Articles

Društvene igre, izolacija i vi

U redu, što smo se šalili šalili smo se, moramo za trenutak da budemo ozbiljni.

Kao što verovatno znate, coronavirus odnosno COVID-19 pandemija je stigla i do Balkana. Šta je i zašto je opasan korona virus nećemo drviti ovde, već ste sigurno izbombardovani informacijama sa svih strana i postoje definitivno kompetentnije osobe od nas koje će vam reći kako da zaštite sebe i svoje porodice od zaraze. Šef vam je verovatno rekao i da radite od kuće. Poslušajte taj savet, ozbiljno.

Ono što ipak želimo je da odgovorimo na nekoliko pitanja vezanih za naš hobi. To su, jel te, društvene igre. I dalje. Došli ste na Pitchwise, dakle pišemo o društvenim igrama. Elem, ima raznih teorija i dešavanja u Srbiji i regionu oko ovoga, pa smo rešili da odgovorimo na neka pitanja koja se svima vrte u glavi. Za sve ostalo, tu je naš Discord 😉

Kako će coronavirus uticati na industriju?

Ono što sa sigurnošću možemo da kažemo je da ne očekujete narednih nekoliko meseci konvencije, sajmove, pa ni neka veća okupljanja. Iako je, po nekim istraživanjima, inkubacija ovog virusa oko dve nedelje, talas prenošenja istog znači da, za svaki slučaj, i u narednih par meseci bi trebalo biti koliko-toliko oprezan. Svi odlažu događaje za mesec, dva, ili tri iz predostrožnosti. UK Games Expo je sa kraja maja pomeren na kasni avgust. GenCon je za sada u istom terminu, kao i Origins koji je nedavno objavio ovogodišnje nominacije. Do Essen Spiel je još uvek ostalo mnogo meseci (od 22-25. oktobra je ove godine), tako da se ne bismo sada bavili nagađanjima.

Mnogo veći udar će ova pandemija imati na proizvodni lanac. Kako se društvene igre prave uglavnom u Kini, a ta zemlja je bila prva na udaru korona virusa, mnoge fabrike nisu radile proteklih nedelja dok je nacija bila u karantinu. Očekuje se da će ove godine biti podosta kašnjenja svega, ali i uopšteno smanjene proizvodnje novih igara. Da li će sve poskupeti niko ne može da proceni. Džejmi Stegmajer je dosta dobro sročio analizu trenutne situacije na svom blogu, bacite pogled.

Da li naručivati društvene igre? Šta je sa mojim Kickstarterima?

Što se naručivanja tiče, najbolje je za sada ostajati u okviru države. Dakle, ako vam se baš igra nešto novo, domaći klubovi i prodavnice društvenih igara primaju porudžbine i imaju kućnu dostavu. Paketi iz Kine vam sigurno sada neće stići. Za ostatak Evrope je isto jako upitno. Ako očekujete neki Kickstarter, najbolje je da stupite u kontakt sa izdavačem igre, ukoliko vas oni već nisu obavestili o planovima.  Obratite samo pažnju da se na paketima lako zadržava ovaj virus, tako da dezinfekcija posle otpakivanja i možda sačekati koji dan pre nego što igru postavite za sto. Još jednom, nadležne ustanove će vam ovo sve mnogo preciznije objasniti.

Zašto se zatvaraju klubovi za društvene igre?

Sigurno ste već čuli ili ste videli najave domaćih klubova za igranje društvenih igara da će privremeno zatvoriti svoja vrata. Klubovi koji imaju online prodavnice radiće isključivo tako, dok oni koji prodaju na licu mesta imaju skraćeno radno vreme. I da, bez zadržavanja na kafi i igranju. Razlog tome je što ćemo, tokom narednih nekoliko nedelja (a možda i duže) morati da se klonimo kontakta sa drugim ljudima, pogotovo sedenja u istim prostorijama sa još dvadesetak i više drugih ljudi. Na malom prostoru veća je šansa da se virus proširi, a većina ljudi ni ne zna da je zaražena jer period inkubacije traje mnogo duže nego kod, recimo, gripa. Takođe, na glatkim površinama i pogotovo papiru i kartonu se virus najduže zadržava, po nekim analizama i do nekoliko dana. Klubovi su zato odlučili da ne rizikuju da se neko od posetilaca razboli i doneli ovu odluku.

Gde onda da igram društvene igre?

Ako ste već u izolaciji sa krugom porodice ili cimerima, imate sreće. Samo, naravno, uz malo nagovaranja da se ovaj nagli porast slobodnog vremena iskoristi na društvene igre. Ukoliko živite sami, situacija jeste malo nezgodnija, mada je dobro što većina modernih igara ima varijante za solo igranje, ili ih možete izmisliti, ili pronaći na Board Game Geek. Tiny Epic Galaxies ima jedan od naših omiljenih solo modova, na primer, i igra je koju je gorepotpisani redovno igrao solo kad god bi fasovao grip.

Ozbiljno, kako da igram društvene igre dok sam u izolaciji?

Šalu na stranu, imamo sreće što živimo u vremenu širokopojasnog interneta i instant dostupnosti gotovo svega što nam padne na pamet. Pa tako i društvenih igara. Ukoliko vam ne smeta da iste igrate na kompjuteru, postoje odlične digitalne platforme za društvene igre poput Tabletop Simulator i Tabletopia, koje vam omogućavaju da se povežete sa prijateljima online i zajedno igrate stotine igara. Tu je i ono što mi volimo da zovemo digitalni karton, odnosno društvene igre za PC i mobilne telefone, koje sve podržavaju igranje kako na istom uređaju, tako i preko interneta. Što se tiče kontakta sa drugarima, Discord ostaje najbolje rešenje za isto, naročito od kako je ova platforma uvela unapređenja i mogućnost deljenja ekrana. Pitchwise Discord server je uvek otvoren, a na istom možete naći saigrače za online igranje ili popričati o filmovima, knjigama, video igrama i drugim temama. Mi ćemo se potruditi da organizujemo game nights, a već su u planu Jackbox igre koje je moguće igrati od kuće, bez potrebe da se išta instalira. Objavićemo uskoro informacije na glavnom kanalu oko toga.

Još jednom, potrudite se da narednih nedelja ne idete previše van kuće ako ne morate. Igre neće nikuda pobeći, a bolje da se ovo pregrmi nego da fasujemo corona virus.

I naravno, redovno perite ruke 😉 Biće sve u redu.

 

Evo nekoliko predloga šta sve možete igrati:

A ako ste pre za film, pogledajte dokumentarce o društvenim igrama.

Categories: Articles, Boardgames

Tagged as: ,

Zašto ne biste ostavili komentar na tekst? / Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.