Recenzija

Alien RPG – Recenzija

Film i RPG su retko kad dobar spoj. Da li je Fria Liga uspela da pretoči franšizu svemirskog horora, “Osmi putnik” u FRP, doznaćete uskoro…

Fimovi su jedna ispričana priča. Fanovi naravno uvek žele “isto to samo malo drugačije” pa se snimaju nastavci. Znate kako to ide, prvi film je super, drugi onako, a za četvrti, peti, sedmi u nizu već se angažuju glumci C kategorije, režiseri ŽLJ kategorije, budžet za specijalne efekte spada na štap i kanap, a neretko glumice iz “fimova za odrasle” odlučuju da baš tim filmom skrenu tok svoje karijere.

Diskretni šarm ksenomorfa

Šta je to što je suština filmova “Osmi putnik”? Ako se manemo pošalica tipa, “niko ne sluša pametnu ženu, pa jedino ona i njena maca prežive”, čar filmova sa grozomornim ksenomorfima može se raščlaniti.

Giger je genije. Tačka. Dakle, njegov dizajn zasnovan na biomehaničkim bićima, ne samo da oduzima dah, već i plaši. Sluz, mazivo, člankovito, metalno, prožima se sa krivim, nesimetričnim, organskim, gotovo umiljatim, tvoreći oblike koji su nam inherentno ogavni, umesto da budu na prvu loptu zastrašujući

Androidi. Fantastični (pre)nosioci vladinih ili korporativnih (u tom svetu filma dođe mu na isto) zavera, idealni osumnjičeni, sablasni (zbog pravila uncanny valley), istovremeno nešto najbliže vanzemaljcima što postoji u svetu “Osmog putnika”.

Svemirske kamiondžije. Jedan od veoma važnih elemenata uspeha filmske franšize svakako je činjenica da se svemirom ne kreću uglađeni oficiri, plemstvo, naučnici, strogo uvežbani astronauti, već – kamiondžije. Svemirski šljakeri. Obični (ali čvrsti) momci i devojke, poput Riplijeve.

Kolonijalni marinci. U drugom delu pojavljuju se Hadson, Hiks, Vaskez, Drejk, Frost, Spankmajer, Krou, Ditrih, Fero i Vjeržbovski. Kolonijalni marinci (United States Colonial Marines) koji upadaju među ksenomorfe, ginu i bore se, pa ne baš goloruki, ali ipak značano slabiji od karakondžula, što im daje neki posebni šmek.

Na temelju ovih snažnih arhetipova, gradi se i šarm Alien RPG-a, iz pera našeg omiljenog tima Fria Ligan. Onomad su nam poslali mali starter kit, a danas prelistavamo Core Rulebook i Colonial Marines dopunsku knjigu.

Život na granici…

Alien RPG knjiga

…jeste opasan i tvrd, ali imaš priliku da tvoje me znači – pravda. S obzirom na to da Fria Ligan radi licencirani proizvod, ceo svet (worldbuilding) je dosledan kanonu filmova. Dakle, igra će se odvijati u Spoljnom Velu (Outer Veil), regionu između centralnih svetova (core worlds) i Spoljnog Oboda (Outer Rim). Posredi je teritorija manje više slična divljem zapadu. Osim što ovde divljaju svetske vlade i pohlepne korporacije, a život je kolonijalan. To znači da se na agri i akva planetama proizvodi hrana, rudarske kolonije proizvode rude i gorivo, dok svemirske stanice održavaju kakav takav red i predstavljalju poslednju civlizaciju pred odlazak u nepoznato.

Sukobi su česti, brutalni, po principu svi protiv svakog, dok ne dođe “konjica” tj. marinci.

Najveći igrači su, naravno, Vejland-Jutani (Weyland-Yutani), korporacija koja praktično sponzoriše alijansu Britanije, Japana i nekolicine manjih država. Tu je i naravno Ujedinjena Amerika (UA), sveamerički kontinentalni savez koji je i najprisutniji u svemiru, u smislu snažne Kolonijalne Mornarice koja podržava akcije Kolonijalnih Marinaca.

