Articles

Oživite film Alien kod kuće uz ove društvene igre

Osmi putnik, Tuđin, Xenomorph. Svi znamo za sluzavi košmar iz Alien filmova koji je davne 1979. godine postao sinonim za stravične vanzemaljce.

Alien društvene igre postoje koliko i sama filmska franšiza. Filmovi su bili sjajna inspiracija za još horor igara, kako na ekranima, tako i na tabli. Bilo je i odličnih licenciranih igara, a vanzemaljac pun kiseline i avanture nesrećne posade sa Ripli na čelu su inspirisale broje dizajnere da osmisle društvene igre od kojih se diže kosa na glavi.

Kako je danas 26. april, odnosno po “amerikanskom” kalendaru 4-26, taj dan je među geek populacijom i poštovaocima lika i dela Tuđina postao poznao kao Alien day. Jer LV-426 je bila glavna lokacija Aliens filma, pa odgovara i datumu da se obeleži godišnjica franšize. Osvrnućemo se zato na najbolje društvene igre koje su adaptacija Alien serijala, ili direktno inspirisane istim. Igre smo birali kako po popularnosti i kvalitetu, tako i po dostupnosti u prodavnicama (nećemo vam preporučiti igru koja se više ne nalazi u štampi).

Upalite detektore pokreta, krećemo od hitova.

Nemesis

Nemesis društvena igra

Nemesis je društvena igra koja najbliže prenosi tu napetost iz originalnog Alien filma. Veliki svemirski brod na kome putujete su napali vanzemaljci. U daljini čujete lupanje kandži o metal, neonsko svetlo u hodniku preteći treperi, svaka nova prostorija je prilika da vas nešto skrati za glavu. Pritom nećete biti sigurni ni da li su vaši saigrači potpuno na vašoj strani, jer svaki “ima neka svoja posla” na brodu, od kojih jedno može biti (a i ne mora) da ostatak posade pretvori u pljeskavice za vanzemaljce. Nemesis u osnovnoj varijanti liči na horor verziju igre Among Us, međutim ne mora se igrati u ovako paranoičnom modu. Igra podržava i solo kao i kooperativno igranje, a čak i da vas tuđin smaže tu nije game over, već nastavljate kao jedan od vanzemaljaca. Jesmo vam rekli i da ima sjajne minijature? Nemesis jeste skupa zabava, ali nikoga ne ostavlja ravnodušnim.

Legendary Encounters: An Alien deckbuilding game

Legendary Encounters: An Alien deckbuilding game

Eto nas i kod prve licencirane Alien igre na ovoj listi, a po mišljenju mnogih igrača i najbolje takve igre ikad napravljene. Ovo izdanje Legendary Encounters prožima sva četiri Alien filma (pravićemo se da ove nove katastrofe ne postoje), u potpunosti je kooperativna igra i kompletno se igra kartama. Čak 600 karata vas očekuje o ovoj kutiji, svaka sa originalnom ilustracijom! Igraćete kao Ripli, Dalas, Bišop, ili Hiks, a osim što ćete imati priliku da citirate legendarne replike iz filmova, tokom igranja ćete sastavljati svoj unikatni špil. Ovo je deckbuilding igra, što znači da će svaka misija počinjati otprilike slično, ali ćete sa centralne table (gde se ujedno okupljaju i vanzemaljci) kupiti bolje i jače karte kako biste na kraju ostali sa glavom na ramenima. Retko napeta kartična igra.

Level 7 [Escape]

Level 7 Escape

Serijal Level 7 možda nije direktno pokušavao da postavi Osmog Putnika na tablu, ali jesmo osetili sličnu atmosferu kad god smo ga igrali. Od svih igara koje je Privateer Press objavio iz ovog serijala, izdvojićemo originalnu, sa podnaslovom Escape. Jeza počinje u tajnom podzemnom kompleksu Subterra Bravo, gde najužasnija stvorenja iz najvećih košmara postaju stvarnost. Vi ćete biti u ulozi zatočenika koji moraju da pobegnu glavnom bez obzira iz kompleksa, boreći se sa sopstvenim strahovima, kao i sve težim izazovima kako se scenariji budu odmotavali. Još jednom, iako ovde nisu specifično Tuđini, tema Zemljana koji čačkaju onostrano i opšteg haosa koji tada nastaje je i dalje tu i stvara opipljivu jezu.

Escape from the Aliens in Outer Space

Najbolji i najstrašniji momenti Alien filmova su kada neko od protagonista gleda u detektor pokreta, a bela tačkica se sve više približava. Bip, bip, bip postaje sve glasnije a onda potpuni muk i hladan znoj, kako likova u filmu, tako i nas dok gledamo i pokušavamo da ne dišemo. Upravo te scene Escape from the Aliens in Outer Space fantastično prenosi na tablu. Svako od igrača ima knjižicu u kojoj ucrtava kuda se kreće po brodu, međutim svaki put kada stane na sivo polja moraće da vuče kartu sa vrha špila. Pogađate, neko od vas može postati ponosni roditelj malog slatkog facehuggera ili drugog ljigavog čuda, pa osim sakrivenog kretanja igra ima elemente tajnih uloga i puno blefiranja. Cilj, kao i uvek, je zbrisati što pre sa broda dok niste postali vanzemaljska užina. Elegantna i veoma neobična igra u sjajnom premium izdanju Osprey Games.

Aliens: Another Glorious Day in the Corps

Aliens: Another Glorious Day in the Corps

Na kraju ćemo se osvrnuti na još jednu licenciranu Alien društvenu igru. Ovo je ujedno i najsvežija igra na našoj listi, a bazira se na drugom filmu iz serijala. Zato ono “s” uz Alien. Vi ćete biti u ulogama kolonijalnih marinaca poslatih na koloniju Hadley’s Hope u potrazi za preživelima i, po mogućnosti, roštiljanju svega onoga što se odaziva škrgutanjem i ostalim čudnim zvucima. Napredovanjem kroz kampanju, vi i vaši kompanjoni ćete ići na sve jezivije lokalitete, sve do konačnog obračuna u gnezdu zenomorfa. Tu su i dve ekstra misije u kojima je samo cilj da se snađete što pre i preživite što duže, ali je “Game Over, man, game over!” scenario na kraju njih neminovan. Kao i u slučaju Nemesis, u ogromnoj kutiji je hrpa minijatura, a ako vam osnovno prangijanje po vanzemaljcima dosadi Gale Force Nine je objavio i dve ekspanzije.

…………..

To bi bio naš izbor najboljih igara u kojima se Osmi Putnik nalazi na omotu, pravilima, ili je kultni film poslužio kao dobra podloga za originalnu avanturu. Kao i uvek, pitaćemo vas koji su vaši favoriti na ovu temu i koje od igara iz našeg izbora biste takođe preporučili. Ako ste za malo “umnije” igranje, Aliens RPG je veoma zanimljivo štivo.

Ostavite komentar ili postavite pitanja na našem sajtu. Pridružite se diskusiji na našem Discord serveru. Pratite nas i na društvenim mrežama: Facebook, Twitter i Instagram.

Zašto ne biste ostavili komentar na tekst? / Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.