Articles

10 igara koje su promenile moderne društvene igre

Parks and Recreation / NBC

Prosečan čovek na našim prostorima zna da igra paklenu petorku igara: Čoveče ne ljuti se, Monopol, Riziko, Jamb i Tabliće. Ako je i bio u dodiru sa modernim društvenim igrama, strah od nepoznatog ga je sputavao da proba da nauči nešto novo ili jednostavno misli da je odrastao i da društvenim igrama u njegovom “odraslom” životu nema mesta.

Za one koji su se upustili u ovaj hobi i počeli da uživaju u njemu, evo nekih društvenih igara koje su radikalno uticale na igre koje igramo danas:

Little Wars

Little Wars

Dizajnirana od strane H.G. Velsa, Little Wars je pionir ideje stonih ratnih igara. Iako nije bila prva igra koja koristi minijature u simulaciji rata na stolu, Velsova igra je bila prva koja je ovu ideju zabave približila prosečnom čoveku. Od Warhammera do Squad Leadera, mnoge moderne ratne igre su inspirisane Velsovim Little Wars.

2 igrača | 90 minuta | 12+

Monopoly

Monopoly

Svi mrzimo Monopol. Kada je uporedimo sa bilo kojom modernom društvenom igrom – očajna je. Međutim, niko ne može osporiti šta je ovaj gigant od igre bio skoro ceo vek. Monopol je igra koja je za mnoge ljude prvi susret sa društvenim igrama, a voleli mi to ili ne, još uvek je prisutan na mnogim porodičnim stolovima. Iako pun problema i mana, njegova popularnost je utabala stazu za mnoge društvene igre.

2-8 igrača | 60 -120 minuta | 8+

Dungeons & Dragons

Dungeons and Dragons

Tvorevina Garija Gajgaksa i Dejva Arnesona iz 1974. godine, smatra se osnivačem modernih stonih roleplaying igara (RPG). Ova igra je pomogla igračima da se izdignu iz običnih ratnih igara u fantastične svetove gde je sve moguće. Dungeons & Dragons je i dalje prisutan u svojoj petoj ediciji, i svakodnevno inspiriše legije dungeon mastera i igrača.

2+ igrača | 180 – 240 minuta po sesiji | 12+

The Settlers of Catan

The Settlers of Catan

Klaus Tuber je 1995. Godine dizajnirao Catan koja se smatra prvom društvenom igrom nemačkog stila koja je postigla masivnu popularnost van Evrope. Dugo vremena je Catan bio igra pomoću koje su se novi igrači uključivali u hobi. Iako je igra izgubila ovaj status tokom godina,ostavila je neizbrisiv trag u euro igrama današnjice. I posle dvadeset godina The Settlers of Catan uspešno pronalazi put do stolova.

Magic The Gathering

Magic: The Gathering

Kartična igra Ričarda Garfilda, Magic: The Gathering, objavljena 1993. godine, stvorila je jedan potpuno novi žanr igara – kolekcionarske kartične igre (CCG). Igrači bi kupovali jedan početni špil a zatim nadograđivali špil i kolekciju kupovinom kesica (bustera) sa slučajno izabranim i zapakovanim kartama. Kakva god da je vaš stav prema ovoj igri ili žanru, Magic ostaje jedno od glavnih obeležja hobija i smatra se kraljem CCG igara. Magic: The Gathering je danas ponekad zaslužan za opstajanje prodavnica društvenih igara.

2 igrača | 20 minuta | 12+

Call of Cthulhu

Call of Cthulhu

Dizajnirana od strane Sendi Petersena, Call of Cthulhu trenutno uživa u svom sedmom izdanju. Ovaj RPG ubacuje igrače u priču o istraživačima, detektivima, naučnicima i mnogim drugim personama koji istražuju misterije i događaje centrirane oko Lavkraftovog mitosa. Ovo je bio pravi recept za igrače koji su želeli odmor od fantazijskog žanra. Važnost ove igre leži u tome što je inspirisala nebrojeno mnogo društvenih igara koje su se zakačile za sve popularniji Ktulu mitos. Danas je Ktulu jedna od najrasprostranjenijih tema u igrama.