Dežurni krivci su Unija Progresivnih Naroda (UPP), rusko-vijetnamski savez koji kontroliše mnogoljudni deo svemira, doduše siromašan resursima. Džoker je skup nezavisnih kolonija centralnih sistema (Independent Core System Colonies – ICSC).

Kockice i kartice

Kao i do sada, nije fora da samo kupite knjigu, već su u prodaji kartice i kockice bez kojih se može, ali “nije ono pravo”. Konvencija za kockice otkriva da je Alien RPG namenjena ne-RPG ekipi. Tačnije, ljudima koji su čuli za filmove, voleli su kompjuterske igre, ali nemaju nijednu d20 ili d20 ili bilo koju drugu osim kockice za jamb.

Otuda su vrednosti koje će se koristiti u igri D3, D6, 2D6 i D66 (znate ono, prva kocka jedinice, druga desetice, pa se dobije vrednost između 11 i 66).

Likovi

Odmah da napomenem, ovo je knjiga za novajlije. Sve se objašnjava potanko i detaljno, otuda ogroman broj stranica. U tom smislu je i kreiranje likova razvodnjeno, prvo ukratko objašnjenje šta sve tvori jednog lika, pa onda primer gotovog lika, pa tek onda detaljna pravila.

A nije da nisu detaljna. Prvo birate jednu od “klasa”;

 • Kolonijalni marinac
 • Šerif (a la Džim Rejnor)
 • Agent kompanije
 • Klinja (a la ona mala iz “Aliena 2”)
 • Doktor
 • Oficir
 • Pilot
 • Šljaker (Roughneck)
 • Naučnik
 • Android (doduše ne kao zasebna klasa već kao modifikacija neke od klasa)

Osim karijere, odrednice likova su atributi (Snaga, Agilnost, Domišljatost i Empatija), veštine, talenti. Posebno se računaju poeni stresa i zdravlja, što je okej za horor avanturu.

U svetu u kojem svi nešto lažu i muljaju, logično je da će važan deo kreiranja likova biti lična agenda. Ovo može biti zanimljiv alat za pravljenje atmosfere paranoje i nepoverenja između likova, a dobro je i za početnike da pruži likovima neku zamisao o cilju i svrsi. Još jedna lepa mehanika je to što svaki igrač bira Drugara i Rivala, među saigračima. Ovako se stvara dinamika koja može da jednokratne avanture dodatno začini.

Talentovani gospodin i gospođa Ripli

Veština ima 12 po jedna za svaki atribut. Svaki atribut ima brojčanu vrednost od 0 d 5. Za proveru da li je akcija uspela, dodaje se vrednost nivoa veštine i atributa, pa se baca toliko kockica. Trapavo za “pravi” RPG, ali sasvim dobro za pojednostavljenu igru. Ako je lik pod stresom baca se i određeni broj kockica stresa, ako padne kec, lik paniči. Naravno, tu je stari dobri “push roll”. Jednom po akciji može da se ponovo baci kockica koja nije pokazala 6, ali dodaje se i jedan nivo stresa. Ko ispaniči, za početak isprazni ceo šaržer, ostaje bez municije.

Kao i obično u Fria Ligan igrama, veštine osim što rade to što rade otvaraju mogućnost i za određene ekstremne primene, koje se u ovim pravilima nazivaju “vratolomije” (Stunts). Na primer, dodajete +1 na narednu upotrebu ove veštine, treba vam upola manje vremena, izvodite doslovno vratolomiju kojom se hvalištete, nekog impresionirate i sl.

Talenti su podeljeni na arhetipove, tj. svaka klasa ima svoj komplet talenata. Na primer, marinci mogu u predahu između borbi da zbijaju šale (Banter) i tako otpuste dva nivoa stresa umesto jednog i sl.

