Boardgames

Teraformiranje Marsa: Ekspedicija Ares – recenzija

Svega par meseci posle svetske premijere, kartična verzija jedne od najpoplarnijih društvenih igara je stigla i na naše tržište u domaćem izdanju. Teraformiranje Marsa: Ekspedicija Ares bi trebalo da nam da osećaj igranja pune igre u kraćem vremenskom okviru, na manjem prostoru i uz lakša pravila. Ali, da li u tome uspeva?

Teraformiranje Marsa

 • Tip: strateška igra
 • Vreme: 45-60 minuta
 • Broj Igrača: 1-4
 • Mehanizmi: građenje pokretača, menadžment ruke, simultano odigravanje akcija, varijabilne moći igrača
 • Dizajner: Sydney Engelstein, Jacob Fryxelius, Nick Little
 • Izdavač: Fryx Games, Mipl
 • Izdato: 2021.

 

Izlazak Teraformiranja Marsa, pre malo više od godinu dana, nas je oduševio zbog činjenice da jedan ozbiljan i popularan naslov počinje da se prodaje na srpskom jeziku. Tako i sada prvo treba pohvaliti činjenicu da jedna nova igra stiže na naše police, pre nego što je stigla i na, na primer, nemačko tržište. Mipl je, kao i do sada, odradio odličan posao po pitanju prevoda, a neke će verovatno oduševiti i unutrašnje stranice kutije koje prikazuju druga domaća izdanja.

No, da se vratimo samoj igri i lagano krenemo da odgovaramo na pitanje iz prvog pasusa. Prvo što će vas dočekati kada otvorite kutiju je fantastična produkcija na kojoj se nije ni malo štedelo. Za razliku od originalne igre koja je svu ljubav morala da dobije na nivou mehanika, Ekspedicija Ares nas je već na prvu loptu zasenila. Dvoslojne table, prelepe ilustracije, lanena završnica čak i na knjizi pravila. Video govori više od reči:

Ako ste već veteran osnovne igre, onda će vam dvolisna brza pravila biti sasvim dovoljna da krenete da igrate. U suprotnom, šarena i lepo organizovana knjižica će vam objasniti šta i kako funkcioniše i uvesti vas ozbiljnije u svet Teraformiranja Marsa. Kao i do sada, na početku ćete odabrati svoju kompaniju, koja će odrediti početni kapital i sposobnosti koje ćete imati tokom igre. Zatim dobijate ruku od 5 faznih karata koje svakom igraču daju mogućnost da bira koje će faze u toku te runde biti odigrane (poznata mehanika onima koji su igrali Puerto Rico ili Race for the Galaxy). Svaki igrač će, na početku runde, odabrati jednu od pet faza koje će i svi ostali igrači moći da odigraju. Bonus za odigravanje faze dobija samo onaj igrač koji ju je odabrao u toj rundi. Isti, pak, zavisi od odabrane faze, pa ćete tako za fazu proizvodnje dobiti više novca, za izgradnju – popust, itd.

“Ako ste već veteran osnovne igre, onda će vam dvolisna brza pravila biti sasvim dovoljna da krenete da igrate.”

Sami resursi su, takođe, pretrpeli male izmene. Energija više ne postoji, dok se čelik i titanijum više ne sakupljaju, već njihova proizvodnja direktno označava koliki popust imate za karte sa određenim oznakama. Tu je i proizvodnja karata koja je retka, ali može dosta da znači, jer karte osim većih mogućnosti daju i direktni kapital u vidu prodaje za 3 MC (mega kredita, valuta igre).

Pored faznih karata, tu su i već dobro poznate karte projekata koje se, kao i u osnovnoj igri, dele na zelene (automatizovane), crvene (događaje) i plave (aktivne). U zavisnosti od odabranih faza, možete igrati neke od ovih karata i staviti ih na svoj tablo kako biste dobili trenutne bonuse, pasivne sposobnosti, ili akcije za odigravanje tokom akcione faze. Karte projekata su mehanički jako slične onim iz osnovne igre, ali su neuporedivo lepše i nešto preglednije.

Najbitnija faza, posebno u drugoj polovini igre, je akciona faza u kojoj igrači odigravaju akcije sa plavih karata kao i standardne akcije u kojima, kao i u osnovnoj igri, pravite kiseonik od zelenila, povećavate temperaturu od toplote, kreirate okeane, itd. Gradovi su, radi jednostavnosti, izbačeni iz igre, pa sada pravite samo ono što direktno utiče na teraformiranje same planete (voda, temperatura i kiseonik). Kada sva tri parametra dostignu svoju optimalnu vrednost, igra se momentalno završava, i igrač sa najviše poena je pobednik.

