Recenzija

Dungeons & Dragons Monster Manual i DM’s Guide – Recenzija

Svaki FRP mora da ima dve stvari: Gejm mastera i čudovišta. Nekad se to spoji u jedno, ali da ne dužim, nego da pogledamo šta sve kriju još dve ključne knjige igre Dungeons and Dragons 5e.

Čudovišni priručnik

Monster Manual je zaista priručnik i u njemu su detaljnije pobrojana čudovišna bića koja naseljavaju svet mašte kroz koji vas vodi gejm (ili dandžn) master. Najpre jedno upozorenje. Prvo izdanje priručnika je verovatno štampano na brzinu, pa se korica i stranice lako raspadaju, te vam savetujem da nabavite drugo ili kasnije izdanje, te PDF.

Knjiga je luksuzna, na dobrom papiru, sa fantastičnim ilustracijama. Monster Manual je knjiga koju vredi imati u zbirci, bez obzira na to da li zaista igrate D&D 5e. Opet, pitanje je ukusa, meni se više dopadala knjiga za 3.5, pa i 4e. Ne umem da objasnim u čemu je tačno nedostatak.

Neki su se žalili da im format prikaza čudovišta, tzv. stat block nije dovoljno inspirativan, ali u tom smislu knjiga zaista jeste dobro napisana. Svako biće je predstavljeno detaljnim spiskom sposobnosti koje ono ima u igri, kao i pratećim opisom koji može da vam pomogne oko ideja kako da upotrebite čudovištance u vašoj igri. Sam “stat blok” je pregledan i koristan. U uvodnom delu knjige predstavljena su i pravila koja tumače šta sve čudovišta mogu, te kako da ih prilagodite ukoliko vam treba snažniji primerak iste vrste.

 

Zapravo, mislim da je jedini nedostatak preloma knjige taj što favorizuje velike slike preko cele stranice, a ne grupiše slična čudovišta ili čudovišta koja se često pojavljuju zajedno. Pruža takav pregled za bića koja su varijante. Na primer, gnolovi imaju nekoliko varijeteta koji su pobrojani jedan uz drugi, ali goblini su razdvojeni od hobgoblina, predma spadaju u istu “porodicu” čudovišta i često se sreću zajedno u toku igre.

Drugi nedostatak ima više veze sa samim pravilima, a manje sa ovom knjigom, a tiče se stepenovanja opasnosti, tačnije, pokušaja da se u odokativnost uvede nekakva matematika. Nekada davno CR (Challenge Rating) je verno dočaravao snagu čudovišta u poređenju sa igračima, ali su se sada pravila promenila a CR je ostao. To znači da je sada važnije koliko XPa vredi čudovište, ali imajuću u umu prilagođenu vrednost, a ne nominalnu, tj. onu koja se dodeljuje igračima. Je l’ da da je jednostavno?

Pojma nemam šta im je trebalo da diraju CR, ali u načelu, sada se “budžet” čudovišta pravi na toliko zamršen način da su pripremu borbe već odavno preuzele aplikacije. U teoriji, CR 1 je živuljka koja može da ugrozi družinu od četiri igrača 1. nivoa. CR 1/4 znači da usamljeni avanturista može da izgine od ovog bića, a CR 0 znači da ovo biće ne može da utamani ama baš ikoga. U stvarnosti, igrači su prilično moćniji od deklarisane CR vrednosti, ali i dalje mogu da izginu ako se ne ponašaju prikladno.

Primera radi, susret sa tri goblina, opisan je kao srednje opasan, premda u zbiru dotični imaju 21 HP. Družina (prosečno nabudženih likova) od pet članova u jednom potezu može da sruči 13-63 HP štete, što bi značilo da tri goblina nisu nikakav problem. Istina, goblini su žilavi sa AC 15 (prosečan napad igrača ima bonus +4, dakle treba im 11 na kockici (dakle 50% šanse da pogode), i mogu da izbiju 3-8 HPa, što je dovoljno da ugrozi lika prvog nivoa. Zaključak je da tri goblina nisu zaista pretnja petorici junaka, osim ako se ne izglupiraju, razdvoje i jurišaju na goblinske strelce, u kom slućaju zaista mogu da nastradaju. No, u odbranu igrostrojitelja, susreti sa protivnicima i njihova opasnost dogledava se i u sklopu činjenice da će takvih “za malo” bitaka biti nekoliko u nizu. Hoću reći, 3 gobilina zaista nisu pretnja petorici igrača, ali ako se posle ove trojice pojavi još 3 goblina, pa onda posle toga još 3 (a to je upravo ritam koji predlažu autori igre), situacija se menja drastično.