Postoje i opšti talenti koji se mogu kupiti za XP

Oprema i zalihe

U igrama u kojima je važno preživeti, snaći se, improvizovati, prilično je bitno šta ko nosi od opreme. Ako ništa drugo, sećamo se koliko je važno bilo u filmovima iz serijala “Osmi putnik” da likovi poseduju gorivo, bacače plamena, lokatore i slične spravice.

Volim kad su pravila za opremu pojednostavljena. Kolika vam je Snaga, dva puta toliko kila možete da teglite sa sobom. Teški ili kabasti predmeti oduzimaju više “slotova”, i suprotno, sitnice se računaju kao pola “slota”, majušni predmeti se ni ne računaju (npr nešto što staje na dlan kao npr. čip ili kreditna kartica.

Isto tako mislim da je odlično pravilo da se sva potrošna roba (municija i sl) proveravaju posebnim bacanjem kockice (Supply roll). E sad, u ovoj igri, troši se ne samo municija i lekarije, već i voda, hrana, struja (za napajanje opreme), ali i – vazduh.

Interesantno je da oprema ima i ulogu u odbrani od stresa. Naime, svaka klasa ima mogućnost da odabere neki značajan predmet koji se koristi kao fokus i odbrana od stresa, za vojnike to je nekakav trofej illi pločice palog borca, za naučnike nagrada, i sl.

Svakoga dana u svakom pogledu sve više napredujem

Iskustveni poeni su važni. Svi vole da napreduju. A s druge strane, velika je frustracija pobrojavati poene. Većina modernih sistema predlaže neke alternativne metode brojanja poena, a Alien RPG pravi neku dobru ravnotežu.

 • Da li ste se pojavili na seansi? (čim ste seli da se migrate, dobijate poen)
 • Da li ste rizikovali nešto zarad svoje agende?
 • Da li ste rizikovali život za Drugara?
 • Da li ste izazvali ili porazili Rivala?
 • Da li ste razrešili potencijalno opasnu situaciju nenasilnim metodama?
 • Da li ste došli do značajnog otkrića?
 • Da li ste obavili spektakularnu akciju?
 • Da li ste zaradili novac?

Dakle na svakoj sesiji možete da zaradite od 1 do 8 XP-a. Za iskustvene poene možete da kupujete veštinu ili talente.

Biće krvi

Pravila za borbu su obično ključna za svaki FRP pa je tako i ovde. No, kako ovo nije baš “pravi” RPG, tako su i pravila za pucnjavu pojednostavljena, što i nije tako loše. Fria Ligan zna da piše elegantna pravila. Umesto zezanja sa taktičkim postavkama i tako tim uobičajenim krasotama RPGa, ovde se sve razdaljine mere “zonama”. Praktično sva borba se odvija u neposrednoj blizini, na kratkom, srednjem ili dalekom dometu. Sve preko kilometar je ekstremna udaljenost i za praktične potrebe igre se i ne računa.

Vreme je takođe praktično iscepkano na runde koji traju 5-10 sekundi, poteze koji traju 5-10 minuta i smene od 5-10 sati. U rundama se bori, u potezima se šunja, a u smenama se odmara. Jednostavno i praktično.

Za igru u kojoj je važno ne samo pucati već i bežati, neophodno je da postoje posebna pravila za šunjanje i uhođenje. Tu su pravila čak malo i zamršenija od borbe, jer postoje pasivni i aktivni protivnici, pravila za detekciju i naravno dobro poznati motion detector.

Kao što i priliči igri koja treba da podseća na film, kad igračev lik padne na 0 zdravlja nije sve gotovo. Smrt je retkost i dolazi tek kad te zgrabi kenomorf ili kad baš nemaš sreće na kockicama, više puta zaredom.

