Boardgames

Proizvođač šahovskih tabli suspendovan sa Kickstartera zbog prevare

Regium šah

Kampanja za kreiranje automatizovane table za šah proizvođača REGIUM suspendovana je sa Kikstartera nakon više prijava od strane šahovskih zajednica širom sveta.

REGIUM je pažnju ljubitelja šaha privukao prošlog decembra kada je predstavio projekat table koja je, prema navodima kampanje, trebalo da omogući igraču da preko aplikacije sinhronizovane sa tablom pomera figure, čak i ako se fizički ne nalazi ispred nje. To je, dalje se objašnjava, izvedeno uz pomoć elektromagneta na površini table, što bi bio još jedan neverovatan pomak u bogatoj istoriji jedne od najpopularnijih i najstarijih društvenih igara.

Nedugo potom, autori sa sajtova specijalizovanih za šah poput Chess24.com, Chess.com i Lichess.org, izneli su niz tvrdnji da je čitava priča zapravo prevara i da su inženjeri koji su predstavljeni kao tvorci projekta zapravo generisani preko sajta thispersondoesnotexist.com. Dodatan razlog za sumnju budi i činjenica da te slike nije moguće pronaći nigde drugde na internetu. Iako je REGIUM nedugo potom odbacio takve tvrdnje, ali i propustio da pruži dokaze da je njegov razvojni tim zapravo postojeći, Chess i Chess24 su doneli odluku da prekinu svaki vid saradnje sa ovom kompanijom.

Sa druge strane, portal Lichess izneo je sumnju i da je video snimak koji je REGIUM postavio na Kikstarter zapravo montiran. Sajt je vrlo detaljno objasnio svoje razloge za sumnju, zumirajući detalje videa na kome se vidi da je snimak pomeranja figura nastao iz više kadrova. na šta je stigao zanimljiv odgovor REGIUMA:

“Jednostavno smo loši u pravljenju promotivnih video snimaka i napravili smo grešku prilikom snimanja.”

Bilo kako bilo, kampanja je za sada suspendovana, a do kada će tako ostati i da li će REGIUM-u biti dozvoljeno da nastavi sa prikupljanjem sredstava pokazaće vreme. U trenutku suspenzije, projekat je sakupio preko 33 hiljade dolara (od traženih 50 hiljada), a sa zvaničnog REGIUM sajta su uklonjene fotografije “zaposlenih”.

 

Categories: Boardgames, News

Tagged as: , , ,

Zašto ne biste ostavili komentar na tekst? / Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.