Articles

5 dokumentaraca o društvenim igrama koje vredi pogledati

Sa rastom interesovanja za društvene igre širom sveta porasla je i želja za informacijama vezanim za ovaj vid hobija, pa je u prve dve decenije 21. veka snimljeno nekoliko dokumentarnih filmova koje bi svaki ljubitelj društvenih igara trebalo da pogleda.

Word Wars: Tiles and Tribulations on the Scrabble Circuit (2004)

Iako možda ne i najinspirativniji na ovoj listi, “Word Wars” iz 2004. godine je vredan pomena kao prvi dokumentarac o društvenim igrama koji je privukao pažnju javnosti i zainteresovao šire narodne mase za njih. Glavni protagonisti filma su Džo Edli, Met Grejem, Marlon Hil i Džoel Šerman, profesionalni igrači “Skrebla” čiji devetomesečni put ka Nacionalnom šampionatu 2002. godine su na ovaj način zabeležili Erik Čaikin i Džulijan Petriljo.

Kao što smo napisali gore, ovaj film možda nije među najinspirativnijima koje ćete videti, ali daje sjajnu podlogu za razumevanje značaja društvenih igara za pojedince. Doduše, kvalitet nije moguće osporiti s obzirom na to da je bio nominovan za nagradu “Emi”.

Under the Boardwalk: the Monopoly Story (2010)

Voleli ga ili ne, Monopol spada među najpopularnije društvene igre na svetu i jedan je od najzaslužnijih za njihovu sve veću popularnost širom sveta. Dokumentarni film snimljen 2011. godine, sa Zakarijem Levijem kao naratorom, pruža vam priliku da na jednom mestu dobijete sve najvažnije informacije o poreklu, razvoju, svetskom prvenstvu… jednostavno, svemu onome što interesuje prosečnog ljubitelja Monopola.

Going Cardboard: A Board Game Documentary (2012)

Dokumentarni film iz 2012. godine, delo Lorijen Grin, pruža vam mogućnost da vidite kako je početkom druge decenije 21. veka izgledao proces kreiranja društvenih igara i njihovo probijanje na tržište Sjedinjenih Američkih Država. Iako bi ga mnogi opisali kao amaterski, “Going Cardboard” na veoma interesantan način gledaoce upoznaje sa načinom na koji su Nemci preuzeli primat u razvoju društvenih igara, a imaćete priliku da vidite kako je izgledao sajam u Esenu 2009. godine.

Brooklyn Castle (2012)

Društvene igre u životu pojedinca imaju mnogo važniju ulogu od puke razonode, poruka je koju na izuzetan način prenosi dokumentarni film čija glavna tema je šah. U centru pažnje nalazi se šahovski tim srednje škole IS 318 iz Bruklina, tačnije pet njegovih članova, i njihov put iz siromašnog sloja društva do statusa jednog od najboljih šahovskih programa u SAD. Posebna draž filma “Brooklyn Castle” leži u njegovoj sposobnosti da na prečac inspiriše sve koji odluče da provedu 101 minut uz ovu priču, tako da vam ga toplo preporučujemo.

The Surrounding Game (2017)

Iako je mnogo zaslužnih, ipak se jedna igra izdvaja po uticaju koji je imala na ovu kulturu širom sveta – go, a dokumentarni film iz 2017. godine prava je poslastica za sve koji bi želeli da nauče nešto više o njoj. Prvi deo filma koji su snimili Kol Pruit i Vil Lokart posvećen je fantastičnoj istoriji i svemu onome što go kroz nju predstavlja, dok će drugi deo gledaocu pružiti priliku da isprati put trojice Amerikanaca ka statusu profesionalnih igrača.

Pored ovih pet, postoji još mnogo sjajnih dokumentaraca o kojima će biti reč u bliskoj budućnosti. Do tad, materijala za užitak je sasvim dovoljno, tako da se prepustite čarima dokumentarnih filmova i dopustite im da vas još dublje uvuku u čarobni svet društvenih igara.

Zašto ne biste ostavili komentar na tekst? / Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.