To je to

I tu negde na četvrtini knjige, to su vam sva pravila. Ostatak Core Rulebook knjige posvećeno je pravilima koja pomažu GM-u da razreši razne druge situacije, gladovanje, radijaciju, nedostatak kiseonika i sl.

Tu su i pravila za robote, ksenomorfe, vozila, popravke. Veliki deo knjige posvećen je opremi i naoružanju. Posebna sekcija bavi se time kako izgleda svemirsko putovanje, život u svemiru, na kolonijama, kako izgleda život generano, od zabave, preko jurisdikcije, do religije i zapošljavanja.

Za kampanje koje se bave svemirskim kamiondžijama trebaće pojedinosti i pravila oko toga kako izgledaju svemirski brodovi, koje su im komponente, koliko košta i tako to. Naravno, sve je u knjizi.

Negde na pola knjige počinje sve ono što pomaže GM-u da sastavi kampanju, cirka 200 stranica opisa planeta, korporacija, vanzemaljaca (Inžinjera i ksenomorfa, ali i drugih bića kao što su “najezda” i ovdašnja verzija džinovskih crva).

Kolonijalni marinci u sitna crevca

Alien RPG box set

A možete pazariti i Tuđina sa svim prilozima

Druga knjiga koju smo dobili, Alien RPG Colonial Marines Operations Manual bavi se marincima u detalje. Namenjena je onima koji bi voleli da u univerzumu “Osmog putnika” naprave vojnu kampanju, ali da vam kažem, zgodna je i za prebacivanje u druge svetove, ako možete da izdržite d6 pravila.

Knjiga se sastoji iz bogatog istorijata setinga koji se tiče USCMC (United States Colonial Marine Corps). Detaljno su prikazani njihova doktrina i način na koji operišu, kao i ogranci. Naravno, tu je i ne tako detaljan, ali svakako koristan prikaz njihovih potencijalnih protivnika.

Pravila za kreiranje likova su donekle usložnjena, jer marinci u osnovnoj knjizi imaju samo jedan arhetip tj. klasu, dok ovde postoji i VES (specijalnosti), npr. marinac jurišnik, izviđač, snajperista, mitraljezac, vezista itd.

Veliki deo knjige bavi se opremom, naoružanjem, vozilima, letelicama, oklopima i drugim borbenim efektivima. Posebna sekcija posvećena je pravilima, procedurama, opisima kako izgleda lanac komandovanja, ponašanje na misijama, te opisi raznih tipičnih misija, od izviđanja, preko borbene patrole, do istrage i lova na ksenomorfe.

Knjigu zaokružuje opis potencijalnih protivnika, tajnih operacija i čak sedam avantura/scenarija.

Zaključak

Knjiga je bogato ilustrovana, odlično dizajnirana. Prodaje se u raznim oblicima, digitalnim, štampanim, u paketu sa kockicama, karticama, mapama ili odvojeno. Knjižurda od preko 400 strana košta oko 40 EUR, što nije loše, dok je dodatak za marince oko 36 EUR, ako hoćete to kao PDF fajl koštaće vas 25 dolara na DriveThruRPG. Znate kako, kada sam bio siromašni student sa mnogo slobodnog vremena a malo keša, ovo mi se činilo kao bezobrazno skupo i nepotrebno. Realno, koga briga za Alien RPG.

Danas kao čika povećeg stomaka i upražnjenih mesta na polici mogu da kažem da je lep kolekcionarski primerak. No, ipak, ako ste za taj Alien fazon, možda će vam više prijati neka druga pravila, na primer, Mothership je fantastičan, inovativan i jeftiniji RPG. Ili možete igrati Alien društvene igre, kako vam drago.

Ostavite komentar ili postavite pitanja na našem sajtu. Pridružite se diskusiji na našem Discord serveru. Pratite nas i na društvenim mrežama: Facebook, Twitter i Instagram.

Zašto ne biste ostavili komentar na tekst? / Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.