Articles

Digitalne platforme za igranje društvenih igara (PC)

Volimo društvene igre jer su nam dobar razlog da okupimo prijatelje, ispričamo se dok trgujemo ovcama i ciglama (ili osvajamo galaksiju) i uopšteno provedemo jedno prijatno popodne/veče u dobrom društvu. Uostalom, to im je i u imenu – društvo – ali, nekada nije tako lako okupiti redovnu ekipu za nekoliko sati lupanja glave oko Food Chain Magnate. Obaveze, neplanirana otkazivanja, tegljenje igara sa kraja na kraj grada ili čak u drugi grad lako pomute planove. Zamislite i da neko iz vaše grupe otputuje, ali želi da nastavi sa vama kampanju u nekoj igri. Tada ćete morati da posegnete za digitalnim društvenim igrama i platformama.

Pretpostavljamo da sada već prevrćete očima, ali je digitalno igranje društvenih igara prešlo jako veliki put od svojih skromnih početaka. Rešavanje daljine između igrača je prvi razlog zašto bi trebalo da im date šansu, ali je i dobra prilika da isprobate neke igre koje su tek na Kickstarteru, odavno van prodaje, ili vas jednostavno zanimaju a niste imali priliku da ih isprobate. Zato lepo okupite svoju ekipu, skoknete na Pitchwise Discord server, upalite jednu od ovih platformi i uživate.

 

This slideshow requires JavaScript.

Tabletop Simulator

Najbolji za: Igranje u realnom vremenu na internetu

Brzina: Samo u realnom vremenu

Pravila igara: Nisu forsirana

TTS je više fizičko okruženje nego sam klijent za društvene igre. Iz vašeg ugla vidite sto za igranje a pomoću miša manipulišete komponentama društvene igre, vučete karte i bacate kockice. Izgleda čudno u početku ali je zapravo vrlo jednostavno i lako se naviknete. Ovakvo okruženje omogućava TTS klijentu da simulira bilo koju društvenu igru. Tu su i tekstualno četovanje kao i mogućnost razgovora preko mikrofona. Zajednica je vrlo aktivna i učinila je TTS trenutno najomiljenijim klijentom za igranje društvenih igara.

Platićete softver oko 10 evra jer je vrlo često snižena cena na Steam platformi. Naknadno možete dokupljivate neke od premium modula (34 do sada), među kojima su Scythe, Cosmic Encounter i mnogi drugi. Realno ćete koristiti TTS za neki od modula koje je neko iz zajednice napravio i postavio na Steam Workshop i možete ih uvući u TTS i igrati potpuno besplatno. Ova lokacija je i jedan od glavnih resursa za skenirane karte, mape i ostale tokene koji se koriste za štampanje falš igara.

Tabletop Simulator zaostaje sa ultra novim naslovima, jer se izdavači odlučuju za drugi klijent Tabletopiju. Takođe dostupnost istih zavisi od entuzijasta-korisnika koji imaju taj neki najnoviji naslov i spremni su da ga skeniraju, iseku, upakuju i smeste na Steam Workshop. Ali ako ste u potrazi za opskurnijim naslovima, velika je verovatnoća da je neko skenirao komponente, napravio modul i ostavio ga na Steam Workshopu. Takođe velika zajednica igrača redovno skenira sve karte iz vaših omiljenih TCG ili LCG igara za koje nemate pare ili jednostavno želite da testirate neke nove špilove sa prijateljem. Među njima su aktuelni naslovi kao Magic The Gathering, Yu Gi Oh, Pokemon, Arkham Horror, Game of Thrones, Netrunner kao i oni obskurniji iz devedesetih godina prošlog veka. Takođe tu su i redovna izdanja novih armija iz svih popularnih igara sa minijaturama uključujući X-Wing, Legion, Imperial Assault, Warhammer, Warhammer Age of Sigmar i Warhammer 40.000. Sve ovo su nelegalna izdanja ali retko ko od izdavača se buni i zahteva da se nelegalni modul skine.

 

This slideshow requires JavaScript.

Tabletopia

Najbolji za: Hotseat i igranje u realnom vremenu na internetu

Brzina: Samo u realnom vremenu

Pravila igara: Nisu forsirana

Prateći ideju Tabletop Simulatora, Tabletopija je takođe fizičko okruženje sa manjom bibliotekom igara ali sa ispoliranijim izgledom i interfejsom u odnosu na TTS. Besplatan je za korišćenje i dozvoljen vam je pristup manjem broju solidnih naslova. Ako želite kompletan dijapazon igara moraćete da se opredelite za mesečnu pretplatu. Nema nikakvog skidanja klijenta, igrate se kroz browser ili ako želite, u klijentu dostupnom kroz Steam.

Ova platforma među svojih 600 društvenih igara nudi veliki broj Kickstarter naslova koji su na ovoj platformi ponuđeni uglavnom u celosti. Za pristup ovim naslovima nije potrebna pretplata te možete probati skoro sve zapaženije naslove pre nego što se odlučite da ih finansirate na Kickstarter platformi.  Izdavači se pretežno opredeljuju za ovu platformu za prezentovanje novih naslova jer je mnogo teže pristupiti fajlovima sa resursima i koristiti ih za kreiranje falš igara a takođe dobijaju i deo novca od pretplate. Tabletopia svojom prezentacijom i interfejsom privlači sve više korisnika ali i izdavača koji se odlučuju da svoju igru licenciraju za ovu platformu.

 

This slideshow requires JavaScript.

