Card Games

Star Cartel – recenzija

Posle dugo godina haosa i lošeg trgovačkog poslovanja, u poznatom svemiru je sistem trgovanja standardizovan putem Zvezdanog Kartela. Svi rade za njega. Najbolje plaćaju, uključen su topli obrok i novogodišnji bonusi. Ali kao i svaka druga glomazna mašinerija tokom istorije ni Zvezdani Kartel nije bez mana. Uvek postoji način da se zaradi sa strane.

Star Cartel

  • Tip: kartična igra
  • Vreme: 30-45 minuta
  • Broj Igrača: 3-6
  • Mehanizmi: Manipulacija cenama, Kupljenje i dostava, Varirajuće snage igrača
  • Dizajner: Martin Boisselle
  • Izdavač: Osprey Games
  • Izdato: 2017.

Star Cartel je kartična igra za 3-6 igrača u kojoj učesnici u ulozi svemirskih trgovaca pokušavaju da manipulišu tržištem, naplate robu koju prevoze svojim teretnim brodom i ostave nešto sa strane za crne dane. Igra je ovogodišnje izdanje Osprey Games, a dizajnirao ju je Martin Boisel.

Star Cartel: Partija u toku za tri igrača

Star Cartel: Partija u toku za tri igrača

Svi igrači predstavljaju guštere, novopečene trgovce, tek primljene u Zvezdani Kartel. U svom krugu punićete svoj tovarni prostor broda sa trenutnom ponudom na tržištu. A tržište nudi prehrambene proizvode, naoružanje, medicinsku opremu, floru i energetske kristale. Vaš brod ima svoj kapacitet koji pokušavate što pre da popunite, da bi ste, ako je moguće u istom krugu poleteli i odneli robu do odredišta. Kada budete pokazivali manifest svog broda pri dostavi, tip robe koje ste najviše doneli će na cenovniku Zvezdanog Kartela poskupeti za dva polja, dok će roba koju ste najmanje doneli, pojeftiniti za jedno polje. Sve između je vaše da zadržite.

Star Cartel: Koliko teretnog prostora...treba to sve pametno ispuniti

Star Cartel: Koliko teretnog prostora…treba to sve pametno ispuniti

Posle uspešne dostave, iz brodogradilišta ćete dobiti brod većeg kapaciteta, a kako igra odmiče sem većeg gepeka brodovi će imati i neke specijalne sposobnosti. Noviji modeli brodova će vam dozvoliti da birate robu sa bilo koje pozicije na tržištu, da manipulišete cenama pri dostavi robe i mnoge druge mahinacije. Prvi igrač koji stigne do brzog, prostranog i cenjenog broda Kasiopeja zaustavlja igru, nakon čega igrači broje uštekovanu robu i množe je sa trenutnom cenom na tržištu. Trgovac sa najviše sakupljenog novca je pobednik.

Star Cartel je u suštini igra manipulacije tržištem. Brzim utovarom i dostavom igrači teže ka novim trgovačkim brodovima. Kako igra odmiče igrači će pažljivije birati robu, pokušavajući  da izmanipulišu tržište tako što će kalkulisanom dostavom terati cene robe gore ili dole, zavisno od njihovih potreba i robe koju drugi igrači biraju ili preskaču. Informacije o cenama robe Zvezdanog Kartela su uvek dostupne, dok roba koju igrači ostave za sebe sa strane je inicijalno poznata a zatim postaje tajna. Ako dobro brojite karte, moguće je upamtiti šta koji igrač ima uštekovano od robe.

