Boardgames

Tiny Epic Galaxies – recenzija

Skot Alms i njegova izdavačka kuća Gamelyn Games su postali poznati u industriji društvenih igara po svojoj seriji “Tiny Epic…” igara, koja se proslavila svojim malim pakovanjima i igrama koje su imale kvalitetan dizajn i igrivost. Redakcija se odlučila da iz arhive izvadi igru Tiny Epic Galaxies i podeli sa vama svoje mišljenje o ovoj igri. Zašto baš Tiny Epic Galaxies? Zato što volimo naučnu fantastiku i zato što laseri i svemirski brodovi mogu u bilo koje doba dana da prebiju zmajeve i vile Raviojle.

  • Tip: strategija, x4 strategija
  • Vreme: 30 minuta
  • Broj Igrača: 1-5
  • Mehanizmi: Kontrola/ Uticanje na oblasti, Bacanje kockicka, Varirajuće snage igrača
  • Dizajner: Skot Alms
  • Izdavač: Gamelyn Games
  • Izdato: 2015.

U dalekoj budućnosti, u dubokom svemiru, galaksija je pretrpana življem. Svi se gužvaju i nikom nije lepo. Glavešine su odlučile da je vreme za kolonizaciju novih planeta te je na vas spala dužnost da njihovu zamisao i ostvarite. U ovoj igri, svaki igrač će razvijati svoju flotu brodova, širiti svoj uticaj i kolonizovati nove planete.

Tiny Epic Galaxies

Galaksije u omanjoj kutiji

U omanjoj kutiji se nalazi dovoljno tabli za pet igrača, njihovi drveni žetoni koji predstavljaju energiju i kulturu, svemirski brodovi, pregršt planeta i sedam crnih kockica. Sve komponente su solidnog kvaliteta i služiče vas dobro tokom mnogo godina igranja. Dizajn galaksija i planeta i njihovi elipsasti brojčanici kao da su preuzeti sa ekrana ispred nekih članova posade svemirskih brodova iz Star Trek serija i filmova. Karte su pregledne i posle drugog igranja, više neće biti potrebe za konsultovanjem pravila jer ikonografija i mehanika prikazana na komponentama postaje jasna i razumljiva. Pravila jasno i koncizno napisana, tako da ako se i desi da negde zapnete, vrlo brzo ćete pronaći željeni odgovor.

Da bi ostvario pobedu svaki igrač će se truditi da osvoji 21 poen i time privede igru kraju. Zašto 21? Zato što je to tačno polovina od 42, što je odgovor na ultimativno pitanje o životu, vaseljeni i svemu ostalom. A vaši sunarodnici nisu gramzivi…dovoljno je pola. Poeni se dobijaju kolonizovanjem planeta i razvijanjem sopstvene galaksije.

Tiny EpicGalaxy

Galaksija odakle smo potekli

Svaki igrač ispred sebe ima tablu koja predstavlja njegovu galaksiju sa dva svemirska broda i malom količinom osnovnih resursa – energijom i kulturom. Ispred svih igrača se nalazii i nekoliko novootkrivenih planeta koje predstavljaju poželjne destinacije za stanovnike vaših galaksija. Razvijanje galaksije donosi benefite u vidu više aktivnih brodova koje možete da šaljete na planete kao i veći broj kockica koje bacate.

Kada uz pomoć rezultata na kockicama sletite na planetu i izvršite dovoljno veliki ekonomski ili diplomatski pritisak, ona je kolonizovana i postaje vaše vlasništvo. Svaka karta planete na sebi ima broj koji predstavlja pobedničke poene koji vas uz poene sakupljene razvitkom sopstvene galaksije vode ka magičnom broju 21.

Tiny Epic Galaxies

U toku je ubeđivanje stanovnika da se pokore….

Postoji još nekoliko dodatnik caka vezanih za planete, u vidu specijalnih akcija koje postaju dostupne vlasniku iste. One su dobro izbalansirane i odlično se uklapaju u tematiku same igre. Svaki igrač takođe ima i tajnu misiju, koja ako se uspešno izvrši, dobija dodatne poene na kraju prilikom finalnog brojanja pobedničkih poena.

