Recenzija

Dungeons and Dragons 5th Edition – Recenzija

Peto izdanje igre Dungeons & Dragons izdržalo je test vremena. Bliži se peta godina od objavljivanja, a oduševljenje za D&D 5e samo raste.

Do sada je izašlo tridesetak knjiga, po staroj dobroj strukturi ovog brenda. No, pre nego što su objavili tri osnovne knjige, sveto trojstvo D&D-a – “Players Handbook”, “Monster Manual” i “Dungeon Master’s Guide” – drugari iz Wizards of the Coast (WoC) ponudili su publici dve godine testiranja u obiliku pravila koja su naslovili “D&D Next”. To je zapravo bila provera novog dizajna igre koji je mahom vratio “na staro” sve što su promenili u četvrtom izdanju (4e), uz mnoga poboljšanja. Igrači su mogli odmah da počnu da se igraju, studio je imao dovoljno vremena i podataka da dotegne sistem i peto izdanje bilo je spremno “za u svet”…

Od tada je prošlo gotovo pet godina, pravo vreme da vidimo kako se D&D 5e “primio”. Sudeći po svim statistikama, izgleda da je došlo do novog zamaha popularnosti celog žanra, baš zahvaljujući ovom, sad već ne tako novom, izdanju. Koliko su pravila zapravo poboljšana, a koliko samo pojednostavljena, te da li je to dobro ili ne, raspravljaću malo kasnije. Ono što pojednostavljenje jeste donelo bila je, ispostavlja se, najezda novih igrača. Svi oni koji bi kritikovali 5e nastavili su da igraju po veoma složenim pravilima za 3.5 (“Pathfinder” je preuzeo baklju omiljenog sistema za tvrdokorne igrače, čak dobivši i nadimak 3.75e). U suštini, WoC je trampio deo tržišnog kolača za priliv novih zaljubljenika u hobi.

Sad u priču nastupa internet, odnosno servisi Twitch i Youtube. Rodila se čitava svita rijaliti šou RPG-ova, te najezda poznatih igrača i gejm mastera, što je dodatno popularizovalo peto izdanje igre. Vetar u leđa dali su i D&D Beyond – onlajn servis koji je upario proizvod sa savremenim trendovima. Princip da se skica pravila nudi kroz besplatan PDF, starter paket i tri osovne knjige, doveden je do savršenstva.

Dungeons & Dragons 5th Edition

Pa, kakve su im te, nove knjige?

Skupe kao i obično. Svaka košta 50$. Šta je unutra? Prilično su raskošne, kao i do sada, tvrdo ukoričene na kvalitetnom papiru prekrivenom sjajnim ilustracijama koje ne ometaju čitljivost. Blokovi teksta su pregledno prelomljeni, a osim pratećeg teksta koji dočarava atmosferu, pravila su prikazana kratko. Ne uvek jasno. Ali dovoljno za početnike da shvate osnovne koncepte, da usvoje osnovna pravila i počnu da se zabavljaju.

Player’s Handbook ima kratak uvod, koji prilično dobro objašnjava šta je to avantura, kakva je to igra RPG, ali i već postavlja osnovne zamisli kao što su značaj kockice, kako rešavati pitanja koja izviru iz sudara situacije “na tabli” i pravila. Ono što mi se dopalo jeste objašnjenje “tri stuba” igre, istraživanje, društvena interakcija i borba. Sadržaj je jasno podeljen na tri celine, prvi koji se tiče stvaranja likova, drugi koji se tiče načina na koji se igra i treći koji pokriva čarolije.

 

Lika svoga ljubim

Prvo poglavlje se bavi pregledom svih pojedinosti koje će biti neophodne da bi se napravio lik za igru, te nas upućuje u to kako će se lik razvijati. Otvoreno se govori o nekoliko stepenova, na prvom stepenu (igrači su 1-4 nivo) igrači su šegrti, početnici, niko ne očekuje da će se suočiti sa opasnim pretnjama. U drugom stepenu (5-10 nivo likova) dešava se srž igre, pretnje kojima se igrači bave ugrožavaju čitave gradove i kraljevstva. Na trećem stepenu (11-16 nivo likova) igra se još jednom transformiše. Igrači su sada legendarni heroji i bave se spasavanjem sveta i kontinenata. Na poslednjem stepenu (17-20 nivo) likovi su (polu)bogovi i čitavi multiverzumi se tresu od njihovih odluka.

