Articles

Top 5 društvenih igara koje koriste heksove

More raznih, besmislenih top 5/10/100 lista je iznedrilo gomilu upoređivanja koje nemaju praktično nikakvog smisla. I pored toga, svako od nas voli da ih pročita ili pogleda jer aktiviraju onu perverznu radoznalost kod svakog od nas – da li će moja omiljena igra biti tu? Da li će popularna igra koju mrzim biti tu?

U to ime, Pitchwise vam je za danas spremio top 5 društvenih igara koje koriste heksove. Po srpski – šestougaonike. Male, velike, pločaste, plastične, naštampane – potpuno nebitno; dok god se dobro zabavljamo dok ih stavljamo na svoje table… ili osnovne table. Ili samo na sto. Ili su već iscrtani na tabli.

Šestouglovi/heksovi su, čini se, veoma versatilna komponenta koju zaista možemo koristiti na gomilu načina. Kao i obične pločice samo što imaju čak 6, umesto samo bedne 4 strane. To ih čini 50% zabavnijim za igranje. Uz to se koriste u ameritreš igrama, česti su u evropskim, skoro neizbežni u ratnim, a potpuno neizbežni u 18xx. No, moja malenkost, kao strastveni ljubitelj evro igara, teško da ću biti nepristrasan, ali ne dajte da vas to obeshrabri; ako ne volite suve evro igre, a volite heksove, tu su stotine drugih igara koje će vas oduševiti.

5. Heaven & Ale

heaven and ale društvena igra

Dosta sam razmišljao o tome koja igra bi trebalo da se nađe na petom mestu ove liste, pa bih u neku vrstu Honourable Mentiona (prim.prev. počasni spomen) ubacio Boonlake, Terra Mysticu, The Castles of Burgundy. No, igra za koju sam se na kraju odlučio je malo manje poznata, ali ništa lošija (tj. meni očigledno bolja) Heaven & Ale. Ova ozbiljna mozgalica sa relativno laganim pravilima je poprilično apstraktno, ali i veoma prijatno iskustvo. Sakupljanjem resursa i pijanih monaha i uz zabavnu prostornu zagonetku, Heaven & Ale će vas na momente sigurno frustrirati, ali uz dobro odigranu partiju zadovoljavajuć osećaj je neprevaziđen.

4. Praga Caput Regni

praga caput regni društvena igra

Prag je jedan od mojih omiljenih gradova. Suchy je dizajner čije radove veoma poštujem, pa se pristrasnost ovde dodatno proširuje. Praga Caput Regni je komplikovana, relativno nepregledna i naporna za postaviti, ali kada je jednom započnete očaraće vas svojim prelepim mehanikama i ilustracijama. I naravno heksovima koji su bukvalno svuda. Čak je i (odlično dizajniran) deo za selekciju akcija predstavljen malenim spojenim heksovima. 10 od 10 za korišćenje heksova!

3. Age of Steam

Age of Steam je još jedna igra u kojoj nećete moći fine šestouglove da provlačite kroz prstiće. Ova jako nekomplikovana, ali izrazito duboka igra sa vozićima nikoga neće ostaviti ravnodušnim i igrači će je strastveno mrzeti ili voleti zbog okrutnosti koju usmerava ka njima. Ukratko, ako ste u prilici, obavezno probajte ovu igru!

2. Clans of Caledonia

Igra koja je nastala pod očigledno teškim uticajem Tera Mistike (koja se eto, nije našla na ovoj listi i pored toga što verovatno zaslužuje visoko mesto, ali šta da radim… tužite me), Clans of Caledonia je lepša, tematski zanimljivija (meni lično), i daleko opuštenija od svog starijeg i okrutnijeg brata. U ovoj igri, nažalost, heksove nećete postavljati na tablu, ali ćete moći da se divite njihovom prelepom dizajnu dok postavljate svoje radnike i stoku po istoj.

1. Keyflower

Znate li da je Hexes the Game bio radni naziv za Keyflower tokom razvoja? Mislim, nije, tj. verovatno nije, ali je trebalo da bude, jer je Keyflower sastavljen od hexova i miplova… i malo kvadratastih piklića, što je totalno razočarenje, ali ‘ajde. No, Keyflower, osim što je u potpunosti u šestouglovima (bukvalno su i resursi male drvene šestougaone kulice), je jedna od najelegantnijih i najboljih igara ikada dizajniranih i prava je poslastica za sve ljubitelje šestouglova.

I tako je završen pregled pet mi omiljenih heksagonalnih društvenih igara. Nadam se da ste uživali i da sam barem neke heksofile među vama ubedio da probate nešto od njih. Ako, ipak, želite nešto laganije, probajte Catan ili Kingdom Builder. Ako želite neku ratnu igru tu je Memoir ’44, ako želite da se igrate 10 sati bez prekida, tu je Twilight Imperium. Ako želite igru na srpskom, tu je Teraformiranje Marsa. Sve u svemu – izbor je praktično neograničen.

Diskutujte o  svojim omiljenim hex igrama na Discord serveru. Pratite nas i na društvenim mrežama: Facebook, Twitter i Instagram.

2 replies »

Zašto ne biste ostavili komentar na tekst? / Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.