Boardgames

The Castles of Burgundy – recenzija

Burgundija, oblast u Francuskoj, danas poznata po dižon senfu i kvalitetnom vinu, je u srednjem veku bila dom mnogim važnim manastirima i zamkovima, a ime je dobila po germanskom plemenu Burgundi koji su je naselili nakon pada Rimskog carstva na zapadu. Igrači će, kao kneževi Burgundije petnaestog veka, pokušavati da trgovinom i izgradnjom sakupe što veći broj poena i donesu pobedu svojim zemljama.

8

  • Tip: strateška igra
  • Vreme: 30-90 minuta
  • Broj Igrača: 2-4
  • Mehanizmi:  bacanje kockica, sakupljanje setova, postavljanje pločica
  • Dizajner: Stefan Feld
  • Izdavač: alea, Ravensburger
  • Izdato: 2011.

The Castles of Burgundy je igra za 2 do 4 igrača u kojoj aktiviranjem bačenih kockica igrači odigravaju jednu od 4 ponuđene akcije: rezervisanje pločice sa osnovne table, odigravanje rezervisane pločice na ličnu tablu, prodaja dobara i preuzimanje radnika. Za sve akcije, osim poslednje, broj na kockici određuje koje mogućnosti su otvorene igraču, mada ih uz pomoć radnika igrač može menjati. Dve osnovne akcije su preuzimanje i postavljanje pločica koje predstavljaju građevine, životinje i tehnologije. Braon građevine će vam uglavnom donositi jednokratne bonuse, životinje velike poene, rudnici srebro kojim ćete dobijati potencijalno dodatne akcije, dok će vam tehnologije donositi pasivne bonuse ili dodatne poene. Kroz 5 rundi sastavljenih od po 5 poteza, igrači će u tipično Feldovskom stilu dobijati poene za skoro bilo šta što urade, ali će samo najefikasniji uspeti da sakupe dovoljno kako bi se proglasili pobednikom.

bg_castlesofburgundy_03

U lepo ilustrovanoj kutiji se nalaze komponente veoma lošeg kvaliteta i diskutabilnog dizajna. Ne mogu reći da su ilustracije posebno ružne, ali su definitivno blede, dosadne, daleko od zasićenih boja i detalja prikazanih npr. na radovima Denisa Lohauzena. Insert koji se dobija u kutiji je lep, ali potpuno nepraktičan, pa je nabavka vrećica za tajlove veoma preporučljiva. Table za igrače su malo deblji, sjajni A4 papiri, dok su pločice debljine oko 1mm, za razliku od dvomilimetarskog standardna na ovom polju za skoro sve igre.

Pored problema sa komponentama, The Castles of Burgundy je standardna euro igra koja u svojoj osnovnoj mehanici ima kocke, što većini purista može lako da zasmeta. I to sa razlogom, jer kockice u ekstremnijim situacijama stvarno mogu da odluče pobednika ili barem da znatno olakšaju ili otežaju partiju. Ipak, uz dobro planiranje i radnike, ovaj problem se uglavnom relativno lako neutrališe.

bg_castlesofburgundy_02

Nekome može zasmetati i potencijalni AP koji se može javiti kod onih igrača koji su mu skloni. Jako je teško sagledati sve moguće otvorene kombinacije i ispratiti prošle pločice, pa dužina partije ekstremno zavisi od toga kakvi su igrači koji se nalaze za stolom.

The Castles of Burgundy je star 7 godina i igrači širom sveta i dalje pričaju o tome koliko je dobar, a do pre par meseci je mogao i da se pohvali time da je u prvih 10 najboljih igara. Pa, koja je tajna njegovog uspeha i pored svih pomenutih problema? Elegantnost. U samo dve osnovne akcije i dve kockice, igrači kroz veoma prosta pravila imaju intuitivnu igru prepunu teških odluka koja će u potpunosti aktivirati njihove moždane vijuge kako bi stvorili najefikasniji motor za kreiranje novih poena.

bg_castlesofburgundy_07

Posebno zadovoljstvo i uzbudljivost igranja mogu da stvore i kombinacije koje igrači mogu da naprave korišćenjem braon građevina i tehnologija, gde kroz jednu odigranu kockicu možete da spojite još 2-3 druge akcije.

Interakcija, iako indirektna, kao što je to običaj kod euro igara, je poprilično prisutna, pa su igrači u mogućnosti da dosta utiču na svoje protivnike. Ovo se najviše ogleda u relativno slaboj ponudi pločica na osnovnoj tabli, gde će se igrači boriti da što pre dođu do onoga što im je potrebno. Tu su i dodatni poeni koji se dobijaju ako ste prvi ili drugi igrač koji popuni sva polja određenog tipa (boje).

bg_castlesofburgundy_05

Po pitanju varijabilnosti, Feld je dao sve od sebe da igra na svakom koraku bude modularna. Od postavke osnovnih tajlova, preko različitih tipova robe, pa sve do više različitih tabli od kojih neke u novijim ekspanzijama donose i blago promenjena pravila, igra je prepuna nasumičnih postavki koje su veoma dobre za varijabilnost. Kada se tome doda i izbor akcija pomoću kockica, ne čudi što je ova igra godinama u samom vrhu liste najigranijih i najvoljenijih igara!

bg_castlesofburgundy_06

Euro igre su često na lošem glasu zbog tačno onih razloga u kojima je The Castles of Burgundy posebno loš. Skoro nepostojeća tema, blede ilustracije, loše komponente, šaroliko poentiranje… Mnogo toga se promenilo poslednjih godina i igre izgledaju mnogo lepše, kvalitetnije su, imaju zanimljivije i bolje osmišljene teme, pa je ovako nešto skoro neoprostivo. Međutim, i pored svih svojih mana The Castles of Burgundy je jedna maestralno osmišljena igra u kojoj igrači neće obraćati ni pažnju na to koliko je tema samo nabačena na postojeću mehaniku i koliko su komponente lošeg kvaliteta i ispraznog dizajna. Ne, tih sat do dva će provesti razmišljajući koji je najefikasniji način da popune svoja šestougaona polja i kako da imaju što manje protraćenih poteza.

Zašto ne biste ostavili komentar na tekst? / Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.