Articles

Arkham Horror ”popravljen” u nezvaničnom izdanju

Ponekad je potrebno da ljubitelji hobija umešaju svoje prste kako bi igre dobile pun sjaj.

Arkham Horror ne nosi bez razloga užas u svom imenu. Smeštena u čuveni grad iz strašnih priča H.P. Lavkrafta, igra je spašavanja sveta od nadolazećih kosmičkih užasa. Isto tako, Arkham Horror neretko ume da bude užasan za igranje.

Vinsent van der Zvag je, za razliku od nas ”izgubljenih slučajeva” koji smo pokušavali da volimo Arkham Horror iako je prepun mana, odlučio da ne želi da trpi trapavi dizajn igre i napravi svoju verziju. Dizajner igara u duši, Vinsent je sagledao svaki aspekt ove kultne igre i prekrojio ga tako da igračima ponudi jednostavnija pravila od kojih tema neće trpeti, ili da jednostavno izbaci sav višak u ovoj nepotrebno kompleksnoj igri.

Originalna tabla, koja predstavlja grad Arkham, dobila je novi dizajn i nešto manje dimenzije. Brojni špilovi sa kartama su stanjeni. Nestalno je i ono pipavo pomeranje brojača na kartama likova (sad aimaju fiksne statistike), dok su Ktulu i kompanija dobili preglednije karte. Uopšteno, Vinsentov redizajn je po najviše pregledan, a zatim i nešto logičniji od onoga koji znamo iz Fantasy Flight Izdanja. Kilometri nepreglednog teksta su smanjeni na ključne reči i ikonice. Igra izgleda, pa, seksi.

Znam šta ćete sada da pitate: ”A kako ovo da i ja imam?” Nažalost, Vinsent jedini ima kopiju ove verzije igre i, zbog logičnih pravnih problema koji bi nastali sa FFG, nije u mogućnosti da distribuira igru dalje. Za sada možemo samo da prelistavamo novu knjigu sa pravilima i ostale dokumente koje je objavio na svom sajtu, sa nadom da će možda neko, nekad, ovo okačiti makar na Tabletop Simulator.

4 replies »

Zašto ne biste ostavili komentar na tekst? / Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.