Drugo poglavlje ulazi u detaljno objašnjavanje rasa. Ko su, na primer, patuljci, kakvih sve ima, šta misle o ostalim rasama, koje su im vrednosti, tipična imena, te na kraju i kakva su pravila za građenje patulj-likova. I tako za svaku rasu ponaosob: vilenjake, hobite, ljude, dragonborn zmajevite, gnomove i napolvilne, te polu-orkove i tiflinge.

Sledi poglavlje o klasama. To su arhetipi koji su nastali kao težnja igrača da oponašaju stereotipe iz fantastike. Kao i za rase, pruža se opis suštine i polako prelazi na pravila. Objašnjenja su kratka, ali zanimljiva i korisna. Lako ćete se odlučiti za jednu od desetak osnovnih. Ono što najpre privlači pažnju je struktura napredovanja. Svaka klasa ima početne specijalne sposobnosti koje je definišu. Warlock sklapa pakt sa nečastivim silama i od njih crpi svoje vradžbine. Barbarian pada u berzerkerski bes i briše brutalno buljuke protivnika. Na prelasku u novi stepen igrače čekaju nove sposobnosti, pa i izbori koji čine da nijedan paladin ne liči na drugog, da je svaki čarobnjak jedinstven. Naravno, nije svaki izbor optimalan, ali D&D nikada i nije bila igra predviđena da bude u potpunosti uravnotežena. Ironija je u tome što je najbliže balansu bila, toliko omražena, četvrta edicija…

Četvrto poglavlje je posvećeno građenju ličnosti, od trivijalnih obeležja kao što su visina i težina, do svega što likovima daje teksturu, ideali, vezanosti, nedostaci, jezici koje govore, te pozadinske priče, zanimanja kojima su se likovi bavili pre nego što su odgovorili zovu pustolovine.

Peto poglavlje je objašnjenje opreme. Oklopi su sada jednostavni za razumevanje i odabiranje. Naoružanje je podeljeno na obično i ratno. Sve što avanturistima treba popisano je na spisku opreme koja je sasvim zgodno upakovana u prigodne komplete. Umesto da mozga šta bi mu bilo od najveće koristi, novi igrač može da odabere istraživački paket koji već dolazi sa osnovnom opremom za preživljavanje. Kako bi sprečili množenje veština, 5e uvodi alat (tools) kao dopunu. Recimo, umesto veštine “crafting”, onaj lik koji ume da koristi kovački alat, ume i da kuje. Mene je posebno obradovao spisak tričarija (trinkets) kao što su srebrna kašičica, vezena maramica ili komadić nepoznatog materijala. Veoma dobar alat za povezivanje sa činjenicom da su avanturisti, na kraju krajeva, ljudi koji su uvek vezani za drage im sitnice.

Šesta glava bavi se dodatnim razvojem likova kroz specifčne veštine (čarobnjak ne koristi oklop, ali veštac može da ih nosi kao i lopov), te specijalne sposobnosti (feats). Ranije su one bile uobičajene i dodeljivale se veoma često, a sada su (feats) prilično moćne i retko se stiču.

 

Živim za fajt…

Drugi deo počinje pojedinostima koje se tiču pravila. Detaljno su objašnjene osnovne statistike likova (osobine), te kako se prevode u finalni skor koji utiče na veštine i borbene sposobnosti. Sve je potanko razloženo. Osmo poglavlje više koristi gejm masteru, ali objašnjava i ono što igrač treba da zna u vezi sa pravilima koje se tiču iskustva u svetu mašte, kretanju kroz njega. Tu je od svega po malo, kako se meri vreme, brzina kretanja i putovanja, pravila koja prate osvetljenje i vidljivost, odmaranje, te šta igrači mogu da rade između dve pustolovine.