Star Cartel: Prehrambeni proizvodi nisu na ceni

Star Cartel: Prehrambeni proizvodi nisu na ceni

Specijalne mogućnosti naprednijih brodova su glavno oruđe putem koga će vaš tovarni prostor biti popunjen baš onom robom koju vi želite. Uz pomoć njih ćete postaviti stvari tako da pri predaji robe dosta toga ode u vaš privatni posed. Napumpaćete cenu robe koju već imate u šteku, oboriti cenu neke druge a za sebe ostaviti u idealnoj situaciji robu koja je negde na sredini cenovne tabele. Treba napomenuti da se cene kreću od 1 do 9 i da je moguće oboriti tržište ako cena nekog artikla pređe maksimalnu vrednost. Ako igrači zajedničkim radom ne kontrolišu primarno rast vrednosti robe, vrlo često će se desiti da na kraju partije igrači imaju pun štek robe koja je na tržištu izgubila svoju vrednost zbog kolapsa. Kao zelena Malicija posle Slobine smrti.

Skalabilnost je jedan od problematičnijih aspekata ove igre. Iako na pakovanju piše da je igra zamišljena za do šest igrača, mi ne preporučujemo da je igrate u punom broju. Pošto je manipulacija cenama na tržištu žila kucavica ove igre, oko koje se stvaraju i ruše strategije nabavke i dostave robe, prosto je nemoguće imati bilo kakvu predstavu ili napraviti kalkulaciju o kretanju cena kada igra šest igrača. Imamo osećaj da se suština igre gubi i da igrači mogu da skupljaju bilo koju robu, bez ikakvog plana i da se jednostavno nadaju da neće na kraju igre završiti sa robom koja ne vredi više od izduvnih gasova njihovih brodova. Star Cartel najbolje funkcioniše kada ga igraju tri igrača, eventualno četiri.

Trajanje igre je na pravom mestu – oko 40 minuta. Taman da ne postane zamorna i da se ne pojavi taj zli osećaj odrađivanja. Kada igrači postanu iskusniji posle nekoliko partija, otkriva se novi sloj igre, gde brojanjem tipa robe koju ostali trgovci ostavljaju sa strane, počinjete da ciljano tovarite robu u svoj brod radi manipulacije vrednostima njihove robe, dok se u isto vreme trudite da predvidite njihove mahinacije prema vrednosti vaše robe i robe ostalih trgovaca. To je jedini vid interakcije između igrača i to na indirektan način – dok vam pogled leti po stolu i pokušavate da se setite šta je vaš saigrač štekovao u prethodnim krugovima i da li je dobro da napumpate cenu energetskih kristala koje bi ste voleli da nastavite da sakupljate za sebe.

Estetika i tema igre su vešto iskombinovane, mada tema ne vrca iz igre i ne obavija se zavodjivo oko igrača kao plastifuxa sa planete Gobo. Igra je mogla biti smeštena i u Srednji Vek ili u praistoriju. Sjajno pakovanje sa ljubičastim retro dizajnom iz evropskih naučnofantastičnih stripova sedamdesetih i osamdesetih godina prošlog veka, privlačiće pažnju sa police. Kartice brodova i robe su solidnog kvaliteta, bolje nego što je Osprey Games pravio do sada, ali mislimo da bi bilo dobro da ih uslivujete. Za takav poduhvat ima dovoljno mesta u providnom plastičnom ulošku u kutiji, što je još jedan plus za izdavača. Roba je jasno prezentovana na karticama a dizajn brodova prati retro scifi temu. Sjajan dodatak su i kristali u raznim oblicima i bojama koje postavljate na određene pozicije na kartelovoj tabli da bi predstavili vrednost robe.

Star Cartel se jako brzo uči. Već tokom druge partije igrači će istraživati kompleksnije strategije manipulacije cenama. Na tržištu ima puno igara sa sličnim mehanikama, ali mislimo da retro scifi trgovina u ovoj igri nije lošija u odnosu na ostale predstavnike. Sa druge strane čini nam se da posezanje za Star Cartelom sa police i ponovno igranje u mnogome zavisi od toga da li ste ljubitelj naučne fantastike. Ponovo naglašavamo da igru ne treba igrati u više od tri igrača, jer se srž igre apsolutno gubi i Star Cartel postaje lošiji nego što u stvari jeste.

Zašto ne biste ostavili komentar na tekst? / Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.