Articles

Izdavač društvenih igara pretvara Kickstarter u prodavnicu

Monolith je najavio da će od sada pristupati Kickstarter kampanjama po novom modelu. Mesto dosadašnjeg finansiranja igara od strane backera, Monolith je odlučio da kompletno proizvede igre pre nego što ih ponudi na Kickstarter platformi po povoljnoj ceni i neuporedivo bržoj dostavi.

Monolith iza sebe ima nekoliko uspešnih Kickstarter kampanja, među kojima su Batman: Gotham City Chronicles, Conan i Mythic Battles: Pantheon. Prethodno je bio predmet debate kada je objavio da će njihova Batman: Gotham City Chronicles igra sa minijaturama biti dostupna samo preko Kickstarter platforme, pravdajući ovaj potez izbegavanjem “nepravednog” dela koji distributeri uzimaju kada se igre dostavljaju prodavnicama. Ova igra je tokom kampanje skupila preko 4.4 miliona dolara od skoro 20.000 finansijera.

Ponesen ovim uspehom, kao prvi eksperiment novog modela, kompanija koristi svoja novčana sredstva da proizvede i distribuira igru Claustrophobia 1643 u evropske i američke distributivne centre. Kompanija ovo radi bez ikakve prethodne podrške i narudžbina Kickstarter finansijera i distributera, drugim rečima, bez svega na šta smo navikli u tradicionalnim Kickstarter kampanjama. Monolith je takođe dodao da su kampanjski ciljevi (campaign strech goals) u stvari marketinške smicalice i da se na ovaj način od njih ograđuje. Na ovaj način finansijeri neće stavljati novac unapred, neće čekati dug vremenski period dok proizvod konačno ne stigne i neće strahovati da će se finalni proizvod razlikovati od onoga što je prvobitno prikazano u kampanji.

Na tradicionalnom tržištu društvenih igara čak 60% vrednosti proizvoda se zadržava između distributera i prodavnica. Monolith na ovaj način želi da preskoči posrednike i da se vrednost ravnopravno podeli između kompanije i Kickstarter finansijera.

Kako Monolith tvrdi, ovim potezom žele da privuku novu krv na Kickstarter platformu. Iako je procenat uspešnosti Kickstarter kampanja za društvene igre veliki, primećuje se nedostatak mlade krvi, novih finansijera koji su spremni da plate do godinu dana unapred za proizvod za čiji kvalitet nisu sigurni.

Zbog čega Monolith ovo radi? Zašto jednostavno ne otvore onlajn prodavnicu i tako direktno prodaju svoje igre?

Monolith i dalje želi Kickstarter publiku. To u svojoj objavi otvoreno i tvrdi. Zato je i spreman da plati kompaniji za pristup ovoj publici kojoj će prodati kompletan proizvod. Ovo je efektivno jeftiniji metod nego zapošljavanje programera i investiranja u infrastrukturu za vođenje online prodavnice i marketinškog prisustva.

Drugi problem koji se pojavljuje su nejasne informacije oko limita broja kopija koje mogu da se naruče na ovaj način. Čak i da limit postoji, preprodavce ništa ne sprečava da naprave 100 Kickstarter naloga i veoma povoljno pokupe veći deo dostupnih kopija igre i kasnije ih preprodaju po drastično višim cenama.

Svojim pristankom na ovako nešto, Kickstarter zvanično postaje onlajn prodavnica iako su još od svog formiranja tvrdili da to nisu i ne pružaju nikakvu zaštitu kupcu. Do sada je bio primetan trend korišćenja Kickstarter kampanja kao preorder stranica za velike kompanije poput CMON i Queen. Ako će Kickstarter nastaviti u ovom pravcu i dalje se držati politike bez zaštite kupca mi stvarno ne vidimo razlog zašto bi neko svojevoljno rizikovao svoj novac.

Ako ovaj pristup koji Monolith planira bude uspešan, da li će i ostale kompanije krenuti ovim stopama? Da li će ovaj model zameniti onlajn prodavnice, uništiti male startap kompanije i udaljiti Kickstarter ideju poslovanja još dalje od onoga za šta je prvobitno bila namenjena?

Zašto ne biste ostavili komentar na tekst? / Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.