Sve u svemu, Monster Manual je značajna knjiga, treba je imati, a ako ste početnik u igri Dungeons & Dragons 5e, nabavite je PRE knjige koju ću sledeću opisati, DM’s Guide. Uz Player’s Handbook i Monster Manual imate SVE što vam je neophodno da udobno vodite igru. Cena je $50 i opravdana je kako kvalitetom štampe i dizajnom, tako i sadržajem.

Vodiću te, samo baci d20…

Verovatno u žurbi da podmire armiju kupaca, Wizards of the Coast (WotC) je i ovu knjigu štampao na brzaka. Zbog lakšeg papira, listovi deluju tanje, a česta su oštećenja od vlage zbog čega najpre proverite da li su stranice “talasaste”. Dakle, posredi je treća knjiga, poslednja od osnovne tri koje predstavljaju ključne knjige pravila petog izdanja igre Dungeons and Dragons.

Knjiga je, kao što naslov kaže, namenjena onima koji hoće da budu gejm masteri, tj. kako se to u igri D&D kaže, dandžn masteri. Prvi deo donosi pomagala za stvaranje svetova, drugi deo se bavi pojedinostima jedne avanture, treći deo pruža pomoć u vođenju sesija i na kraju slede četiri korisna dodatka, dizajniranje tamnica, spisak čudovišta, mape i predloženo štivo za nadahnuće.

Ono što najpre upada u oči je ogromna količina tabela. To nam govori da je knjiga prilagođena početnicima. Dakle, sve ono što “matori” gejm masteri već znaju i za šta im ne treba pomoć ove knjige, predstavljeno je kroz nežno razložene elemente, randomizovane i tabelizovane za mladog početnika. “Da li ima nešto da samo klikneš i sve se samo napravi”, često je pitanje neiskusnih gejm mastera rođenih tu negde oko 2000. godine, pa ne čudi što su sve najosnovnije elemente igre ponudili u formatu spremnom za upotrebu. Za razliku od nekih pređašnjih izdanja, gde se nude rešenja za pojedinosti koje spadaju u domen tumačenja sveta, ovde se ponuđenja rešenja guraju i u građenje priče, te u bogaćenje rečnika mladog DMa. Tako na primer, osim što knjiga obrazuje omladinu glede toga kako izgleda jedan fantazijski grad ili obližnji kazamat, nudi se spisak prideva koji opisuje zvuke laguma, zatim spisak negativaca, njihovih motivacija, spisak mogućih vrhunaca priče. Nisam pametan da li je ovo dobro ili nije. Za početnike svakako jeste značajno, ali početnici danas traže nešto “na klik”. Lično volim vrstu podrške koja će da edukuje, ali broj stranica uprošćenog, tabelarnog sadržaja ne donosi mnogo toga prekaljenom masteru.

O ovom, onom i svim ostalim svetovima

Prvo poglavlje bavi se kreiranjem sveta. Pozdravljam to što su prikazali osnovne premise D&D sveta, te odmah ponudili varijante koje bi master mogao da uglavi da osveži ovaj pristup. Objašnjava se pravljenje panteona i tajanstvenih kultova. Prelazimo na geografiju sa podrškom za mapiranje sveta. Razloženi su sistemi vladavine, upotreba novca, kreiranje drušvenih organizacija. Sledi tabelarizacija svega što je neophodno da se skicira svet kampanje. Pohvaljujem deo koji objašnjava vrste fantastike, od herojske, preko trilera, do wuxia. Mislim, sve će to da ide u dandžn, ali lepo je videti da se trude da oplemene besomučno tumaranje po tamnicama. Drugo poglavlje bavi se drugim dimenzijama i uklapanjima sveta koji master kreira u multiverzum. Potanko su objašnjene sve te dimenzije, njihove znamenitosti, uz kratku belešku o svetovima kao što su Toril, Krin, Oert i Atas. Za one sa jeftinijim ulaznicama, to su neki praistorijski svetovi koje je D&D kao igra koristila kroz sve ove decenije postojanja.

Napravi sam svoju pustolovinu

Treće poglavlje daje veoma korisnu analizu svega što pustolovinu čini uzbudljivom. Sledi uputstvo, korak po korak, zastrto tabelama, koje će pomoći mladom masteru da sastavi priču koja služi kao objašnjenje (ili opravdanje) zašto likovi tumaraju po podzemlju. Pruža se i, pomalo opskurno i zamršeno, objašnjenje kako graditi epizode borbe protiv čudovišta.

