Boardgames

Nova Alien društvena igra optužena za krađu dizajna

U svemiru možda niko ne može da vas čuje kako vrištite, ali očigledno vidi ako pokušavate da ukradete tuđu igru.

Nova društvena igra zasnovana na Alien filmovima (ili Osmi putnik, Tuđin, kako vam drago) optužena je za plagijarizam. Alien: USCSS Nostromo, ili Alien: The Board Game, je igra koju bi ovog leta trebalo da objavi Wonderdice. Ovaj izdavač je čak dobio prava na Alien licencu od 20th Century Fox. Ali, po svemu sudeći ovo je ukradeni dizajn.

Naime, francuski dizajner igara Fransoa Bašelar tvrdi da je u pitanju direktna kopija igre Nostromo koju je pre četiri godine predstavio izdavaču. Pregovori su išli do toga da se čak potpiše ugovor za izdavanje ove kooperativne horor igre, ali to se  nikada nije desilo. Francusko udruženje dizajnera je stalo na stranu Bašelara, javno optužujući Wonderdice, ali i dodajući da je situacija jako nezgodna jer francuski zakoni ne mogu da zabrane kopiranje ideja i mehanizama u igrama. Pored toga, naveli su i da je francuski izdavač Edge odbio partnerstvo sa Wonderdice jer je video već Bašelarovu igru i prepoznao je krađu dizajna.

Wonderdice je potvrdio da jeste video Bašelarovu igru pre četiri godine i da je tada započeo pregovore za nabavku Alien licence, kao i da je ušao u razgovore sa CMON kako bi igru doneo u SAD (ovi razgovori su propali kada je CMON rekao da igra nije za njihovu publiku). Međutim, Wonderdice tvrdi da je Alien: USCSS Nostromo u potpunosti njihov dizajn i da je u razvoju poslednjih 18 meseci, kao i da je njihova verzija više okrenuta ”ozbiljnim igračima” u odnosu na ”porodičnu igru” koja im je pre četiri godine prezentovana.  Ovaj izdavač navodi i da je ponudio da izda Bašelarovu verziju kao odvojenu igru, ali da je dizajner to odbio i da želi da Nostromo objavi preko drugog izdavača.

Šta zaista leži po sredi pitanje je da li ćemo uopšte moći da saznamo, ali je zanimljiv razvoj situacije u u svetu izdavaštva gde se obično ne dešava direktno kopiranje (ili krađa) igara.

 

Categories: Boardgames, News

Tagged as: , ,

Zašto ne biste ostavili komentar na tekst? / Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.