News

Spoj lepog, korisnog i zabavnog – D&D kao deo nastave na fakultetu!

Foto: Community, epizoda “Advanced Dungeons & Dragons”

Kada je sada već daleke 1974. igra Dungeons & Dragons postala neizostavni deo subkulture koja okuplja ljubitelje društvenih igara, verovatno je malo ko verovao da će njen uticaj biti toliki da će postati deo nastave na jednom univerzitetu.

Američki univerzitet Kastlton, lociran u Vermontu, pokrenuo je pilot projekat na inicijativu asistenta na katedri za psihologiju Grega Engela, sa ciljem da studente nauči osnovama Dungeons & Dragons.

“Ova igra podstiče ljude na kritičko razmišljanje i razvija veštine rešavanja problema, što može da se prenese na kasniji akademski rad naših studenata. Pored toga, vreme posvećeno hobiju smanjuje stres i poboljšava zdravlje, što ima pozitivnog efekta na porodicu, posao i školu. Sposobnost identifikovanja različitih načina da se pristupi problemu je vredna veština za studente koji žele da nastave da napreduju, bilo poslovno bilo sa školovanjem. Takođe, cilj je i poboljšavanje socijalne interakcije i širenje osećanja zajednice na kampusu, dodao je Engel, uz informaciju da završavanje ovog kursa studentima donosi jedan studentski kredit”, izjavio je ovom prilikom Engel.

Ovakva ideja, međutim, nije naišla na preterano pozitivan odjek među studentima, pa su pojedini izrazili uverenje da ovakvi kursevi nemaju nikakvu svrhu u stvarnom životu, dok su neki išli dotle da su iskazali bojazan da ovakve aktivnosti oduzimaju kredibilitet diplomama.

No, uprkos ovakvom stavu, sama činjenica da je društvena igra dospela do univerzitetske katedre dovoljan je pokazatelj trenda u kom se svet društvenih igara kreće, tako da je pitanje trenutka kada će iz SAD ovaj trend stići i do Evrope, a na posletku i na teritoriju Balkana.

Da li biste i vi studirali Dungeons & Dragons ili neki drugi RPG? Pridružite se diskusiji na Pitchwise.net Discord serveru!

Zašto ne biste ostavili komentar na tekst? / Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.