Articles

Grlom u jagode industrije društvenih igara u 2018. godini

Bavili smo se najupečatljivijim igrama iz 2018. godine i “najbogatijim” Kickstarter kampanjama pa je red da se osvrnemo i na neke od događaja koji su obeležili industriju društvenih igara u prethodnoj godini.

Asmodee se tokom godine pozicionirao kao top kompanija društvenih igara u industriji. Njihov jedin konkurent na tom visokom nivou je Wizards of the Coast. Ako izuzmemo Axis and Allies, Betrayal at House on the Hill, Gloomhaven i Iellove King naslove, skoro svi najprodavaniji naslovi dolaze iz Asmodeeja. Gigant je preuzeo i distribuciju za mnoge evropske kompanije, kada je preuzet Blackfire Entertainment, koji trguje CCGovima, igračkama, društvenim igrama i suvenirima pop kulture u Nemačkoj, Češkoj, Rumuniji i Srbiji. Prilikom razgovora sa malim i velikim izdavačima i dizajnerskim studijima tokom Esen sajma u oktobru, često smo čuli Asmdee ime kao distributera njihovih proizvoda.

Keyforge

Keyforge

Dva naslova sa dijametralno suprotnom tematikom i uslovno rečeno publikom su tokom godine uglavnom bili rasprodati i teško ih je bilo nabaviti. Gloomhaven koji još uvek sedi na 3. mestu BGG Hotness liste je bilo nemoguće naći iako su prodavnice redovno naručivale unapred predosećajući potražnju ovog naslova. Keyforge, možda najpopularniji novi naslov prošle godine je vrlo brzo nestao iz prodavnica, prvenstveno Starter setovi. Asmodee tvrdi da je proizveo dovoljno ovih startera, ali su oni rasprodati tokom prve nedelje prodaje. Fantasy Flight Games je probao nešto novo u svetu kartičnih igara, u kojem je držao dobro mesto sa svojim LCG franšizama. Posle gašenja nekoliko takvih naslova, uz veliki marketing, nastupili su sa legendom dizajna Ričardom Garfildom u kreiranju jednog novog kartičnog ekosistema u kome je svaki špil jedinstven. Da li će se investicija isplatiti tek ćemo videti.

Dungeons & Dragons je ove godine, kao što smo i pisali, postao mejnstrim i zauzeo svoje ravnopravno mesto pored društvenih igara i stonih ratnih igara sa minijaturama. Najbolji i najveći prošlogodišnji potez Wizards of the Coast je bila interakcija sa publikom. Prošlo je četiri godine od premijere pete edicije D&D a WOTC je Tokom godine stvorio stalnu reku sadržaja na Twitch striming platformi. Svake nedelje ste mogli da se zabavite gledajući Critical Role, Sirens of the Realms, Dice, Camera, Action!, Rivals of Waterdeep i mnoge druge. Izdato je dosta novog materijala, od tradicionalnih avantura i suplemenata do digitalnog materijala za sve popularnije online vođenje i igranje RPG avantura i kampanja. Ovaj veliki i sveprisutni nastup D&D je motivisan idejom i pravilnim motom da igrač može biti svako i da svi mogu da dožive sjajnu avanturu. Samo treba probati.

Dungeons & Dragons 5th Edition

Kakav god da vam je stav prema Kickstarter platformi i moru društvenih igara koje se svakog meseca pojavljuju na ovom servisu, nekim stvarima tamo jednostavno nije mesto. Zbog toga morao sam da izdvojim jednu ne tako dobru pojavu koja će možda ostati neprimećena. Monolith je sa kampanjom za Claustrophobia 1643 pokušao da preskoči posrednike i da Kickstarter platformu jednostavno iskoristi kao prodavnicu. Oni su sa gotovim proizvodom izašli na Kickstarter a finansijer njihove kampanje je suštinski postao kupac jer su proizvod dobijali za 4-8 nedelja. Ono što je zabrinjavajuće je da se Kickstarter nije oglasio povodom ovoga te ostaje da se vidi da li će Monolith nastaviti sa ovom praksom i da li će se neke druge kompanije pridružiti ovoj sumnjivoj raboti.

Nova godina je pred nama a, sudeći po prethodnoj, ni ova neće biti nezanimljiva.

Zašto ne biste ostavili komentar na tekst? / Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.