Card Games

Jaipur – recenzija

“Daću sve kamile za dijamante!”

Jaipur je jedna od onih igara koje su sjajne za putovanje i za igranje kada nema dovoljno slobodnog vremena. Ova igra svojom jednostavnošću, dizajnom i nepretencioznim nastupom obezbeđuje mesto u kolekciji i na stolu čak i kod najprobirljivijih ljubitelja društvenih igara.

  • Tip: Kartična igra
  • Vreme: 15-25 minuta
  • Broj Igrača: 2
  • Mehanizmi: Vučenje karata, Skupljanje seta, Menadžment ruke
  • Dizajner: Sebastijen Paušon
  • Izdavač: Game Works/ CoolPlay
  • Izdato: 2009.


Jaipur je vrlo zabavna kartična igra za dva igrača. Igrači preuzimaju uloge najuticajnijih trgovaca u najvećem gradu u severnoj Indiji i nadmeću se ko će osvojiti maharadžin pečat i postati njegov lični trgovac.

Dobra kojim se trguje i naravno kamila

Dobra kojim igrači trguju su koža, začini, svilia, srebro, zlato, dijamanti i naravno kamile. U svom krugu igrač ima dve opcije: uzeti dobra sa table ili ih prodati. Ako uzima karte, može uzeti jednu kartu ili 2-5 karata u zamenu za isti broj karata iz ruke. Takođe može uzeti i kamile, uz uslov da ih uzme sve sa table.

Ako se igrač odluči da proda dobra, dobija žetone u zamenu za svaku kartu koju je prodao. Što se dobra više prodaju, to je vrednost žetona koji se dobijaju manja. Takođe ako trgovac proda više istih dobara, dobija i bonus žetone za set od tri, četiri ili pet istih dobara.

Kamile trgovac ne može prodavati, ali ih može menjati za dobra koja su dostupna na tabli. Trgovac koji ima najviše kamila na kraju runde dobija dodatne poene, koji često određuju i samog pobednika.

Postavka Jaipur igre

Komponente Jaipur društvene igre su dobrog kvaliteta. Tu je špil karata i set kartonskih žetona. Na kartama nema teksta te je svaka karta ilustrovana, od strane Aleksandra Rošea, velikom i lepom slikom dobra kojim se trguje. Na kartonskim žetonima sa jedne strane su ispisani poeni dok je sa druge strane odgovarajući simbol dobra koji se prodaje, koji dizajnom odgovara onom sa karte.

Foto: ckirkman (BGG)

Kutija je skoro savršena. Udubljenja za žetone su sasvim dovoljna, da posle igranja možete poređati iste po redu (ako vas ne mrzi) i biti spremni za sledeći put kada Jaipur dođe na red za igranje. Naša zamerka se odnosi za udubljenje gde se smešta špil karata. Dizajneri izgleda nisu razmišljali o tome da ljubitelji društvenih igara uglavnom smeštaju svoje karte u zaštitne gaće (protective sleeves), te ako isto učinite i vi, imaćete problem da smestite karte.

Igra je pristupačna i brzo se uči. Sva sitna pravila oko uzimanja karata, prodaje karata, korišćenje kamila i veličine ruke su tu da nateraju igrače da u pravo vreme donose prave odluke i uz zdravu dozu sreće osvoje vredne žetone. Brzina prodaje dobara određuje da li ćete čekati da prodate velike količine istih dobara za dobar bonus ili brzo spustiti cenu tog dobra sitnijim prodajama. Kada igrači ne razmišljaju više o pravilima, igra se kreće jako brzo i počinje da sija u punom svetlu.

Veoma traženi maharadžin Pečat Odlične Veštine

Jaipur je 2010. godine dobio nekoliko nagrada za kvalitet kao i mnogobrojne nominacije za prestižne nagrade kao sto su Spiel des Jahres i Golden Geek Awards.

Jaipur sigurno nije igra o kojoj ćete dugo razmišljati posle završenog igranja, niti je igra koja će vas učiniti napetim i nervoznim dok je igrate. Za nešto manje od sat vremena, Jaipur bez mnogo muke i komplikovanih pravila drži igrače angažovanim uz zdravu dozu moždanih sinapsi koje puckaju od zadovoljstva.

Game Works je prvenstveno namenio Jaipur light-medium ljubiteljima društvenih igara. Ona je i sjajan predstavnik igara pomoću kojih vašim zainteresovanim prijateljima možete otvoriti vrata u svet društvenih igara. Ako želite igru koja je zabavna, kratka, zanimljiva, lepa na oko i pametna, Jaipur je igra za vas.

Digitalne verzije Jaipur igre:

Ostavite komentar ili postavite pitanja na našem sajtu. Pridružite se diskusiji na našem Discord serveru. Pratite nas i na društvenim mrežama: Facebook, Twitter i Instagram.

1 reply »

Zašto ne biste ostavili komentar na tekst? / Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.