2+ igrača | 180 – 240 minuta po sesiji | 12 +

Dominion

Dominion

Pre devet godina je Donald Vakarino kreirao novi žanr u društvenim igrama  – građenje špila (deck building). Baziran na ideji da igrači grade i obogaćuju svoj špil tokom igre, ovaj revolucionarni koncept u igri Dominion, nije viđen van okvira Magic: The Gathering kartične igre. U popularnoj kartičnoj igri špilovi se prave pre nego što sama igra počne, a Dominion je ovaj koncept implementirao u sam tok igre. Sa preko deset ekspanzija, Dominion je uticao na nebrojeno mnogo igara sa ovom tematikom, a koncept građenja špila je i dalje prisutan svake godine u bar nekoliko novih igara.

2-4 igrača | 30 minuta | 10+

Risk: Legacy

Risk: Legacy

Igra Risk, kod nas poznatija pod imenom Riziko, prisutna je u hobiju od pedesetih godina prošlog veka. 2011. godine, dizajner Rob Davio je kreirao svoju verziju ove popularne strateške igre. Rob je osmislio sistem zaostavštine (legacy), gde su igrači cepali karte, pisali po tabli za igranje, otvarali zapečačene koverte sa daljim informacijama za igranje. Svaka nova partija je bila direktno obeležena dešavanjima i okršajima iz prethodnih partija. Sa limitiranim brojem igranja ova igra nije bila za svakoga, ali je dovoljno jedinstvena da je kreirala novi podžanr. Pandemic: Leagacy, Seafall i Gloomhaven su neke od igara koje su, na manje ili više uspešan način, primenile legacy koncept.

3-5 igrača | 60 minuta | 10+

XCOM: The Board Game

XCOM: The Board Game

Kako je tehnologija sve prisutnija u našim životima, očekivano je bilo da će se uvući i u društvene igre. Iako nije prva igra koja je koristila kompjuterske i telefonske aplikacije, XCOM: The Board Game je uspeo da integriše aplikaciju i društvenu igru i da to zaista funkcioniše kako treba. Aplikacija na Vašem telefonu određuje šta vanzemaljci rade, kakve prepreke igrači susreću i preuzima ulogu štoperice da bi održala tenziju za stolom. Igrači nisu odmah prihvatili novi trend korišćenja tehnologije u društvenim igrama. Danas vidimo da sve više igara koristi tehnologiju da pojača doživljaj pričanja priče pri igranju društvene igre. Pomenućemo Mansions of Madness 2nd Edition, Alchemists i First Martian, koje uspešno koriste telefonske ili tablet aplikacije za ove potrebe.

1-4 igrača | 90 minuta | 12+

Zombicide

Zombicide

Ova igra, iako zabavna, nije uvela neke spektakularne novine po pitanju mehanike i teme. Sa druge strane, Zombicide je pokrenuo Kickstarter revoluciju. Iako su društvene igre finansirane preko Kickstartera i mnogo pre pojave Zombicide, ovo je prva igra koja je debitovala sa cenom od 100 dolara. Kampanja za ovu igru je imala ogroman broj ciljeva (stretch goals), čijim dostizanjem su svakom finansijeru dodavane nove minijature, efektivno povećavajući vrednost njihovog zaloga. U to vreme, bilo je nečuveno finansirati društvenu igru čak dve godine unapred. Mnogima je osnovna cena od 100 dolara za Zombicide bila previsoka. Danas, na Kickstarteru često možemo videti bar jednu igru sa minijaturama koja se drži ove startne cene, a neke koštaju i mnogo više. Ekspanzija za Zombicide se nalazi na našoj listi Top 10 Tabletop Kickstarter projekata.

1-6 igrača | 60-120 minuta | 10+

 

izvor: Geek 10

Zašto ne biste ostavili komentar na tekst? / Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.