Card Games

Sheriff of Nottingham – recenzija

Svi vole zlato, pa čak i šerif Notingemskog okruga. Dok se bori sa problemima u šervudskoj šumi gde neki paor glumi superheroja u zelenim helankama, on svakodnevno mora da proverava robu koju trgovci donose na pijacu. Ti trgovci su, po njegovim operativnim saznanjima, jedna pokvarena banda, koja na sve načine pokušava da prokrijumčari oružje za odmetnike, kao i da njegovim podanicima proda robu koja je namenjena samo za njega. Još uvek nije preboleo medovaču koju je Robin Hud pokrao prošle nedelje.

  • Tip: Kartična igra
  • Vreme: 60 minuta
  • Broj Igrača: 3-5
  • Mehanizmi: Vučenje karata, Skupljanje seta, Menadžment ruke, Igranje uloga, Blefiranje, Pregovaranje
  • Dizajner: Serđo Kalaban, Andre Zatz
  • Izdavač: Arcane Wonders
  • Izdato: 2014.

A sada, druga perspektiva. Robin Hud nije mogao da bude u svakom momentu na svim mestima, te su pošteni trgovci  morali da nalaze načine da svoju robu uspešno plasiraju. Donošenje robe na tezge gradskih pijaca, graničilo se sa umetnošću jer su jabuke, sir, kokoške i lebac morali da prođu inspekciju notingemskog šerifa. Kakvi crni samostreli.

Pošteni trgovci

Igrači su u ulozi jednog od pet trgovaca čiji je zadatak da sa svojom robom uspešno prođe inspekciju šerifa i da ta roba stigne do tezge. Igrači se smenjuju u ulozi šerifa, do momenta kada je svaki igrač dva puta bio šerif. Igra se tada završava, roba se broji i trgovac sa najviše zlatnika je pobednik.

Osnovna roba

Sem osnovne robe, koju predstavljaju hleb, jabuke, sir i kokoške, tu je i krijumčarena roba, koju predstavljaju samostreli, medovača, petlovi, crni hleb (tonus?), zlatni delišes  i mnogi drugi artikli koji su bile rezervisani za višu klasu a ne za smrdljive paore.

Krijumčarena roba

Trgovci će u svakom krugu u svoju vrećicu stavljati 1-5 karata koje predstavljaju robu i postavljati je ispred šerifa. Trgovac je obavezan da prijavi tačan broj karata i samo jednu vrstu robe. Recimo da ste u vreću stavili 3 jabuke i 2 sira. Kao trgovac, šerifu prijavljujete 5 jabuka ili 5 sireva.

Malo za narod a malo i za mene

Kada svi igrači ispred šerifa postave svoje vreće, ovaj odlučuje čije će vreće otvoriti i pregledati. Kada otvori nečiju vreću, dešavaju se neke od navedenih situacija:

  • Ako šerif kod trgovca nađe neprijavljenu robu, trgovac plaća šerifu na karti naznačenu sumu zlatnika i te karte idu na đubrište. Sve ostalo što je trgovac tačno prijavio ide na njegov štand.
  • Ako se desi da je trgovac tačno prijavio sve karte, recimo 5 petlova i da vreća koju je u šerif sumnjičavo otvorio sadrži stvarno 5 petlova, šerif plaća trgovcu na karti naznačenu sumu zlatnika.


Ako igrač uspe da prokrijumčari nedozvoljenu robu, ona takođe ide na njegov štand ali je ostali igrači ne vide. Ova roba skoro uvek ima veću vrednost nego četiri osnovna artikla, a ponekad i povećava vrednost jednog od tih osnovnih tipova robe. Na početku svakog kruga sledeći igrač u nizu preuzima ulogu šerifa, dok ostali igrači iz ruke odbacuju neželjene karte na đubrište. Zatim dopunjuju ruku sa kartama iz velikog špila ili sa đubrišta ako je neki drugi igrač odbacio karte koje baš njemu trebaju.

Štand na Kaleniću

I to je to. Pravila igre se vrlo brzo uče i moguće ih je objasniti novom igraču za 3 minuta, a pripitom čoveku za 5. Meso igre i momenat kada ona najviše sija je samo prezentovanje vreća sa robom igraču koji je u tom trenutku u ulozi Šerifa od Notingema. Kada se vreća predaje za moguću inspekciju, sve vrste podmićivanja debelog aristokrate su dozvoljene.

