Articles

Star Wars RPG kroz eone i galaksije

Dok čekate da se u bioskopima pojavi poslednji (završni?) film serijala Star Wars, zašto ne biste zaigrali RPG u svetu džedaja, čudovišta i svetlosnih sablji?

Prvi film u serijalu Star Wars publika je mogla da pogleda 1977. godine. Znate za celu priču, najpre su izašli filmovi 4, 5 i 6, pa onda naknadno 1, 2 i 3, a sada evo najavljuju završetak epopeje, filmovima 7, 8 i 9 čiji smo trejler imali prilike da vidimo, tu skoro. Sad ću ja da se frljam brojkama, a vi se držite za lice (ili štagod drugo) i uzdišite uz šapat: “Oh, gospode! Pa, nisam imao/la pojma!”

Milijarde i milijarde…

Flim-za-film, Star Wars je naisplativija holivudska franšiza. Sa osam filmova, Star Wars zaradio je više od 14 Marvelovih. No, sami filmovi su zaradili 9.491.000.000$ (Devet. I po. Miiljardi. Dolara). I to je mrvica u poređenju sa zaradom od igračaka, odeće i svega drugog sa oznakom Star Wars – 40.000.000.000$ (četrdeset milijardi dolara i koji kusur miliona preko).

E, sad. Čim neka franšiza postane tako popularna, svi fanovi žele da produže zadovoljstvo uživanja u maštarijama koje ona donosi, što se u RPG svetu prevodi kao: “Hoću i ja da mlatim svetlosnom sabljom i davim ljude silom i sve to što sam video/la na ekranu!”  Tako smo od 1987. pa do danas dobili tri različite RPG verzije daleke, daleke galaksije ispunjene čudnim bićima, smešnim bićima, uvrnutim robotima i naravno – džedajcima.

Zatvorimo oči, uhvatimo se za ruke i zaplovimo svemirom

Prvo izdanje, Star Wars: The Roleplaying Game, došlo je iz radionice West End Games, 1987. godine i poznato je u RPG-svetu kao d6 Star Wars – pogađate – zbog toga što se koriste obične, d6 kockice. Drugo izdanje došlo je iz Wizards of the Coast, firme koja nam je podarila Dungeons and Dragons, objavljeno 2000. godine i stoga je zasnovano na sistemu d20. Treća zbirka knjiga za igranje uloga u svetu zvezdanih ratova, objavljena je 2013. godine iz studija Fantasy Flight Games, a koristi uvrnute šarene kockice koje su – verujte mi – i nama RPG gikovima totalno čudesne…

Čemu različiti sistemi? Pa, za početak, zato što svaki od pomenutih izdavača hoće da zaradi, a Star Wars je hiperpopularna franšiza, a RPG sistemi su retko kad jedna knjiga, češće tri osnovne knjige sa mnoštvom dodataka. Najstarija verzija, West End Games-ov d6 Star Wars imao je preko 140 (stotinu i četrdeset!) knjiga (ponovo se uhvatite za obraze ili šta drugo i kažite – OMG!). Da biste ih sve nabavili bilo bi vam potrebno nešto više od 2000$ (dve’iljade dolara!!!). Danas pojedine knjige iz ovog serijala donose i preko 100$, naravno, zbog kolekcionara.

Koji sistem odabrati, pitanje je sad? Bez brige, odmah prelazimo na brzi pregled svih serijala, počev od najstarijeg…

Star Wars d6 30th Anniversary Edition - West End Games & Fantasy Flight Games

Star Wars d6 30th Anniversary Edition – West End Games & Fantasy Flight Games

West End Games – d6 Star Wars

Zbog licenciranja, u jednom trenutku uvek postoji jedan glavni sistem za Star Wars RPG, a od 1987, pa do 1998. godine, West End Games je bio lučonoša. Knjige su bile veoma dobro napisane i veoma, veoma, veoma detaljne. Toliko su bile dobre da ih je Lucasfilm smatrao za kanon, a mnogi izrazi, nazivi i imena potiču iz ovog RPG serijala. Ako niste znali, Twi’lek, Rodian i Quarren bile su rase bez naziva, sve dok im WEG-ov RPG sistem nije nadenuo imena. Temeljnost i kvalitet ovih knjiga preživeo je i Diznipokalipsu, pa uprkos činjenici da je većina proširenog univerzuma (Star Wars Expanded Universe) zasnovana na igri Star Wars d6, mnogi detalji opisani u knjigama zadržani su u novom kanonu.

Star Wars d6 - West End Games (PHOTO: spalanz.com)

Star Wars d6 – West End Games (PHOTO: spalanz.com)

Star Wars d6 nije baš najbolje rešenje za početnike, premda pravila jesu jednostavna. Kockice mogu da se bacaju unedogled dokle god padaju šestice, ali ako padne kec onda ste kolektivno nagrabusili. Veštine se kupuju u “kockicama” i nema gaziliona klasa i specijalnih izuzetaka. No, usled ovakvog sistema, utisak napredovanja nije najbolji, a premda pravila za džedaje i njihove moći postoje, ovaj sistem je više prilagođen igranju scenarija tipa Rogue One – i u tome je nenadmašan.

Glavna prednost ovih pravila je u tome što se mogu naći potpuno besplatno. Postoje čak i obnovljena i osvežena pravila, Star Wars REUP, takođe za DŽ.