Da li je Ekspedicija Ares idealna za one koji nisu spremni da ulože vreme, novac i strpljenje u originalnu igru? Da li je možda dovoljno drugačija da bude i više od toga? Nažalost, odgovor neće biti jednostavan.

Ekspedicija Ares je definitivno osetno jednostavnija igra koja izbacuje prostorni element, jasnije definiše karte i neuporedivo lepše izgleda. Zbog svega ovoga je bolji izbor za početnike, ali s druge strane potezi u okviru faze se po preporuci odigravaju simultano, pa mogu biti izvor konfuzije čak i kod iskusnijih igrača. Naravno, to se može ispraviti poteznim igranjem, ali onda se produbljuje verovatno i najveći problem koji igra ima – dugo traje. Naime, u zavisnosti od karata koje se izvuku i nađu u igri, partija stvarno može da potraje, čak i u većem broju igrača (koji bi generalno trebalo brže da teraformiraju). Jedna od često pominjanih mana osnovne igre je bila dužina trajanja partije, pa smo ovde ipak očekivali ozbiljnije poboljšanje.

“Partija stvarno može da potraje, čak i u većem broju igrača.”

Problem sa uticajem sreće se generalno nije promenio, pa će se potencijalno desiti da neki igrač izvlači baš one karte koje mu (ne) odgovaraju i time poremeti balans. S druge strane, izbačene su sve “napadačke” karte, što će se svideti svima kojima je ovaj aspekt osnovne igre smetao.

“Odabir faza nije inovativan (već smo ga viđali u više igara), ali je jako lepo legao u svet Teraformiranja Marsa i dovoljno promenio igru da ona potencijalno bude zabavna i onima koji već imaju i uživaju u originalnoj igri.”

S vedrije strane, igra zauzima manje mesta na stolu, lakše se postavlja i skuplja (pre svega zahvaljujući boljoj organizaciji inserta i ćasicama za resurse) i što je najvažnije, poprilično menja osnovnu mehaniku odabira akcija. Dok ste u osnovnoj igri bili u mogućnosti da uvek odigrate bilo koju akciju, ovde morate dobro razmisliti kojim redosledom želite da odaberete faze, pa samim tim i raspoložive akcije. Na to će definitivno uticati i interakcija između igrača, pretpostavljanje šta bi neko drugi mogao da odigra, pa namerno odigravanje onih faza koje vaši protivnici ne mogu dobro da iskoriste. Ovaj deo igre nije inovativan, ali je jako lepo legao u svet Teraformiranja Marsa i dovoljno promenio igru da ona potencijalno bude zabavna i onima koji već imaju i uživaju u originalnoj igri. Tu je i svojevrsni osećaj trkanja koji je u poslednjim rundama još izraženiji pa dovodi do jako uzbudljivih momenata i otkrivanja faza. Pred kraj igre će vam se možda desiti da uđete u krug odigravanja Proizvodnih i Akcionih faza, ali će ovaj problem biti mnogo izraženiji u solo varijanti.

Kad već pominjemo solo, nažalost, ne možemo ga preporučiti. Pozitivna strana je što se automatski igrač lako održava i što se igra jako malo menja. S druge strane, igra je predugačka i sve karte projekata sa poenima nemaju smisla jer su preskupe, a poeni nemaju ulogu u solo partijama jer je cilj samo teraformirati Mars. Takođe, s obzirom da automatski igrač nema akcije, ne postoji razlog da kada napravite dobar skup akcija ne vrtite Proizvodnja / Akcije kroz praktično celu drugu polovinu partije i lagano stignete do pobede, bez obzira na odabranu težinu.

Za razliku od solo, kooperativna varijanta je mnogo smislenija i uvodi zanimljiv način interakcije i sakupljanja poena. Za ljubitelje zajedničke borbe je nešto što možemo lako preporučiti.

“Ekspedicija Ares je jedna zabavna igra, sa mehanikama dovoljno različitim da bude interesantna i veteranima Teraformiranja Marsa.”

I pored toga što bismo voleli da traje kraće i da je malo pristupačnija za početnike, Ekspedicija Ares je jedna zabavna igra, sa mehanikama dovoljno različitim da bude interesantna i veteranima Teraformiranja Marsa. Na to dodajte odličnu produkciju sa sjajnom cenom za ono što dobijate u kutiji i složićemo se da smo dobili još jedan hit na srpskom jeziku.

Ostavite komentar ili postavite pitanja na našem sajtu. Pridružite se diskusiji na našem Discord serveru. Pratite nas i na društvenim mrežama: Facebook, Twitter i Instagram.

1 reply »

 1. Hello,
  Can you tell me please in case when I play blue card with action, am I suppost to use 2 action (one for playing that card from my hand and another one for activation of that card) or just one action for both, so after that I can use second card like I’m using second action in one turn?
  Thank you

Zašto ne biste ostavili komentar na tekst? / Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.