Trgovac može da ponudi zlatnike da njegova vreća ne bude otvorena. Može ponuditi zlatnike da njegova vreća ne bude otvorena ali da vreća ili vreće drugih igrača budu otvorene. Takođe može tresnuti zlatnike da i njegova i vreće svih ostalih igrača budu otvorene.

Ovo na papiru ne zvuči ni upola zabavno kao kada dođete do ovog dela igre po prvi put uživo. Ponude i kontraponude postaju sve glasnije, prozivke drugog trgovca da laže kao pas i da njegova vreća ne sadrži 4 jabuke su sve učestalije dok na kraju sve ne izgleda, i zvuči, kao jedna velika pijaca.

Piljar: “Evo, ja u ovoj vreći imam četiri jabuke.”

Pekar: “Auff, pa pogledaj to lice. Da li stvarno misliš da ti verujemo da su tu jabuke?”

Švercer skoro-pa-grčke-fete: “Šerife, ja prijavljujem tri sira. Ništa veliko. Narod malo da uživa u siru….”

Piljar: “Ahahaha, ako su u toj vreći tri sira, ooovde me seci.”

Šerif: “Dobro, dobro, mir! Da li neko želi da potkrepi svoje tvrdnje sa nekim zlatnicima? Znate koliko volim zlato.”

Pekar: “Ja prijavljujem tri hleba u vreći i to je to. Ne dam ni jedan zlatnik. Otvaraj ako hoćeš!”

Ostali igrači se besomučno kikoću

Švercer skoro-pa-grčke-fete: “Evo šerife, dva zlatnika da ne otvoriš moju vreću, a da otvoriš piljarevu. To je sigurna zarada. Vidi mu se na licu da laže.”

Piljar: “Ma daaaaj.”

Šerif: “Hmmm, možete vi to mnogo bolje.”

Pekar: “Evo gazda tri zlatnika da otvoriš sve vreće”

Gromoglasan smeh

Igrač koji je u ulozi šerifa je u nezavidnoj situaciji. On mora da pravilno proceni ko laže i pokušava da prokrijumčari robu a ko je “naivno”, iskreno prijavio šta je u vreći. Otvaranjem pravih vreća i uzimanjem određenog mita od igrača on bi trebao da profitira. Kao pomoć u određivanju mogućih prevaranata su tezge igrača na kojima šerif uvek može da vidi koju robu igrač pokušava da nagomila.

Svi lažete…ništa vam ne verujem!

Kada šerif odbaci vreće igrača, isti svoje vreće otvaraju i robu stavljaju na štand. Vreće koje je šerif otvorio se pregledaju i šerif ili naplaćuje ili plaća robu koju je našao u vreći.

Šerif: “Šta je bre ovo?”

Piljar: “Pa jabuke.”

Šerif: “Majku mu, prijavio si četiri jabuke, a ovde ima dve jabuke i dva samostrela!!??”

Piljar: “Pa moraju deca nečim da se zanimaju….”

Šerif: “Plaćaj i nosi ove jabuke…sram te bilo.”

Komponentne igre su dobrog kvaliteta. Kartonski štandovi će vas dugo koristiti kao i kartonski novac. Zamerku imamo na kvalitet figure samog Šerifa od Notingema, čija je baza traljavo urađena i retko kada će stajati uspravno kako treba. Mislimo da cenu ne bi mnogo povećala, recimo, plastični prsten ili kruna, koja bi predstavljala šerifa. Recimo, kao kruna u Citadels igri. Vrećice za robu su od filca i sjajan su dodatak igri.

Takođe smo primetili da je špil dobara i krijumčarene robe pozamašan, tako da je prava avantura promešati špil pre početka igre, te je više setova ruku potrebno za ovu operaciju.

Pored ovih sitnih zamerki, Šerif od Notingema je sjajna igra koja se neverovatno brzo uči i postaje sve zanimljivija što se više pijucka švercovana medovača tokom večeri. Ni jedan igrač se ne oseća izostavljenim jer u svakom momentu može da proziva i minira ostale igrače zbog njihovih prijava robe šerifu, kao i da pokušava da održi kameno ili nevino lice dok prijavljuje svoju robu.

 

Šerif od Notingema se sjajno uklapa u atmosferu večeri kada ste na putovanju ili kada ste umorni od neke veće i kompleksnije igre koju ste upravo odigrali a ne bi ste još da se razilazite. Za nas, Šerif od Notingema je sjajna igra koju često vučemo sa police.

Digitalne verzije Sheriff of Nottingham igre:

Zašto ne biste ostavili komentar na tekst? / Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.