Articles

5 sjajnih društvenih igara za putovanja

Polako zalazimo u leto a to za ljubitelje društvenih igara postaje znak za mini paniku. Jer, pobogu, šta od svih ovih igara sa police možemo da spakujemo u kofer, a da ostane mesta i za kupaće gaće, peškire i sto kila suvenira koje ćete neminovno doneti iz Grčke? Za boardgamera, pakovanje kofera pred letovanje je obično izgledalo ovako:

– Dragi, ako opet poneseš Twilight Imperium, razvešću se!
– Dobro, dobro, šalio sam se. Mansions of Madness?
*zvuci razbijanja tanjira*
– Ma, staće sigurno ovaj Blood Rage, neće nas zaustavljati carina.

Da biste i vi izbegli ovakvu neprijatnu situaciju, redakcija Pitchwise je ozbiljno zasedala proteklih dana (u pabu naravno) kako bi sačinila definitivnu listu društvenih igara koje su dovoljno kompaktne za putovanja, a pritom će ostaviti vaše moždane vijuge razigranim.

Bez nekog određenog reda, predstavljamo vam 5 najboljih igara za putovanja:

Jaipur

Jaipur | Izdavač: Game Works | 2 igrača

Pre nekoliko meseci smo u Jaipur recenziji napomenuli koliko je ovo zgodna igra za putovanja. Kompaktna mozgalica u kojoj ćete trgovati kamilama, svilom, začinima i još koječime neće se previše razbaškariti u vašem prtljagu i pritom nije uopšte komplikovana niti teška za učenje. Istovremeno, taktiziranja ima na pretek, ali nikada nije zamarajuća i biće odlična mala razbibriga za vas i vašu lepšu polovinu dok pijuckate mohitoe na moru ili kada poželite da prekratite vreme tokom putovanja.

Love Letter

Love Letter | Izdavač: AEG | 2-4 igrača

Donesite pismo princezi… ili prsten Gandalfu? Ili zahtev za exterminatus Imperatoru? (ako igrate našu Warhammer 40k verziju). Maleni Love Letter možete naći u velikom broju varijanti ali, za koju god da se odlučite, sigurno je da ćete moći da njenih 15ak karata spakujete u džep i imate pri sebi svakom prilikom. Izuzetno brza igra blefiranja i ”čitanja” protivnika za dva do četiri igrača je u skoro svakom svom izdanju već spremna za putovanja pošto već dolazi u torbici, a toliko se lako kapira da ćete moći da je objasnite i posle nekoliko cuba librea.

Sail to India

Sail to India | Izdavač: AEG | 3-4 igrača

Čak je i ime ove igre nekako vezano za odmor i putovanje. Ovo je još jedna worker placement igra u kojoj sa svega 13 karata i isto toliko radnika u vidu kockica, četiri igrača trguje začinima, dijamantima, kafom i zlatom i otkriva nove gradove sa nadom da su stigli do Indije. Engine building aspekt igre je vrlo zanimljiv sa nekoliko sjajnih varijacija u ustaljenoj mehanici. Nivo strategije i kombinatorike u ovako malom pakovanju je ogroman i redak je u igrama ove veličine. I sve to traje do sat vremena…Taman da možete ponovo u vodu na plivanje. Ali samo do bove, ne do Indije.

Tiny Epic Galaxies

Tiny Epic Galaxies

Tiny Epic Galaxies | Izdavač: Gamelyn Games | 1-5 igrača

Cela galaksija – u vašem džepu. Ako to već nije bila reklama za Tiny Epic Galaxies, mislimo da bi trebalo da postane. Futuristička igra iz popularnog serijala malih igara, TEG uspeva igračima da pruži fantaziju istraživanja svemira bez potrebe da imaju ogromne stolove ili da izdvoje sate svog slobodnog vremena. Ovde za svakoga ima po nešto, od nasumičnosti kockica do blefiranja, a igra ima i odličan solo mod kada posle duge žurke ili šetnje plažom u Bečićima celo društvo zahrče, a vi ste još budni. Zašto obožavamo ovu malu igru Toma Alvesa pročitajte u našoj Tiny Epic Galaxies recenziji.

Mint Works

Mint Works | Izdavač: Five24 Labs | 1-4 igrača

Ova mala igra je prava bombonica (ha!). U metalnoj kutijici veličine one za Fisherman’s Friend bombone naći ćete čitavu worker placement igru, sa ozbiljnim strateškim i ekonomskim elementima. Do četiri igrača skupljaju pepermint bombone, ujedno i radnike, gradeći industrijsku imperiju na stolu, dok se istovremeno nadmeću za što bolju poziciju u krugu za sledeću rundu. Mint Works je igra koja momentalno zaokuplja maštu igrača, a posle prve partije želećete da je igrate opet… i opet… Samo nemojte jesti bombonice iz ove igre!

 

Kada smo pravili listu, nije bilo lako ograničiti izbor na samo pet igara, a i mi sami imamo igre koje uvek volimo da nosimo svuda sa sobom. Evo šta urednici Pitchwise-a nose sa sobom kada putuju.

Sheriff of Nottingham

Sheriff of Nottingham | Izdavač: Arcane Wonders | 3-5 igrača

Veljko (Velijah): Ja sam pri izboru možda prekršio pravilo da pakovanje treba da bude što manje. Ovo opravdavam time da mi je supruga sitna žena i da mogu da nađem mesta u koferu za Sheriff of Notthingham. A i nije nešto preterano veliko pakovanje, da se razumemo. Još jedna stavka koja ide u prilog ovoj igri kao obaveznoj pri putovanju je da nećete uvek imati pored sebe prijatelje koji vole ili su upućeni u moderne društvene igre. Ova igra ruši sve barijere i uči se u roku od 3 minuta. Socijalni aspekt ove igre je briljantan i podoban je za večernja okupljanja uz vino, gde posle svake runde, da kažemo – laganja, nastaje lavina rasprave i smeha. Garantovano igra stvara neke nezaboravne momente tokom večeri. Našu recenziju Sheriff of Nottingham pročitajte ovde.

Star Realms

Star Realms | Izdavač: White Wizard Games | 2 igrača

Bojan (GrgoljBlaster): Obožavam Star Realms! Mnogima je ulaz u svet takozvanih deckbuilder igara bio Dominion, ali sada je ta uloga definitivno rezervisana za ovu , ne naročito komplikovanu igru za dva igrača koji grade brodove i svemirske stanice. U svojih stotinak karata Star Realms krije ogroman broj kombinacija i taktika, tako da ni posle desetina odigranih partija ne može da dosadi. Lako staje u džep, ne zauzima mnogo mesta na stolu, a pritom je jako jeftina kupovina. Ukoliko putujete u većem društvu, lako je spojiti nekoliko primeraka igre i tako povećati broj igrača na čak šest, a u knjižici sa pravilima možete naći nekoliko varijanti igre kako standardni duel ne bi dosadio.

 

Koje društvene igre vi nosite kada putujete? Javite nam dole u komentarima ili na Pitchwise Facebook stranici.

Zašto ne biste ostavili komentar na tekst? / Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.