoga puta VI sastavljate sve igre.

Listu ćemo osvežavati kako budemo nailazili na nove igre, a podeljene su po tome ko je izdavač. Ukoliko ste dizajnirali društvenu igru koju želite da podelite sa našom publikom u ovoj rubrici, kontaktirajte nas i rado ćemo je dodati na spisak. Krenimo onda redom:

 

Asmodee

Asmodee print and play

Najveći izdavač društvenih igara na svetu se “otvorio” sa šest demo izdanja svojih popularnih porodičnih igara Dixit, Dobble, Unlock!, Cortex, Combo Color i Timeline Classic. Iako ovo nisu kompletne igre (Asmodee ipak želi da nakon igranja naručite puno izdanje), dobar je način da isprobate svaku od igara i ne bismo bili iznenađeni ako fajlovi ostanu dostupni i nakon što svet izađe iz karantina. Igre su dostupne na zvaničnom sajtu.

 

Portal Games

Poljaci su ispali poprilični šmekeri jer su iz svake od svojih franšiza odvojili poneki besplatan sadržaj. Kroz akciju Stay at home and play for free poklanjaju jedan od slučajeva za Detective, uključujući apsolutno sve što vam treba za igranje, ali i knjigu Play Smart koja je vodič za mlade Game Mastere koji imaju tremu pred prvi “nastup”. Igrači Imperial Settlers će pronaći dodatne listove sa zgradama za Imperial Settlers Roll n Write, kao i novi scenario za Empires of the North, a tu je i novi scenario za Pret-a-Porter i set dodatnih karata za First Martians.

 

CMON

Xenoshyft

Xenoshyft

CMON je obradovao ljubitelje kartičnih igara besplatnim primerkom igre Xenoshyft, koju je inače gotovo nemoguće nabaviti u fizičkom obliku ovih dana. Osim osnovne igre, dodata je i ekspanzija Dreadmire kojom je ubačena nova vanzemaljska rasa The Brood i preporučeno je da igrate sa ekspanzijom, naročito ovo izdanje. Obratite pažnju i na to da je ovo pozamašan posao, jer vas očekuje preko 60 strana štampanog materijala koji posle treba iseckati i, poželjno, slivovati. Minijature, srećom, nisu potrebne za ovu igru. Imate primerak

 

Days of Wonder

Još jedan veliki izdavač se pridružio globalnom igranju kod kuće. Njihov prošlogodišnji hitić Corinth se može preuzeti potpuno besplatno, nema puno materijala za štampanje, a potrebno vam je još samo 12 regularnih kockica i spremni ste za igru. Takođe, objavljena je solo verzija igre Five Tribe, tojest dve strane dodatnih pravila kako biste ovu porodičnu igru mogli da igrate sami, u nedostatku saigrača.

 

Lucky Duck Games

Ukoliko još niste isprobali odličnu detektivsku igru Chronicles of Crime, sada to možete učiniti potpuno besplatno. Potrebno je samo da sa Board Game Geek preuzmete pravila i slučaj The Power Behind, preuzmete besplatnu aplikaciju i veče rešavanja misterija može da počne. A zašto bi posle trebalo da nabavite i ostatak ove igre pročitajte u našoj Chronicles of Crime recenziji.

 

Z-Man Games

Love Letter Sender

Love Letter: Sender

Uvek popularni Love Letter sada možete zaigrati besplatno kroz Love Letter: Sender, komično novo izdanje romantične igre u kome se likovi iz originala suočavaju sa mukama online dejtinga. U suštini, igra se identično, ali je sada još smešnije kada niste nekog od igrača izbacili iz igre već ste ga svajpovali sa svoje liste. Eh, ta moderna romansa.

 

Stonemaier Games

Proputujte svetove Stonemaier igara kroz njihovu novu igru Rolling Realms. Ovo je roll n write društvena igra koju je Džejmi Stegmajer dizajnirao specifično kao poklon svim igračima, a među fajlovima ćete naći generator nasumičnog rasporeda polja i InDesign dokument ukoliko ste kreativniji i želite da promenite izgled igre.

