Articles

Čari virtuelnog RPG-a Poglavlje 2: Modernizujte se

U vremenu izolacije sve je više onih koji se okreću online igranju svoje omiljene roleplaying igre. Mi smo tu da vam ukratko prikažemo dostupne aplikacije koje će vama, igračima i gejmmasterima, pomoći da uživate u digitalnim avanturama.

Pre nego što se bacimo na aplikacije, preporučujem da pročitate tekst Ranka Trifkovića “Čari virtuelnog RPGa” koji smo objavili pre nešto više od godinu dana. Da ne bude posle da vas nismo na vreme pripremili za ovakvu situaciju 😀 . U njemu smo se bavili definicijom Virtual Tabletop (VTT) aplikacija, kako one to stvaraju virtuelne RPG sesije i šta nam one sve nude. Ono što se promenilo u međuvremenu je da su dotične aplikacije napredovale i da se pojavilo dosta konkurencije koja pokušava da zauzme svoje mesto na tržištu, igrajući na nešto u čemu je ona druga konkurentska aplikacija slaba i sve tako u krug.

Kako izabrati VTT za vašu grupu?

Kod odabira VTTa primetićete da se svi hvale jednostavnošću korišćenja, intuitivnim interfejsom, da imaju skoro pa kao pravi sto, šarene mape, zvučne efekte i ostale alatke za ugođaj. Naš savet vam je da probate svaku od njih. Dajte im malo vremena. Isprobajte vaš omiljeni RPG sistem u njemu i vidite kako prolazi u dotičnom VTTu. Da li se lako snalazite?  Da li su opcije tamo gde vas intuicija vodi da su? Da li aplikacija baguje?

Nakon toga proverite da li se vaš omiljeni RPG sistem plaća dodatno ili je besplatno uključen u osnovnu cenu ili pretplatu. Ako nije, proverite koliko je odabrani VTT prilagodljiv novim RPGovima i koliko ih je lako implementirati.

Treba naglasiti da kako zamišljate i vidite na video klipovima i strimovima virtuelne roleplaying kampanje i sesije ni malo neće ličiti na vašu epsku kampanju koju već dugo planirate. Zašto? Zato što niko od igrača najverovatnije nije koristio VTT aplikaciju za koju ste se odlučili. Kao što niste imali pojma šta je Word, Excel ili Power Point pre mnogo godina, tako ne znate ništa ni o ovom programu. Nekima će Fantasy Grounds biti previše komplikovan dok se drugi neće snaći u Roll20 ili Astral Tabletopu. Probajte da nađete ono okruženje koje odgovara najvećem broju igrača u ekipi i zagrizite zajedno da naučite da ga koristite. Nije da nemate vremena sada.

Planirajte bar dve sesije koje će biti posvećene učenju VTTa. Za razliku od stonog igranja RPGova, koji mogu da počnu čim se omaste ruke kokicama i stomaci pivom. Prvo se povežite zvukom (a može i slikom). Podesite nivoe zvuka. Da svima bude prijatno. Da ljudi znaju razliku između push to talk i open mic opcija (i gde da ih pronađu) u bilo kom programu za komunikaciju. Nakon toga provedite vreme istražujući VTT i šta vam on nudi za vaš RPG sistem. Nakon toga možete početi sa kreiranjem likova i igranjem.

Discord

Discord

Discord

Ono što se najviše promenilo od našeg pisanja o virtuelnim stolovima za RPG je da je prosečan Balkanac čuo za Discord i polako ali sigurno, van okvira firmi, prešao na korišćenje ovog besplatnog programa za glasovnu i video komunikaciju, a bogami i chatovanje. To je, kako se to narodski kaže, Slack za gejmere. Dete ljubavi izmedju Skajpa i mIRCa.

Vaša omiljena redakcija i vebsajt Pitchwise.net ima svoj Discord server 3 godine i na njemu možete naći druge hobiste i saigrače koji vole društvene igre, roleplaying igre i ostale branše ovog hobija. Tu možete pronaći informacije o novim izdanjima, Kickstarter projektima, besplatnim igrama i knjigama čak pre nego što ih mi objavimo na sajtu.

Koju god aplikaciju da izaberete za igranje roleplaying igara, Discord će uvek biti tu da kompletira doživljaj jer je trenutno jedna od najkorišćenijih aplikacija za glasovnu komunikaciju i prepisku. A možete igrati i RPG u njoj samoj jer su podržani deljenje ekrana i konferencijski pozivi.

Astral Tabletop

Astral Tabletop

Astral Tabletop

Astral Tabletop je novitet na sceni VTT (virtual tabletop) platformi. Ova aplikacija se pokreće iz vašeg pretraživača što znači da nema nikakve instalacije tako da možete učestvovati u rpg sesiji na sofi uz tablet ili telefon. Vrlo robustan, ali i pomalo bagovit. Što se tiče licenciranog materijala, nema ga mnogo za sada – Call of Cthulhu, Pathfinder, Vampire: The Masquerade, Exalted, Forbidden Lands, Fantasy Age, Shadow of the Demon Lord. S obzirom da je novitet na sceni, svakodnevno se unapređuje novim dodacima i alatima. Astral Tabletop je besplatan sa opcijom mesečne/ godišnje pretplate, koja otključava dodatni sadržaj u vidu knjiga, tokena, mapa, zvučnih i vizuelnih efekata kao i 20 GB prostora za čuvanje podataka.

