Boardgames

Kartografi – recenzija

Severne zemlje su i dalje neistražene u kraljevstvu Nalos, pa kraljica Gimnaks šalje kartografe da proputuju zemlje i vrate se sa mapama novih teritorija. Za to će imati tačno godinu dana, ali će samo jedan od njih biti legendarni kartograf.

  • Tip: roll and write igra
  • Vreme: 30-45 minuta
  • Broj Igrača: 1-100
  • Mehanizmi: bingo, crtanje, pokrivanje kvadratne mreže, solo igranje
  • Dizajner: Jordy Adan
  • Izdavač: Thunderworks Games, Mipl
  • Izdato: 2019.

To je, ukratko, postavka društvene igre Cartographers, odnosno Kartografi kako se zove u srpskom izdanju, spinofa Roll Player serijala. Po sredi je roll n write igra, samo što ćete ovoga puta umesto kockica koristiti špil karata. Takođe se ni na papirićima ne upisuju brojevi, već ucrtavate različite terene na koje je vaš kartograf naišao tokom svog putešestvija.

Svaka partija Kartografa je podeljena na četiri godišnja doba. Osim što svako diktira koliko ćete karata izvlačiti, pošto nisu jednakog trajanja, ona i postavljaju ciljeve pred igrače. Pred vama će biti karte A-B-C-D, a ispod svake je karta zadatka koje izvlačite iz isto toliko špilova. Godišnja doba kombinuju uvek dva zadatka, pa ćete tako na proleće dobijati bodove po ciljevima A i B. Ciljevi su ono što će najviše uticati na to kako ćete raspoređivati teritorije sa karata istraživanja i sve je ozbiljno znojenje vijuga jer praktično istovremeno pokušavate da zadovoljite sva četiri cilja. Zima dolazi, samo vas umesto zmajeva očekuje nedovoljno poena da pobedite drugare za stolom.

Igranje Kartografa poprilično liči na Tetris. Svaka od teritorija dolazi u kombinaciji oblika, koji možete rotirati prilikom ucrtavanja, kao i jednog ili više tipova terena. Ucrtate oblik, popunite simbolima za teren i to vam je jedan potez. Kao i većina igara iz žanra, Kartografi se mogu igrati u neograničenom broju igrača, jer svi igraju istovremeno, a u kutiji dobijate 100 dvostranih listića (B strana je malo nezgodnija). Zbog ovoga je i zgodna za igranje preko Discord, Zoom i drugih aplikacija za video pozive. Jedini trenutak kada postoji interakcija između igrača je kada se pojavi neko od čudovišta, te morate uzeti listić od drugog igrača i ucrtati naznačenu šemu tako da protivnik ostane sa što više nepopunjenih polja i negativnih poena.

Sjajna stvar kod ove ige je što na kraju nemate nekakvu brljotinu brojeva i koječega, već jedan mali, vaš lični svet. Te šume ste vi posadili, znate da ste tu napravili reku jer se baš uklapala, a i da ste napad Kobolda uspešno zaustavili tako što ste ih okružili kućama i njivama. Zbog ove igre sam nabavio drvene bojice, jer je još interesantnije videti to sve u koloru (a i lakše je kasnije zbog preglednosti). Igrači od Kartografa prave mala umetnička dela i sigurno je da nećete odoleti crtkanju dok se budete igrali.

Moram da pohvalim i kvalitet lokalizacije. Možda to nije gargantuanski posao kao za Hronike Zločina, pa ni vrlo tehnički kao što je moralo biti za Teraformiranje Marsa, ali je sve i odviše šarmantno. Nemoguće je ne nasmejati se na titule koje vam igra dodeljuje u solo modu, usudio bih se reći zabavnije nego u originalnom izdanju. Jedan lep dodatak u domaćem izdanju igre je špil veština – 8 kartica koje ćete podeliti igračima i time dobijate dodatne akcije. Međutim, za njih ćete morati da trošite sakupljene dukate, tako da ovo postaje dobar izazov jer je sada potrebno odlučiti da li želite te poene, ili veštinom možete da otvorite još prilika za bodovanje.

Mane? Samo mala raznovrsnost među kartama istraživanje. Svega ih je 13 i videćete sve u svojoj prvoj partiji. I pored toga, Kartografi su obavezna kupovina. U pitanju je elegantna, veoma povoljna i zabavna društvena igra koju lako možete nositi sa sobom na putovanja i jedan od najboljih predstavnika žanra.

Igru nam je za potrebe recenzije ustupio Mipl.

Ostavite komentar ili postavite pitanja na našem sajtu. Pridružite se diskusiji na našem Discord serveru. Pratite nas i na društvenim mrežama: Facebook, Twitter i Instagram.

2 replies »

Zašto ne biste ostavili komentar na tekst? / Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.