 

Cubicle 7

Iako je izdavač RPG naslova, Cubicle 7 je sa Tugboats pokazao da i dalje voli da pravi klasične društvene igre. U pitanju je porodična igra za dva igrača koji će se nadmudrivati i pokušati da povuku veći dao kanapa svojim brodićem. Igra je dostupna i za Tabletop Simulator.

 

Blue Orange Games

Kingdomino: The Court

Za ljubitelje Kingdomino, francuski izdavač je pripremio besplatan dodatak The Court. Ova ekspanzija dodaje novu tablu i resurse koje sakupljate zajedno sa dominama, a dalje koristite za izgradnju raznih građevina ili za unajmljivanje likova koji će vam na različite načine pomagati da osvojite još više poena. Kompletna pravila i svi materijali su spakovani na svega četiri strane.

 

Button Shy Games

Ovaj mali izdavač je odlučio da nekoliko svojih print and play igara pokloni igračima. Među igrama koje su ponuđene na sajtu PNP Arcade su In Vino Morte, Twin Stars i Seasons of Rice. Takođe su im drugi igre na popustima, ili već ponuđene po simboličnim cenama, a naša je preporuka da definitivno isprobate Sprawlopolis i Circle the Wagons.

 

Cards Against Humanity

CAH je oduvek bio daleko od nečega što biste smatrali porodičnom zabavom. Sve do sada. Novo izdanje Family Edition je pogodno za sve uzraste, a i dalje se zasniva na šegačenju i odgovaranju na zadatu kartu što otkačenijim frazama i pojmovima. Oko 400 karata se može besplatno preuzeti u malom i velikom formatu, kao i verziji koja će vam minimalno potrošiti toner tj. mastilo iz štampača.

 

Revolucya

Baci za Mrljoviste Revolucyja

Domaći izdavač društvenih igara se takođe priključio akciji protiv dosade u izolaciji i poklanja igru Baci za Mrljovište, roll n write igru u kojoj se koriste vodene bojice, flomasteri i sve ostalo čime mrljanje i haos po kući postaju još zabavniji. Veoma kreativna igra za sve uzraste. Pored ove igre, na Revolucya sajtu možete naći još besplatnog sadržaja koji će probuditi maštu i kreativnost.

 

Chaosium

I ovaj izdavač se pridružio besplatnom igranju kod kuće sa igrom Last Faction Hero, smeštenom u svet Glorantha RPG-a. Igra se načelno može preuzeti besplatno, uz opcionu donaciju, koju će Chaosium dalje proslediti COVID-19 Solidarity Response fondaciji. Sama igra je brza i okrenuta “tabadžijskoj” strani popularnog sistema, taman dok čekate da se ekipa okupi na Discordu za sledeću sesiju.

 

Fantasy Flight Games

Ukoliko ste želeli da isprobate Keyforge, kartičnu igru u kojoj je svaki špil unikatan, FFG je objavio besplatno izdanje igre u kome ćete naći četiri špila iz Mass Mutation ciklusa karata. Osim što su u pitanju najsvežije karte i zabavne mehanike, na linku ćete naći i propratne materijale kao što su uputstvo za igru, tokeni i predlozi kako da se pripremite za igranje.

 

Czech Games Edition

Češki izdavač objavio je igru Under Falling Skies potpuno besplatno. U pitanju je solo igra u kojoj ćete braniti Zemlju od vanzemaljske invazije, razvijati oružje i konačno uništiti vanzemaljski matični brod. Igra je bila pobednik na prošlogodišnjem 9 card game BGG takmičenju, a dolazi na svega dve A4 strane. Samo vam treba još šaka kockica.

 

Ostali izdavači

Još malo besplatnih igara i dodataka:

Na kraju, ne zaboravimo i na kolekciju roll and write igara sa prošlogodišnjeg BGG takmičenja među kojima su i igre domaćih dizajnera – ShelfIt, Rollopolis, Sudoku Rush, Constellations, Sandbox i Rolling Pyramids.

Da li ste probali neku od ovih igara? Da li ste i vi našli neke besplatne igre? Ostavite komentar ili postavite pitanja na našem sajtu. Pridružite se diskusiji na Pitchwise.net Discord serveru! Igrajte te se u zdravlju i #ostanikodkuće 🙂

 

Zašto ne biste ostavili komentar na tekst? / Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.