Articles

Dobrodošao u mejnstrim Dungeons & Dragons

Klinci koji u podrumu bacaju fireball magije i pribojavaju se dolaska Demagorgona u seriji Stranger Things, su bili kap u punoj čaši koja je prelila igranje fantazijskih uloga, RPG, u mejnstrim. Dungeons & Dragons RPG je odjednom postao kul a neki novi klinci, a i ostali koji žive nekoliko decenija u neznanju,  informacije o ovoj zabavi, naravno, traže online.

Stranger Things

Rast broja strimovanih sesija Dungeons & Dragons, kao i porast gledanosti istih,  ima veliki uticaj na igru, privlačeći veliki broj zainteresovanih igrača za sto. D&D Senior Director Nejtan Stjuart je za Verge izjavio da je preko pola novih igrača koji su počeli da igraju Dungeons & Dragons 5th Edition, prvo gledali kako drugi igraju onlajn.

Veliki broj gledalaca je uticao i na samu prodaju. Prva (trosatna) epizoda Critical Role, jednog od najpopularnijih online programa u kome se igra D&D, pregledan je skoro 5.8 miliona puta, skoro duplo više nego prva epizoda Small World of Tabletop, u kome se igraju društvene igre. Važno je istaći da je za produkciju obe serije zaslužan Geek & Soundry.

Treba napomenuti i šou Force Gray, u kome tv i filmske zvezde, među kojima Brajan Poseh, Debora An Vol i Džo Manganielo igraju pred živom publikom. Pored njega tu je i HarmonQuest, koji su kreirali Dan Harmon (Rick and Morty) i gamemaster Spenser Kritenden, koji se snima pred publikom i za koji se pripremaju animacije koje prate radnju avanture koja se odvija za stolom.

Wizards of the Coast, koji u poslednje vreme agresivno investira u strimovanje i prenose igranja njihovih igara, je prezadovoljan rezultatima. Gledanost D&D strimova se duplira svake godine od 2015., kao i WOTC profit. Oficijelni D&D Twitch kanal ima preko 50 sati živog igranja nedeljno kroz skoro 20 emisija koji proizvodi ili sponzoriše sama kompanija.

Konačno, nadamo se,  kada vam ove godine familija dođe na slavu, neće biti čuvenog pitanja: ” Jaoooo, kakva ti je ovo čudna kockica na polici….ijuuuuu?”

Zašto ne biste ostavili komentar na tekst? / Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.