Recenzija

Prelistali smo – Aliens Cinematic Starter Kit

Hudson: Hej, Vaskezova, da li su te ikada zamenili za muškarca.

Vaskezova: Ne, a tebe?

Šta god mislili o filmovima  i igrama iz franšize “Aliens” (kod nas prevedeno kao “Osmi putnik”), posredi je važan deo pop-kulture, a švedski studio za RPG igre, Fria Ligan, dobio je licencu da napravi “filmičan” seting u kome ljubitelji svemirskog horora mogu da uživaju.

U tom smislu dobili smo na “test” knjižicu Aliens Cinematic Starter Kit, koja predstavlja uvod u Aliens RPG i jednu vrstu najave pravila. Mehanika je tu, probna avantura je tu, a sve pojedinosti koje su vam neophodne da biste vodili kampanju moraće da sačekaju da Fria Ligan objavi ceo komplet pravila.

Grafički, knjiga jeste zanimljiva, sa mnogo ilustracija, premda istovremeno deluje kao neka vrsta brzinski sastavljenog proizvoda koji jeste namenjen da zainteresuje, a ne da zadivi. Ili sam možda ja mrgud koji ne voli minimalistički dizajn Fria Ligan proizvoda. U svakom slučaju, knjiga deluje pomalo siromašno u odnosu na, recimo, njihove knjige o Mutant Year Zero (čija pravila su okosnica Aliens-a) ili čak Coriolis RPGa koji kudikamo deluje bogatije. Ponavljam, možda je samo do prirode namene ovog proizvoda, namenjenog da se publika upozna sa onim što će tek doći iz Fria Ligan.

Prvo što je jasno jeste da je posredi zvanični, licencirani sadržaj što znači da je ceo narativ igre kanonski. Bravo ako ste uočili neko odstupanje, ali sve ono što smo videli u filmovima i igrama prepoznatljivo je tu, s tim što bih možda rekao da je Fria Ligan više sledila filmove kao referencu.

Početni deo knjige je uvod za igrače. Lepo su predstavljeni žanr i specifičnost teme. Pruža se jasan pregled kako izgleda život u svemiru, na dalekim kolonijama, upoznajemo se sa korporacijskim ratovima i lepo nam se izlaže vremenski tok od 2020. pa sve do 2180. godine kada kreće nova tura nereda i u kojoj se dešavaju pustolovine. Lep potez da se zadovolje ljubitelji serijala, a istovremeno otvori novo poglavlje.

Za početak, nude se tri osnovne “klase”. Pod navodnicima zato što se lik sastoji od atributa, veština i talenata (kao neka specijalna osobina), ali za sad nema ograničenja ko šta može da ima, tako da ove klase više služe za orijentaciju igračima. 

Kolonisti su zbirna klasa za sve vrste civila, naučnika, lekara, ljutih rudara i slično. Kategorija nazvana “svemirske kamiondžije” pokriva pilote, navigatore, kapetane, švercere i svemirske lešinare. Naposletku tu su marinci, koji predstavljaju razne vrste boraca. Naravno, sve ove klase dolaze i u korporativnom ruhu, pa igrači mogu da budu agenti, androidi, naučnici koji rade za beskrupulozne firme koje šire svoj uticaj po svemiru, kao što kanon i nalaže.

S obzirom da se GM bavi ksenomorfima, promenili su mu ime u Game Mother. Predlažu se dva načina igre: filmski (cinematic play) i klasičan RPG (campaign play). Moduli u najavi donosiće gotove pustolovine i unapred pripremljene likove, dok će osnovna pravila omogućiti GMajkama da prave svoje kampanje i naravno likove igrača sa detaljnim uputama za napredovanje. Ova uvodna pravila objašnjavaju donekle kako sastaviti lika, ali ne pružaju smernice za napredovanje.

Kockice. Šestice, naravno. Sa posebnim znacima koji bi trebalo da vam izbiju još malo para iz džepa, jer je bolje da umesto šestice stoji nekakva krstača, a umesto keca simbol ksenomorfa. Razume se, ako ste izbegli da kupite kockice, nutkaju nam se kartice koje su veoma korisne za prikaz opreme i redosleda inicijative.

Pravila su jednostavna i elegantna. Jedine četiri osobine su snaga, spretnost, dovitljivost i empatija, rangirane od 1-5 po jačini. Veštine prate odgovarajuće osobine i idu od 0-5. Talenti su posebne sposobnosti, npr. Pilota da pravi vratolomne manevre, oficira da nadahne svoje ljude i sl. Dati su primeri kod pripremljenih likova, a ceo spisak talenata naći će se tek u osnovnim pravilima kada budu objavljena.