Fantasy Grounds

Fantasy Grounds

Fantasy Grounds

Fantasy Grounds je VTT aplikacija koja je trenutno najpodržanija od strane izdavača, Pored kompletnog Dungeons & Dragons opusa, biblioteka dostupnog licenciranog materijala za raznorazne RPGove na ovoj platformi je jako velika i svakim danom je sve veća. Nova izdanja RPGova će svoje virtuelne živote započeti najverovatnije na ovoj platformi. Ovo znači da je vaš omiljeni RPG sistem, ako je integrisan, spreman za vaše avanture. Knjige, avanture, kampanje, tokeni, mape, zvučni i vizuelni efekti su svi međusobno povezani, te je igranje dosta ubrzano i pojednostavljeno jer se VTT ponaša intuitivno. Treba naglasiti da materijal za vaš omiljeni RPG, ako ga ima, nosi i određenu cenu. Fantasy Grounds trenutno nudi dve opcije: Classic i Unity. Unity je nova verzija ove aplikacije koju tera Unity platforma i trenutno je u early access fazi.  Classic i buduća Unity verzija imaju besplatnu demo verziju, kao i Standard i Ultimate pakovanje koje možete plaćati mesečno ili jednokratno. Fantasy Grounds je dostupan za sve operativne sisteme i jedina je VTT aplikacija dostupna na Steam digitalnoj platformi.

Roll20

Roll20

Roll20

Roll20 je još jedna VTT platforma koja radi iz vašeg pretraživača. Pored gorepomenutog Fantasy Grounds, sadrži veliki broj popularnih licenciranih RPGova. Ne previše, ali su oni koji se najviše igraju tu: Dungeons & Dragons, Pathfinder, Call of Cthulhu, Starfinder, FATE, Dungeon World i Kids on Bikes. Kompendijumi sa pravilima za većinu ovih naslova su dostupni odmah po registraciji naloga, dok neke morate otključati kupovinom dotičnog RPG naslova. Čini se da je Roll20 postao defakto standard za VTT aplikacije i ako se potrudi da sredi svoj izgled i unajmi UI/ UX dizajnere može se očekivati još veći broj korisnika. Trenutno jedna od najkorišćenijih VTT aplikacija.

D20Pro

D20Pro

D20Pro

D20Pro je VTT aplikacija koja je specijalizovana za pokretanje Dungeons & Dragons 5th Edition, Dungeons & Dragons 3.5 Edition, Pathfinder i Starfinder roleplaying igara. Pored njih on će poterati i ostale d20 naslove kao D20 Modern i Ultramodern RPGove. Dovoljno je robustan da može da prihvati i druge sisteme pod uslovom da, kao i kod ostalih aplikacija, korisnici imaju potrebno znanje da ga integrišu. Ovaj alat prihvata sve menadžere karaktera i kampanja koje proizvodi Lone Wolf Development, karaktere kreirane PCGen i d20pfsrd aplikacijama kao i audio zapise, efekte i muziku iz Syrinscape kataloga.  D20Pro nema pretplatu već posle 30 dana probe možete kupiti program i vaš je zauvek.

Epic Table

Epic Table

Epic Table

Epic Table je malo starija VTT aplikacija za Windows platforme. U poznatom okruženju za korisnike ova aplikacija je vrlo robusna i otvorena za sve RPG sisteme koje je moguće implementirati uz malo znanja. Aplikacija za sada nema licencirane proizvode te šta god da izaberete da igrate morate implementirati sami (što može biti mač sa dve oštrice). Epic Table ima fiksnu cenu i dovoljno je da samo game master ima licenciranu aplikaciju. Igrači mogu koristiti i besplatnu verziju. Uskoro se sprema i nova verzija koja će implementirati mnoge sugestije igrača.

RPG Plus

RPG Plus

RPG Plus

RPG Plus je VTT za mobilne telefone i tablete. Nov je na tržištu i donosi neke zanimljive ideje za igranje s nogu. Još uvek nema licencirane RPG sisteme, ali se lako može konfigurisati za bilo koji sistem. Dizajneri ove aplikacije ovakvo igranje zovu play-by-app što je omaž igranju play-by-mail. Aplikacija je za sada besplatna ali sadrži reklame.

Koji Virtual Tabletop vi koristite? Kakva su vaša iskustva? Ostavite nam komentar na sajtu ili se pridružite diskusiji na Pitchwise.net Discord serveru.

Categories: Articles, Games, RPG

Tagged as: , ,

Zašto ne biste ostavili komentar na tekst? / Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.