Sledi najsočnije poglavlje, koje daje pravila za borbu. Ono što je nekad bilo pola stranice objašnjenja, sada je skraćeno na nekoliko pasusa, ali početnicima je baš to i potrebno, sve je postepeno razloženo u skladu sa dobrim prelomom koji knjiga dosledno ima. Nevolja je u tome što se u iskustvu gejm mastera veoma često dešava da neke pojedinosti pravila nisu dovoljno razjašnjene što je pokrenulo lavinu postavljenih pitanja. Ne bi bio neki problem, ali nevolja je u tome što su autori igre davali oprečna tumačenja sopstvenih pravila. Što duže kopate po ovim pravilima, postaje jasno da su mnogo toga skratili i zbrzili ostaviviši mnoge nejasnoće iza sebe. Peta edicija NIJE sveti gral koji su prekaljeni igrači čekali. Posredi je ubrzan i optimizovan komplet koji se ponajpre obraća – početnicima. Verovatno su računali da će tvrdokorni igrači znati da se snađu ili bar gde da potraže pomoć.

 

DM Čarolija

Time dolazimo do trećeg dela koji je tradicionalno posvećen magiji. Čarolije u igri Dungeons and Dragons i dalje su neka vrsta etalona, merila za sve druge sisteme, te i dalje predstavljaju zanimjivo pletivo koje daje potku svakoj partiji. Magija je veoma detaljno predočena, sa zanimljivim pojedinostima koje omogućavaju preciznu upotrebu pravila. Naposletku, tu su spiskovi magija, te opisi pojedinih čarolija. Kao i na drugim mestima u pravilima, mnoge čarolije su pojednostavljene, malo i trapavo, katkad da bi bile razumljive nauštrb temeljnosti objašnjenja.

Veoma zabavni su apendiksi koji daju neka dodatna pravila i objašnjenja, na primer šta su to dimenzije postojanja (planes), kako izgleda primer jednog panteona, a tu su i osnovne statistike životinja i čudovišta sa kojima bi igrači mogli da se susretnu. Tu je čak i spisak knjiga koje nam dizajneri igre predlažu da pročitamo, od Tolkina, preko Želaznog i Pola Andersona, do “zvaničnih” romana Trejsi i Margaret Hikmen, te Salvatorea. Naravno, na samom kraju je formular za likove.

Možda će neko pomisliti da je peto izdanje samo kozmetičko ulepšavanje da bi se u igru vratili početnici, ali nije sasvim tako. Jedna od ključnih stavki u novim pravilima je način na koji se napreduje kroz nivoe. Bonus koji se dodaje na svaku veštinu, sada postepeno raste kroz nivoe, umesto linearno kao ranije. Nekada su igrači već na petom nivou imali bonuse koji daju rezlutate preko 20 (što predstavlja 100% uspešnosti). Sada je rast postepen i završava se na +6 (30%) što je odgovarajuće. Zašto je ovo važno? Zato što su mnoge grupe prestajale da igraju čim pređu preko 10 nivoa likova.

Još jedna značajna inovacija je advantage/disadvantage mehanika koja zamenjuje tablice i tablice koje su objašnjavale razne bonuse i penale (situational bonuses). Na primer, umesto da pamtite koji je penal za borbu u mraku, ovde je to naprosto disadvantage (igrač baca 2x d20 i mora da prihvati manji ishod). Deluje kao neznatna promena, ali zapravo mnogo olakšava igru.

Dakle, postoji razlog zašto su ova pravila veoma pogodna za početnike i zašto su postigla popularnosti koju zaslužuju. Ne, nisu savršena, štaviše ima poprilično nedorečenosti, ali na sreću ništa što bi uništila reputaciju najpopularnijeg RPG sistema današnjice. I dalje je u vrhu liste najprodavanijih, podrška je i dalje fantastična. Da li zavređuju 50$? Ja bih rekao – glatko, s obzirom na sate, dane, mesece i godine zabave koje može da vam priušti.

 

Ovde možete pročitati recenziju druge dve knjige Dungeons & Dragons Monster Manual i Dungeon Master’s Guide.

Zašto ne biste ostavili komentar na tekst? / Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.