Star Wards d20 - Wizards of the Coast

Star Wards d20 – Wizards of the Coast

Wizards of the Coast – d20 Star Wars

Štafetu licenciranog SW RPG-a 2000. godine preuzima Wizards of the Coast, veteran u izdavaštvu, a na čelu autorskog tima bio je slavni Bil Slaviček (Bill Slavicsek) koji je radio razne kul stvari u RPG svetu, a ako volite Elder Scrolls Online, to je verovatno zato što on piše lore i kvestove! Elem, ovaj sistem se oslanjao na poznatost pravila za Dungeons and Dragons. Jednu verziju ovih pravila koristile su računarske igre KOTOR 1 i KOTOR 2. Pravila su osvežavana u nekoliko navrata, a poslednja verzija – Star Wars RPG Saga Edition – bila su toliko dobra, da su se mnogi u RPG svetu nadali da će poslužiti kao uzor za DnD 4e.

Lično, mislim da su ovo najbolja SW RPG pravila, ponajpre zato što ako već igrate RPG sva je prilika da volite DnD, pa vam neće biti teško da se prešaltate. Sa moje tačke gledišta, pravila su jasna, premda verovatno puna izuzetaka i čudnih mehanika koje mogu biti nepristupačne apsolutnim početnicima. No, knjige su im fenomenalne, pokrivaju sva razdoblja istorije galaksije, nisu zastrašujuće detaljne kao WEG-ovo izdanje, što je dobro.

Star Wards d20 - Wizards of the Coast

Star Wards d20 – Wizards of the Coast

Ako želite da budete džedaj ili sit, ako želite da iz svog ugla proživite avanture u kojima ste uživali gledajući filmove i crtaće iz opusa Star Wars-a, ova pravila su nenadmašna. Istina, da biste mogli da skačete, gurate, davite protivnike silom i odbijate lasere, moraćete da dostignete dvocifren nivo likova. Ali hej, jednom kada počne igra, džedaji naprosto dominiraju (kao što i treba biti). RPG čistunci zameraju činjenici da jedan džedaj može da bude mnogo jači od bilo kog plemića, izviđača, pilota ili plaćenika, ali hej, to su – bre – džedaji.

Premda je WoTC bacio peškir 2010. godine i odlučio da više ne pravi Star Wars RPG, ova pravila su i dalje dostupna. Doduše, ako hoćete da ih kupite, spremite oko 80$ po knjizi (kolekcionari!).

Star Wars Roleplaying Game - Fantasy Flight Games

Star Wars Roleplaying Game – Fantasy Flight Games

Fantasy Flight Games – čudni Star Wars RPG

Poslednji serijal objavljen je 2013. godine iz radionice Fantasy Flight Games (poznati po društvenim igrama kao i sjajnoj igri sa minijaturama, X-Wing). Upala im kašika u med, jer su počeli da objavljuju knjige postepeno, tako da im je obnavljanje serijala i nova najezda filmova lelga ko kec na deset. Tamo negde 2015. bili su spremni da zatvore razvoj SW RPG-a, a onda je došao Force Awakens i sad imaju spremne nove knjige koje će da štancuju.

Umesto klasičnog pristupa – osnovne knjige, plus dodaci – FFG se odlučio da objavljuje po jednu knjigu za svako razdoblje ili za svaku frakciju. Tako je SW: Edge of Empire igra koja vam omogućava da budete pirati, lovci na ucene ili šverceri, SW: Age of Rebellion bavi se otpadnicima, gerilcima i pobunjenicima, dok se Force and Destiny bavi životom i priključenijem poslednjih džedaja u vreme imperije. Force Awakens bavi se pričama koje se dešavaju u vreme istoimenog filma, a najavljena knjiga Rise of Separatists prati događaje iz crtaća Clone Wars.

Pravila su… čudna. Za početak nema džedaja, a samo posedovanje svetlosne sablje uzrokuje kletvu i pokoru od žestine imperijalne reakcije. Ima ta jedna knjiga za džedaje, ali i njih tamo uglavnom love i masakriraju. Elem, pravila ne podržavaju ulogu u kojoj biste mogli da se ponašate kao padawan, a nekmoli majstor, pa ako ne vidite Star Wars bez saboljmlata i sile, ovo nije igra za vas. Pravila su originalna, što znači da ne liče ni na šta poznato, a s druge strane, pokušavaju da inkorporiraju sve poznate mehanike. Da sve bude čudnovatije i čudnovatije, bacaju se neke specijalne kockice koje imaju posebna značenja, a pošto ih vi nemate, tu je zamršena konverzija “običnih” RPG-kockica u te njihove.

Sve u svemu, batalite. Nit’ ima džedaja, nit’ ima smisla. A koštaju otprilike $40 po knjizi. Pffft. Nažalost, trenutno su ovo jedina “zvanična” na tržištu.

Doduše, FFG je učinio dobro delo vredno poštovanja! Tačnije za tridesetogodišnjicu nastanka d6 sistema, izdali su izvorna WEG-ova pravila. Ako vam se poseduju štampane knjige ove legendarne verzije, možete ih zgrabiti za tričavih 60 dolara!

The Force is with you, young Skywalker. But you are not a Jedi yet!

Dakle, ako želite da se igrate zvezdanih ratova, odlučite se. Da li želite besplatnu verziju u kojoj možete da budete kul odmetnici kao u Rogue One ili želite stari dobri DnD u Star Wars izdanju, sa maksimalnom džedajštinom kao bonusom ili ste otvorenog uma, spremni za mozgopržna pravila koja će vas prekorno pogledati ako ma i taknete svetlosnu sablju. Mislim da se odluka sama nameće. Sila neka je sa vama, mladi skajvokeri.

Zašto ne biste ostavili komentar na tekst? / Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.