Articles

Pobedite korona virus uz ovih 5 društvenih igara

Virusi, bakterije i bolesti vrebaju svuda. Za razliku od ljudske gluposti većina njih je izlečiva. Naši stari su nas učili da promaja ubija i da je smrt prelazna bolest. A šta mi kažemo u ovim modernim vremenima i aktuelnom korona virusu? Mi vam nudimo društvene igre u kojima se mozete oprobati u ulozi doktora, epidemiologa, bolesnika pa i samih virusa i kažemo vam da ćete se dobro zabaviti i ponešto naučiti.

Pandemic (PHOTO: basilmichael (BGG))

Pandemic (PHOTO: basilmichael (BGG))

Pandemic

Treba krenuti od početka, te mislimo da je igri Pandemic mesto ovde, da predvodi listu. U legendarnoj igri objavljenoj 2008. godine (sa reizdanjem 2013. godine), igrači su suočeni sa pandemijama, korona virusa na primer, koje izbijaju svuda po svetu. Vi ste u ulozi specijalista za borbu protiv bolesti i grozničavo ćete putovati po svetu i pokušavati da suzbijete zaraze na njihovim izvorištima pre nego što se otrgnu kontroli. Igrači rade zajedno, planirajući optimalne rute i poteze kako bi postigli što više u što kraćem vremenu. Iako se na prvi pogled čini lako, verujte nam na reč da je svet više puta podlegao pandemijama nego što smo ga mi izlečili.

Plague Inc.

Plague Inc.

Plague Inc.

Ako navijate za Corona virus i više ste zainteresovani za razvoj i infekciju što većeg broja ljudi, onda je za vas Plague Inc. U pitanju je adaptacija poznate kompjuterske igre (ne brinite, tu je i Grenland) koja će vas staviti u ulogu virusa ili bakterije koja želi da istrebi svetsku populaciju. Razvijajte mutacije, brzo se širite i ubijajte i, uz malo sreće, možda ćete baš vi postati infekcija koja je uništila svet!

Quarantine (PHOTO: manchuwok (BGG))

Quarantine (PHOTO: manchuwok (BGG))

Quarantine

Avaj, pandemija se već previše raširila i redovi pacijenata nižu se pred vratima doma zdravlja i treba ih rasporediti po sobama. Quarantine vas, dakle, stavlja u ulogu upravnika nove bolnice koji mora da je renovira i proširuje dok pacijenti nezaustavljivo naviru. Očigledno inspirisana video igrom Theme Hospital, ovo je igra u kojoj ćete i naučiti na šta liči biti menadžer. Dokle god vam drugi igrači ne podmetnu koru od banane u vidu sivih kockica koje postavljaju cele prostorije pod karantin.

Dr. Microbe (PHOTO: henk.rolleman (BGG))

Dr. Microbe (PHOTO: henk.rolleman (BGG))

Dr. Microbe

Ukoliko želite da svoje dete naučite kako je to biti lekar, nećete pogrešiti ni ako nabavite Dr. Microbe. Izuzetno brza igra za decu i njihove roditelje vam daje jednostavan zadatak – da rasporedite šarenolike mikrobe u svoju Petrijevu ćasu, trkajući se sa ostalim igračima ko će prvi izvršiti zadatak. Pritom to radite picetom, tako da plastični delići lete na sve strana i zabava je zagarantovana. A tu je i varijanta sa ljubičastim virusom koja podiže ovaj haos za stolom na nove nivoe.

Viral (PHOTO: mellowfruit (BGG))

Viral (PHOTO: mellowfruit (BGG))

Viral

Izigravali ste epidemiju, ali biste i da naučite nesto više o bolestima i virusima na ćelijskom nivou? Tu je igra Virus koja vas stavlja u ulogu, jelte, virusa koji samo što je zarazio ljudski organizam. U lepo zamišljenoj igri kontrole teritorija, u ovom slučaju ljudskih organa, svaki igrač će se boriti za svoje virusno mesto u organizmu protiv drugih virusa. Sem njih, prepreku će predstavljati i imuni sistem koji će se truditi da vas temperaturom spali i, uz pomoć pileće supice, protera iz organizma. Čudno nam je da rakija nije uključena kao univerzalni lek.

……

Ove društvene igre smo mi izabrali kao vakcinu za Korona virus. Znate li još neke dobre igre sa sličnom temom? Javite nam dole u komentarima ili se pridružite diskusiji na Pitchwise Discord kanalu.

Zašto ne biste ostavili komentar na tekst? / Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.