Boardgames

Bruno Cathala – intervju

Početna tačka pri kreiranju igre zaista nije bitna. Tema, mehanike i komponente su samo alat. Najvažniji je odgovor na pitanje koje ćete postaviti sebi: “Kakav doživljaj želim da kreiram za igrače pomoću ovih alata?”

 

Redakcija Pitchwise sajta je imala čast da razgovara sa poznatim francuskim dizajnerom društvenih igara – Brunom Katalom.

Od 2002. godine on je kreirao preko 20 igara, među kojima su i Sans foi ni loi, Shadows over Camelot, Mondus NovusJamaica, Five Tribes i Kingdomino.

Sa Antoniom Bauzom je kreirao višestruko nagrađivanu igru 7 Wonders: Duel. Sa Brunom Faidutijem je sarađivao na Queen’s Neclace a sa Ludovikom Moblanom je, pored ostalih, stvorio Dice Town, Cyclades, Mr. Jack i Cleopatra and the Society of Architects.

Poznat po svojoj sposobnosti da kreira kvalitetne i zanimljive igre za dva igrača, poput Mr. Jack, Tony & Tino, Kiwara i 7 Wonders: Duel, Bruno Katala živi u Haute-Savoie, blizu Ženeve, u Švajcarskoj. Pored dizajniranja društvenih igara, gospodin Katala voli muziku i pozorište.

Evo šta je gospodin Katala izjavio povodom raznih tema kojima smo ga bombardovali:

  • U poslednjih nekoliko godina, pored igara koje ste dizajnirali, u kojim ste igrama uživali i zašto?

Zaljubio sam se u Santorini. Čista, apstraktna igra za dva igrača. Vrlo lako i brzo se uči a neverovatno je duboka. Ima sve komponente koje se meni sviđaju kod društvenih igara.

Druga igra koja mi se mnogo svidela je Captain Sonar. Dopala mi se zbog jedinstvenog i jakog doživljaja koji je igra stvorila za nas. Stvarno smo se osećali kao u filmu o podmornici, kao na primer “Lov na Crveni Oktobar”. Kao i u filmu, igra je donela sličan stres i tenziju. Igranje u timovima, gde svi igrači imaju svoja zaduženja na podmornici je bilo fantastično.

  • Sa kojim dizajnerom biste voleli da radite u budućnosti? Šta ih to čini specijalnim u vašim očima?

San mi je da jednog dana radim sa Ričardom Garfildom. Magic the Gathering mi je otvorio oči i upoznao me sa mnogim stvarima bitnim za dizajniranje društvenih igara. Još uvek volim tu kartičnu igru. Rad sa njim bi bio ostvarenje sna.

Bio bih srećan kada bi mi se pružila prilika da radim da Robom Davioom. Njegov “legacy” sistem je veoma pametna mehanika koja će ostaviti veliki trag u industriji i dizajniranju društvenih igara.

Takođe bih voleo da radim sa Ignacijem Trževičekom. Veliki sam ljubitelj njegovog rada i uvek je zadovoljstvo provesti vreme sa njim i Meri na konvencijama.

 

  • Kada razmišljate o novim idejama i kada dizajnirate novu igru, šta se prvo formira – tema ili mehanika?

Može biti tema a može biti i mehanika. Takođe mogu biti i komponente igre, kao na primer u Kingdomino. Sve zavisi od igre.

Početna tačka pri kreiranju igre zaista nije bitna. Tema, mehanike i komponente su samo alat. Najvažniji je odgovor na pitanje koje ćete postaviti sebi: “Kakav doživljaj želim da kreiram za igrače pomoću ovih alata?

  • Koje su vam omiljene mehanike u društvenim igrama i koju biste voleli da implementirate u nekom od budućih projekata?

Nemam omiljenu mehaniku. Kao što sam rekao, smatram ih alatima za izradu doživljaja za igrače. Građenje špila (deck building) je jedna od mehanika sa kojom nikad nisam radio. Voleo bih da je jednog dana implementiram u neku od svojih igara.

  • Kada biste bili u prilici da kreirate novu verziju vaše igre, koja bi to igra bila?

To bi bila Sans Foi Ni Loi! Sigurno! Engleski prevod je bio Lawless. To je bio moj prvi dizajn. Mnogo volim tu igru i bio bih mnogo srećan kada bi mi se pružila prilika da je osvežim.

  • Šta nam možete reći o vašem radu na društvenoj igri Yamatai? Šta je po vašem mišljenju čini jedinstvenom?

YamataiYamatai je nastao kao saradnja sa mojim prijateljem, dizajnerom Markom Pakuinom. To je prva igra koju je on dizajnirao.

Ono što najviše volim kod ove igre, i ono što je čini specijalnom, su izbori igrača tokom kruga. Izbori igrača u svom krugu su naravno korisni za tog igrača ali takođe stvaraju i prilike za sledećeg igrača. To znači da morate uvek da uzmete u obzir i sledećeg igrača u nizu i da dobro razmislite i izvagate odnos između vaše koristi i budućeg rizika. Kad smo već kod te teme, vrlo sam ponosan i na mehaniku redosleda igrača.

Izdavač je uradio sjajan posao sa Yamatai igrom. Drvene komponente su sjajne kao i ilustracije Džeremija Flurija.

  • Igra 7 Wonders: Duel je, zajedno sa Pantheon ekspanzijom, osvojila mnogobrojne nagrade. Šta nam možete reći o budućnosti ove sjajne igre?

7 Wonders: DuelIskreno da vam kažem…ne znam. Sigurno ćemo raditi na dodatku ali posao još nije počeo. Antoan Bauza prvo mora da završi novu ekspanziju za osnovnu igru 7 Wonders. Verovatno ćemo se sastati za nekoliko nedelja i počećemo da nabacujemo ideje. Da vidimo gde će nas to odvesti!

Nema potrebe da žurimo jer smatram da osnovna igra 7 Wonders: Duel, plus Pantheon ekspanzija, daju dovoljno prostora za konstantno ponovno uživanje u igri. Zbog toga, imamo dovoljno vremena da napravimo nešto dobro za ljubitelje ove igre.

  • Ako biste iznova počeli kao dizajner društvenih igara, ali sa znanjem koje sada posedujete, koje bi ste zamke, koje tada niste primećivali, sada izbegli?

Za neke projekte, na kojima sam radio, bih izdvojio više vremena u pripremi pre nego što bih ih prezentovao izdavaču. Imate samo jednu šansu da napravite dobar prvi utisak. Ako želite da vaš projekat ima najveće šanse za prođu, mora biti 200% završen. Govorim sa dizajnerske tačke gledišta a ne o komponentama.

  • Možete li podeliti neke savete za buduće dizajnere društvenih igara?

Mislim da je moj prethodni odgovor jedan dobar savet. Takođe bih posavetovao dizajnere da više energije troše na samo dizajniranje igre nego na pravljene lepog prototipa. U današnje vreme sa internetom, google image i fotošopom, lako se izgubi mnogo vremena i energije u pravljenju impresivnog prototipa.

Kao dizajneri, mi treba da kreiramo najbolje i najzanimljivije igre, a posao izdavača je da ih najlepše moguće pripremi i odštampa. 😉

Photo: Martin Stever

Rad Bruna Katale možete pratiti na njegovom blogu i tviteru @BDMontagnes

Zašto ne biste ostavili komentar na tekst? / Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.