Vratimo se crnim šestostranim kockicama. One su osnovno oruđe ka ostvarenju vašeg cilja – totalne dominacije novih planeta i neverovatnim razvitkom vaše galaksije. Postoji šest akcija koje možete dobiti na kockicama. Zavisno od razvijenosti vaše galaksije, možete bacati od 4 do  7 kockica. Rezultate možete manipulisati pomoću jednog besplatnog ponovnog bacanja ili konvertovanjem dve neiskorištene kockice u željeni rezultat na trećoj kockici. Kada ste zadovoljni rezultatima, aktivirate kockice po redosledu koji ste sami odredili i uživate u rezultatima.

Tiny Epic Galaxies

Šest mogućih akcija

Rezultati na kockicama će vam omogućiti da stignete do planeta, skupljate osnovne resurse, vršite diplomatski ili ekonomski pritisak na planete ili se razvijate kod kuće, u svojoj galaksiji. Dok ovo budete radili ostali igrači ne sede skrštenih ruku. To nas dovodi do najbolje mehanike u igri…

Srž ove igre i njena najbolja mehanika je praćenje aktivacije kockice od strane drugih igrača. Da pojasnimo: Kada se odlučite da aktivirate određenu kockicu zarad njenog efekta, svi ostali igrači u smeru kazaljke na satu mogu da učine to isto, pod uslovom da plate cenu aktivacije, koja iznosi 1 kulturni resurs. Za vas koji ste bacili kockicu, akcija je besplatna, dok ostali koji je prate plaćaju cenu aktivacije.

Ova sjajna mehanika omogućava da svi igrači budu istovremeno angažovani tokom igre. Iako samo jedan igrač baca kockice i manipuliše njima, ostali igrači pažljiivo prate izbor rezultata na kockicama aktivnog igrača i nadaju se da će biti aktivirane baš one akcije koje i njima trebaju. Sa druge strane aktivan igrač mora da pažljivo balansira između svojih potreba i potreba drugih igrača. Nikako ne želite da aktivirate akcije koje odgovaraju i drugim igračima, da se ne bi dogodia redaljka praćenja vaših akcija.

Tiny Epic Galaxy

Kontrola galaksija je u kockicama

Kada svi igrači shvate toliko hvaljenu mehaniku praćenja kockica, igra počinje da blista. Iako se igra oslanja na slučajno dobijene rezultate na kockicama, manipulacija istih od strane onoga koji ih je bacio i praćenje željenih rezultata od strane ostalih igrača donekle umanjuju neizvesnost rezultata. Štaviše, ta neizvesnost forsira strateško razmišljanje, jer se resursi za praćenje kockica koriste i za razvitak sopsvene galaksije. Da li imate dovoljno kulture za razvitak svoje galaksije sada, u vašem krugu? Ili možda želite da sačuvate resurse za praćenje rezultata na kockicama ostalih igrača, pošto oni sigurno imaju više sreće od vas u bacanju kockica koje vas inače ne vole?

Tiny Epic Galaxies

Postavka jednog igrača

Malo pakovanje Tiny Epic Galaxies igre je vešta maska za kvalitetno dizajniranu igru koja odiše šarmom i sjajno implementiranom temom. Ova igra zauzima vrlo malo prostora na stolu, tako da je i po tom pitanju preporučujemo kao jednu od igara koju treba nositi na put ili koju možete igrati i na manjem stolu. Visok nivo potrebnog strateškog razmišljanja, iako se bacaju kockice, ovu igru stavljaju rame uz rame sa nekim mnogo (nepotrebno) kompleksnijim igrama. Ako niste probali igre iz Tiny Epic serije, naša redakcija vam toplo preporučuje Tiny Epic Galaxies.

 

Digitalne verzije igre:

Zašto ne biste ostavili komentar na tekst? / Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.