Četvrta glava posvećena je NPC lilkovima. Pogađate – još tabela – koje omogućavaju da se sastavi zanimljiv lik. Diskutuje se prisustvo NPC likova kao junaka, članova družine. Bogat deo poglavlja, oboružan tabelama daje način da se stvore zanimljivi negativci.

Peto poglavlje govori o tamnicama, date su tabele o tome gde se lagum nalazi sa spiskom egzotičnih lokacija. Zanimljivo je što se nudi tabela za određivanje ko je sagradio tamnicu, sa kojom namerom, te šta joj se događalo kroz vekove. Dat je prikaz tipičnih elemenata tamnice kao što su tajni prolazi, zamke i sl. E, da. Ima i deo o divljini. To je drugi D&Djev fetiš, kao nije samo tamnica ima i divljina. Tu ima dobra sekcija o preživljavanju u prirodi, podaci o tome koliko igači troše hrane i vode. Poslednja sekcija daje tabelarni generator naselja. Zanimljiv deo opisuje kako bi izgledalo prebivanje igrača u podvodnom odnosno nebeskom okruženju, ali tome nije posvećeno više od dve stranice, vraćamo se na tamničarske trikove, zamke i tome slično.

Šesto poglavlje daje primere kako voditi igru između dve avanture, tu su tabele o van-tamničkim aktivnostima, glasinama. Lepo je što su jednu glavu posvetili ovome, ali nije to što je više posredi glavica nego stvarno korisna sekcija.

Sedma glava dozvoljava masteru da pusti mozak na ispašu kad je u pitanju kreiranje čarobnog blaga koje očekuje igrače. Ovo je jedna glavetina u kojoj ipak manju sekciju čine tabele za sve i svašta kad je posredi dodeljivanje novčanih i nagrada u opremi. Tu je i nekakva mustra za pravljenje blaga, te ogroman spisak zvaničnih (™) magičnih predmeta.

Gospodar pravila

Time počinje treći deo knjige koji se bavi podrškom za mastere na temu kako voditi pojedinačne seanse. Poglavlje počinje društvenim pravilima o ponašanju za stolom, te predlozima o tome kako rešavati nedoumice, kako tumačiti rezulate kockica. Sledi zapravo koristan deo koji donekle tumači mehaniku igre. No, ubrzo se vraćamo na tabele i vođenje mastera za rukicu kad su posredi istraživanje sveta, interakcija sa NPC likovima. Nadalje je udrobljeno od svega po malo, kako se koristi borbena mapa, kako voditi poteru, koje bolesti i otrovi mogu da spopadnu igrače, te kako dodeljivati XP poene, vrlo zgodno postavljena sekcija tik do pravila za mentalne bolesti i skliznuće u ludilo.

Deveta glava je takođe zbir alatki za mastera, tu je predlog za uvođenje herojskih poena, kako da u igru ubacite moderno naoružanje (tandžare, a ne kalašnjikove). Pominju se i plot poeni, zatim se (niđe veze) objašnjavaju povrede junačkih likova, za slučaj da neko hoće da ima jedno oko ili drvenu nogu. Sledi sekcija o pravljenju novih i modifikovanju postojećih čudovišta.

I to vam je to. Da, ima ceo random generator kroz tablice, za pravljenje tamnica. Tu je i spisak čudovišta, zatim primeri kako tamnice izgledaju na mapi, te kratak spisak knjiga koje se preporučuju kao inspiracija.

Šta da vam kažem. Monster Manual je knjiga koju definitivno treba imati, a DM’s Guide mi ne deluje kao nešto što vredi $50. Da, ima obilje materijala. Ne, nije nešto bez čega se ne može. Da nije interneta i obilja materijala koji već može da se nađe, DM’s Guide bi zaista bila riznica. Ako ste mlađani DM koji tek kreće u svet pustolovina, onda se slažem, knjiga je umereno korisna, ali bi joj prikladnija cena bila maksimalno $35. Wizards of the Coast računa sa tim da ćete svejedno kupiti sve tri knjige. Vidi se trud da je napakuju korisnim podacima, ali i pored svih pogodnosti deluje više kao nedovoljno promišljen proizvod nego kao knjiga koju morate imati.

Kao i do sada, WotC pruža knjige koje su vrhunac izdavaštva u sferi RPG igara. Cenu verovatno dižu i ilustracije. U poređenju sa nekim drugim izdanjima, zaista je teško naći bolje opremljene knjige. Ipak, i dalje stojim iza toga da su ove knjige namenjene za podršku igri, kao komplet pravila, pa ilustracije ne bi trebalo da su presudne. Radije bih video manje šarenila, a više korisnosti, bar kad su Monster Manual i DM’s Guide posredi.

Zašto ne biste ostavili komentar na tekst? / Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.