Boardgames

Sagrada – recenzija

Sagrada Familia, velelepna bazilika u Barseloni, ko zna kada će biti završena. Ali, ako ste nestrpljivi, ili vam nije baš lako da skoknete do Španije, možete se baviti građenjem ove zgrade i kod kuće (muzika iz telešopa kreće). Jer, “Sagrada Familia kod kuće” je jedna od najlepših i najboljih porodičnih igara koje smo imali prilike da zaigramo!

  • Tip: apstraktna porodična igra
  • Vreme: 30-45 minuta
  • Broj Igrača: 1-4
  • Mehanizmi: bacanje kockica, bonusi na kraju igre, pokrivanje šeme, odabir kockica, građenje šeme, sakupljanje setova, solo igranje, varirajuća postavka
  • Dizajner:  Adrian Adamescu, Daryl Andrews
  • Izdavač: Mipl, Floodgate Games
  • Izdato: 2017.

U društvenoj igri Sagrada vi ćete biti u ulogama majstora koji slažu vitraže po naslovnoj crkvi. Umesto obojenih komadića stakla imaćete jednako šarene kockice na raspolaganju, njih devedeset (90!) čak. Nemoguće je odoleti igranju i pre nego što ste pročitali pravila, naročito kad vidite da su table za igrače gravirane, da kockice savršeno staju u proreze i još da možete da ubacite karte sa šemama… Ali, brzam. Da vidimo kako se ovo igra prvo.

Objašnjavanje pravila za Sagradu je najkraće objašnjavanje jedne društvene igre koje sam imao priliku da učinim ove godine. Svi igrači imaju ispred sebe pomenutu tablu u koju ubace jednu od brojnih šema, čime se postavlja okvirni zadatak kako bi trebalo da slažete kockice. Onda sve one sjajne kockice ubacite u torbu, izvučete određeni broj (broj igrača x2 i još jedna kockica preko), zarolate i svako redom bira po jednu kockicu i odmah je postavlja na svoju tablu. Kockice iste boje ili broja ne smeju da se dodiruju ivicama (mogu ćoškovima), svaka naredna kockica koju postavite mora da dodiruje neku od već postavljenih i da usput ispratite donju šemu kao i prvo pravilo. I to je to, bukvalno, naučili ste kako se igra Sagrada.

Ima tu, naravno, još poneka kvaka. Nakon što su svi izabrali po kockicu, krug igranja se obrće i tako svi biraju još jednu dok ne ostane jedna kockica kojom ćete markirati redni broj runde. Deset ovakvih rundi i igra je gotova. Imate na raspolaganju i određene karte sa dodatnim akcijama za koje trošite ove provide staklaste pasuljčiće da ih aktivirate. One vam omogućavaju da npr. pomerite dve kockice, zamenite odabranu kockicu nekom iz torbe, ponovo bacite kockicu i slično. Videćete već, kako igra odmiče i validnih mesta na tabli ponestaje, ove karte će vas spašavati od negativnih poena.

Pa dobro, a kako se uopšte ovde pobeđuje? Osim što, naravno, želite da popunite sva mesta na talonu, moraćete da ispunite i određene uslove za bodovanje. Postoji tu špil karata iz koga se na početku izvuku tačno tri karte i to su vam ciljevi. Od nizanja redova ili kolona u kojima se ne ponavljaju boje i brojevi, preko sakupljanja parova brojeva, do nizanja dijagonala, svaki put kad budete igrali Sagradu će vam cilj biti nešto drugačije. Pored toga, imaćete i tajni cilj da sakupite što veći zbir kockica određene boje. E, sada znate baš sva pravila ove igre.

Moramo pričati o tome koliko je ovo lepa igra, koliko ove šarene kockice… kockičice štaviše… izgledaju kao gumene bombone na stolu. Koliko je dobar osećaj kad god ubacujete kockice u ove 3D table i što sve nekako klikne. Društvene igre su ipak trodimenzionalne stvari, igrači vole da na kraju partije imaju pred sobom nešto što su napravili, te smatram da su dizajneri Sagrade zajdno sa izdavačem učinili najbolji mogući potez time što je sve ovako napravljeno. Da postavljam kockice na komad papira jednostavno ne bi bilo to, a i razletale bi se na sve strane. To što je igra ovako “instagramična” je lep bonus.

Šareniš i laganoća po strani, ovo je igra i sa solidnom dozom taktiziranja, koliko god se to činilo nemogućim zbog nasumične prirode kockica. Kao u recimo Azul, vi imate uvek uvid u to šta ko sakuplja i možete nekome pokupiti pred nosom kockicu, čime suparniku propada polje. Svih kockica ima jednak broj, te uz malo brojanja znate i koliki rizik imate odigravanjem svojih poteza. Što se tiče varijante za solo igranje, pristojna je glavolomka, mada meni lično ne može da zameni neizvesnost i takmičarski duh igranja sa drugima oko stola. Ovo je igra koju želite da igrate ako je ikako moguće u 3 ili 4 igrača kada zaista zasija, ali ni igranje u dvoje nije ništa manje uzbudljivo.

Jasno je da je jedini zaključak velika preporuka za Sagradu, zar ne? Iako je tek nedavno izašla u lokalizovanom izdanju, uveliko mi je jedna od najigranijih društvenih igara ove godine, jer nikada ne možete odigrati samo jednu partiju Sagrade. Lepa, lagana i brza, idealna je igra za sve uzraste i sjajan predstavnik žanra apstraktnih društvenih igara.

Igru za potrebe recenzije ustupio Mipl.

Ostavite komentar ili postavite pitanja na našem sajtu. Pridružite se diskusiji na našem Discord serveru. Pratite nas i na društvenim mrežama: Facebook, Twitter i Instagram.

Zašto ne biste ostavili komentar na tekst? / Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.