Zanimljiva su pravila za androide koji su jači i otporniji od ljudi, nikad ne paniče, ali zato ne mogu da poboljšavaju ishod kockica (stara dobra “push” mehanika). Premda se u igri prati zdravlje (health), stres je mnogo važnija metrika koja ima ulogu davanja ritma mogućnostima igračevih likova. Što više vratolomija, iznenadnih preokreta i strašnih situacija, to se troši stres, a obnavlja se hranom, odmorom i sl. što čini zalihe zanimljivim “gorivom” za pustolovine.

Da bi dodatno oživeli duh franšize Aliens u kojoj svi nešto muljaju i imaju tajna naređenja, tako je i ovde Agenda poseban dodatak svakom liku. Može da se menja tokom avanture, a predstavlja dobar način da se stvori taj utisak paranoje koji provejava kroz sve filmove serijala.

Prateća mehanika je Buddies and Rivals. Naime, priče u svetu Aliens-a govore o malim grupama u kojima su odnosi između likova sve. Igrači mogu da imaju jednog pajtosa (Buddy) i jednog protivnika (Rival), ali osim što su primerovani u scenariju na kraju knjige, više pojedinosti doznaćemo tek iz osnovnih pravila.

Koliki je zbir atributa i veštine koju pokušavate da primenite u igri, toliko se kockica baca – računaju se samo šestice, a kečevi podižu stres, bacaju vas u paniku. Vrlo poznata mehanika, ako ste igrali bilo koji od FRPova iz studija Fria Ligan.

Veština ima svega dvanaest. Ne znam da li će proširivati spisak, ali u suštini mislim da će duh minimalizma prevladati, tim pre što svaka veština može da se koristi za razne aspekte, te su precizno navedeni blokovi koji opisuju kako izgleda uspeh ili neuspeh, te za šta sve mogu da se koriste dodatni “uspesi”. 

Na primer, upotrebom veštine “bliska borba”, jedan uspeh donosi pogodak i ranjavanje protivnika, a svaki uspeh preko toga omogućava da se protivnik obori, zgrabi, dodatno povredi i sl.

Pravila za borbu su jednostavna i brza, a poseban šmek donose dodatna pravila koja se primenjuju na simuliranje skučenog i mračnog prostora, te šunjanja i iznenadnih napada čime filmovi obiluju.

Osim temeljnih pravila za pucanje i makljažu, ova knjiga donosi i preko potrebna objašnenja kako se u smislu mehanike dočaravaju ostale opasnosti – od utapanja i zračenja, preko vatre i smrzavanja, do vakuuma.

Naravno, Aliens RPG ne bi bio moguć bez opreme. Verujem da će ovo poglavlje biti veće u osnovnim pravilima, ali i ovde je prilično opširno. Donosi statistike, ne samo za bacače plamena, teške mitraljeze i sve ono što smo već videli u filmovima i igrama, već i za kojekakvu drugu prateću opremu, vozila, alate, računare, optiku, lekarije i sl.

Naposletku, Starter Kit donosi avanturu “Chariot of the Gods” koja počinje kao što možete da zamislite, tako što vojni svemirski brod presreće poziv za pomoć usred dubokog svemira.

Pustolovina ima sve što treba da bude u RPGu nadahnutom svemirskim hororom. Tu su razni likovi, sukobljeni ciljevi, mutanti, ksenomorfi, veliki brod koji se istražuje i sve u tom smislu.

Ovu knjižicu dobili smo zahvaljujući dobrim odnosima sa izdavačem, a dostupna je jedino uz pretplatu na osnovna pravila, kada se pojave. Za razliku od Starter Kit-a koji ima nekih 168 stranica, osnovna pravila imaće 300 i koštaće pedesetak dolara (oko 6000 dinara). Naravno, u ponudi je i luksuzno izdanje koje košta devedeset dolara i izgleda sjajno. Paketi (standardni i luksuzni) donose paravan za GMajku, komplet kockica (6 crnih za akcije i 6 žutih za stres), tokene, kartice (tri špila) i mapu svemira. Standardni paket košta sto dolara u pretprodaji (kažu da će konačna cena biti sto pedeset), luksuzni paket košta sto četrdeset dolara u pretprodaji, a nudi se i megapaket sa posterom i potpisom ilustratora (Martin Grip), za dvesta pedeset dolara.

Fria Liga zna znanje, tako da preporučujem da vidimo šta će osnovna pravila doneti, premda mislim da je cena prevelika za nešto što možete i sami da upriličite kod kuće koristeći postojeća MYZ pravila, bez “zvaničnih” knjiga. 

E, da, javite mi u komentarima da li ste se šokirali kada ste skapirali da je Aliens frašiza koja slavi ČETRDESET GODINA. Osećate li se matoro, a?

Zašto ne biste ostavili komentar na tekst? / Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.