Vassal

Najbolji za: Pasioniranog igrača koji želi mnogo opcija

Brzina: Igranje u realnom vremenu i igranje preko emaila

Pravila igara: Nisu forsirana

Ako želite pristup ogromnoj biblioteci društvenih igara među kojima su mnoge koje nisu dostupne ni na jednoj drugoj digitalnoj platformi, možete se opredeliti za Vassal, ali ćete morati da se potrudite da sve to radi kako treba. Ovaj klijent je baziran na Java platformi i open-source je. Lako se instalira a module (igre) ćete skidati zasebno i potrebno je pravilno ih konfigurisati. Ima i čitanja priložene dokumentacije. Nemojte odustati.

Ono što Vassal nudi nakon uloženog truda instaliranja i “štelovanja” modula je njegova fleksibilnost. Njegova biblioteka je ogromna i besplatna a korisnik je zamoljen da skida i koristi one module igara koje fizčki poseduje. Možete igrati u realnom vremenu ali ne postoji pravi lobby sistem kao u Tabletopiji i Tabletop Simulatoru. Pametnije je dogovoriti igru sa prijateljem ili na forumu. Takođe možete igrati igre putem emaila šaljući log fajlove napred nazad.

Vassal je prvobitno zamišljen kao platforma koja može da podrži monstruozno velike ratne igre. Znate one što imaju stotine kartončića i igraju se po mnogo sati. I dalje ih dosta ima u biblioteci igara ali su u poslednje vreme korisnici kreirali module za sve moguće vrste društvenih igara.

 

This slideshow requires JavaScript.

Board Game Arena

Najbolji za: Dugačke strateške igre putem emaila

Brzina: Igranje u realnom vremenu i asinhrono igranje

Pravila igara: Forsirana

Board Game Arena je onlajn servis za igranje društvenih igara za koji vam je potrebna samo registracija. Ovaj servis je pun impresivnih dodataka i sadrži veliku listu igara. Za sve igre postoje rang liste, te u svakom momentu možete videti koliko ste dobri. Kako navodi kreator sajta, za sve igre postoji licenca. Većina igara je besplatna, mada postoji i premium nalog koji se plaća i, pored toga što omogućava sajtu da nastavlja sa radom, otključava vam i neke poznatije naslove.

BGA se razlikuje od ostalih onlajn servisa, sajtova i aplikacija za igranje igara u tome što nudi igranje u realnom vremenu i asinhrono igranje. Sve se odigrava u prozoru vašeg browsera i svako ima informaciju o statusu igre i poteza. Pravila igre se automatski forsiraju od strane platforme, mada se kvalitet interfejsa razlikuje od igre do igre. Ponekad je teško razaznati šta se dešava u nekim kompleksnijim igrama. Za onlajn servis koji je besplatan i radi u vašem browseru, BGA ima solidnu bazu korisnika i nije teško naći protivnika.

 

This slideshow requires JavaScript.

Yucata

Najbolji za: Igrače koji igraju na duge staze i koji vole rang liste i statistike

Brzina: Samo asinhrono igranje

Pravila igara: Forsirana

Ovaj nemački onlajn servis, koji ima i englesku varijantu,  je kompletno posvećen asinhronom igranju. Ono što ga izdvaja je izbor igara i dodataka koje nudi. Ima preko 100 igara, rang liste i sistem ponovnog gledanja odigranih igara preko koga možete izučavati svoje briljantne poteze ili greške.

Igranje putem emaila može ozbiljno da potraje. Zavisno od vašeg i protivničkog slobodnog vremena ovo može potrajati nedeljama pa čak i mesecima. Sa pozitivne strane to vam daje dovoljno vremena da osmislite vaš sledeći potez. Među ponuđenim igrama ima i nekih bisera kao i igara koje su odavno rasprodate ili su teške za nabavku. Yucata je započeta kao hobi projekat vlasnika i besplatna je. Nema reklama a finansira se samo putem donacija igrača.

 

 

Ovo nisu sve platforme na kojima možete rolati virtuelne kockice i prevrnuti sto, ali su definitivno najpopularnije. Nešto manje popularan je francuski Boite a Jeux, sa 60 igara među kojima su Alchemists i Concordia, a pritom je i jedina platforma sa potvrđivanjem poteza. Ukoliko ste ljubitelj Splotter igara, proverite Board Game Core, na kome možete igrati Food Chain Magnate bez potrebe da jurite (preskupe) reprinte. Tu su još i BoardSpace, Happy Meeple, SpielbyWeb i For Whom the Web rocks, sa nešto lošijom ponudom i slabijim interfejsima u odnosu na ranije pomenute platforme.

Na kraju, Days of Wonder ima svoju web platformu na kojoj možete igrati Small World, Gang of Four i Memoir ’44. Ovaj izdavač, ali i mnogi drugi, uglavnom se sada okreću izdavanju igara kao aplikacija za PC, konzole i mobilne uređaje, koje ”razumeju pravila” i nude razne vidove igranja u više igrača. Digitalne društvene igre nisu besplatne, ali im je produkcija daleko iznad onoga što sajtovi nude bez plaćanja, pa svako može da nađe ono što odgovara potrebama i budžetu. Bitno je da se igramo.

 

Tražite li ekipu za igranje, svratite na Pitchwise Discord ili našu Steam grupu i pridružite se diskusiji.

Autori: Velijah i GrgoljBlaster

Zašto ne biste ostavili komentar na tekst? / Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.