Articles

Vodič za roditelje – društvene igre za najmlađe

Onog trenutka kada dobijete dete ceo svet vam se okreće za 180 stepeni. Sve navike, želje, potrebe i situacije se posmatraju potpuno drugačije i brzo menjaju. Slobodno vreme koje imate za sebe trpi najviše, pa samim tim i igre koje igrate sa dragim ljudima. No, među tim dragim ljudima ste dobili još jedno biće, nadamo se, budućeg igrača koji će sa vama spašavati svet od opasnih virusa, ubijati zle utvare, a u mom slučaju i poorati neku njivu i ošišati po koju ovcu.

Ovo je kratka priča o pohodu na koji sam krenuo sa svojim starijim sinom, tj. o načinu na koji ga navikavam na društvene igre.

Malac je prvi put posetio Astal tokom Global Game Jam-a 2018. Sa svojih godinu i po dana nije bio preterano zainteresovan za igre, ali je tokom narednih meseci zavoleo pre svega Dr. Eureku, a zatim i još neke naslove. Kuglice (Dr. Eureku) je dobio za novu godinu kao poklon, a tokom narednih meseci je prisvojio i dobio još neke igre koje sada čine njegovu policu.

bg_allyouranimals_01.jpg

HABA je poznata po igrama za veoma malu decu među kojima je i All Your Animals.

Kako upoznati decu sa igrama?

Društvene igre su odlične za razvoj dece. One uče decu strpljenju, razmišljanju, mogu im pomoći kod učenja boja, slova, ali i da im pokažu osećaj pobede i poraza. Tu su i kooperativne koje će ih okrenuti timskom duhu i sarađivanju. Sve u svemu, odlična i poučna zabava!

Ako i sami igrate igre, šansa da vam se dete ne zainteresuje za ovaj vid zabave, barem u ranijim godinama, je praktično nikakva. Šarene kutije i lepe ilustracije privlače decu više nego nas (ako je to moguće). Ipak, gledanje i igranje sa igrama nije isto što i igranje samih igara.

Za početak je potrebno krenuti sa nekoliko igara koje klinci mogu da shvate barem na nekom nivou. Naravno da u Dr. Eureci neće moći odmah da presipaju kuglice iz jedne u drugu epruvetu, ali mogu da pokušaju prstićima da ih poređaju kao na slici. Ako imate neke igre sa zabavnim komponentama (npr. Zooloretto, Kingdomino, Carcassonne…), izmislite svoja pravila. Još jeftiniji način je pronalazak besplatnih PnP igara koje su namenjene za decu. Ovde možete i njih da uključite u sam proces pravljenja, pa i da uradite crno bele varijante štampe i sami bojite komponente.

bg_junkart_01.jpg

Junk Art nije baš namenjen za mališane, ali će oni svakako uživati u ređanju čudnih oblika.

Kako igrati igre sa decom?

Deca su nestrpljiva i imaju veoma slab raspon pažnje. Osim što same igre ne smeju da traju duže od 10-20 minuta idealno bi bilo da ih imate nekoliko kako bi igrali još neku kada detetu prva dosadi.

Trudite se da od deteta ne zahtevate da igra nešto što ne želi i nemojte nastavljati s njim da igrate nešto do čega mu više nije stalo. Skupite zajedno sve komponente i stavite igru na policu. Sutra je novi dan i verovatno će ponovo hteti da se igra! Svakako radije nego u slučajevima gde je nateran da radi nešto što ne želi.

bg_kidsgames_02

Teške odluke prethode svakom igranju.

Nemojte puštati dete da uvek pobedi. Ako od malih nogu ne nauče da je sasvim u redu izgubiti, neće naučiti da se treba radovati iskustvu igranja, a ne samo pobedi. Niko ne voli da se igra sa onima koji ne znaju da gube.

Ipak, ako dete uvek gubi, neće imati želju da se igra, pa je potrebno puštati ih da pobede. Najidealnije je da ga puštate da pobedi okvirno svaki drugi put, ali u nasumičnim intervalima, kako ne bi shvatili da to radite.

Radujte se sa njima kada pobede i zahtevajte od njih pozitivnu reakciju kada vi pobedite. Stvorite od njih dobre i pobednike i gubitnike. Kao i (verovatno) većina dece, i moj klinac je imao problema sa tim da ja pobeđujem. Nekoliko puta smo mu objašnjavali da je to normalno i da svi želimo da pobedimo, ali da je najbitnije igrati se. Danas se zajedno radujemo pobedama i uživamo u igri.

bg_eureka_01.jpg

Dr. Eureka je odlična čak i kada je ne igrate u potpunosti po pravilima.

Koje igre?

Prva igra koju sam mu napravio je Hoot Owl Hoot!. Veoma zabavna, kooperativna igra koja će dete naučiti bojama, potezima, izvlačenju karata i na kraju od njega zahtevati i malu količinu razmišljanja. Naravno, do tog strateškog dela nismo baš stigli, ali su zvuci malenih sova i boje veoma brzo postale zabavne!

Dr. Eureka je prva igara koju je mališa igrao u Astalu. To je bilo više igranje sa igrom, ali smo vremenom stigli i do neke naše verzije pravila, koju sada eksploatišemo na svakih nekoliko dana.

All your animals je malena igra koja će pomoći kod učenja boja, životinja i vežbanja memorije. Bacanje velike drvene kockice i traženje preslatko nacrtanih životinjica je deci veoma zabavno!

bg_cubeez_01.jpg

Cubeez pomaže kod razvoja memorije, percepcije i spretnosti.

Cubeez je igra u kojoj od 2 drvene kocke i jednog kvadra pokušavate da napravite smajli sa kartice. Prvi igrač koji u tome uspe je pobednik runde. Brza i lagana, igra je odlična za koordinaciju i snalaženje u kratkom vremenskom roku.

Baobab je društvena igra u kojoj igrači prave krošnju baobab drveta, pazeći na pravila postavljanja u odnosu na životinju koja se nalazi na karti. Uz malo varanja, klinac se odlično snašao sa ovom igrom.

Pengoloo je još jedna dečija igra izdavača BlueOrange games. Igra memorije i sreće će od vas tražiti da skupite što veći broj pingvinskih jaja i pobedite ostale protivnike!

Ako detetu želite da izlevelujete perception ili spot skill, preporučujemo i Spot It (tj. Dobble) koji se takođe odlično pokazao!

bg_planet_04

Planet je odlična porodična igra, a magnetne pločice i “planeta” su zabavni i najmlađima.

Pored ovih probali smo i JunkArt u kojem se iznenađujuće dobro snašao, ali i pojednostavljene verzije Kingdomina, Zooloretta, Carcassonne-a, Planet-a, itd…

Ako vas dodatno zanimaju igre za decu i društvene igre za porodicu, BlueOrange je specijalizovao izdavanje dečijih i porodičnih igara sa uglavnom veoma dobrom produkcijom i zabavnim pravilima. Tu je i HABA za nešto mlađe igrače. Za one malo starije preporuka su i junior verzije igara za odrasle (kao što je npr. Catan Junior).

Svi ove društvene igre možete kupiti u domaćim prodavnicama igara i isprobati u klubovima. Na kraju, pitamo vas – na koji način vi navikavate decu na društvene igre?

Zašto ne biste ostavili komentar na tekst? / Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.