Boardgames

Project L – recenzija

Da li vam se ikada desilo da vam se neka društvena igra svidi na prvi pogled? Da je samo pogledate negde izloženu i kažete sebi “da, to je to”. Meni se to prošle godine desilo sa Project L. Tada sam je video na Essen Spiel sajmu. Nisam ni znao kako se tačno igra, ali prešareni tetrisoliki piklići i misteriozna kutija su me mamili. Sada, kada je igra konačno pred nama, mogu zadovoljno da kažem da je ovo jedna od najboljih igara godine.

  • Tip: apstrakna igra
  • Vreme: 20-40 minuta
  • Broj Igrača: 1-5
  • Mehanizmi: akcioni poeni, povlačenje karata, slaganje šema, postavljanje pločica
  • Dizajner: Michal Mikeš, Jan Soukal, Adam Spanel
  • Izdavač: Boardcubator
  • Izdato: 2020.

Project L je čista glavolomka. Vaš cilj je da sa talona pokupite ugravirane slagalice (mini table), popunite ih i tako sakupite što više poena. Za to ćete koristiti pomenute plastične pločice koje jako podsećaju na one iz legendarnog Tetrisa. Krećete sa samo dve, a vremenom ćete lagano graditi čitavu kolekciju šarenih piklića ispred sebe, da ne kažem endžin za dalji razvoj. Svaka popunjena slagalica daje vam jedan novi deo da pokupite, kao i određen broj poena, uz povratak svih iskorišćenih pločica nazad u vaše ruke. Ceo taj proces pruža neviđenu satisfakciju i pritom ne zahteva više od minut-dva objašnjavanja.

Vaš potez čine tri akcije. Možete uzeti osnovnu, žutu pločicu sa gomile i dodati je u svoju kolekciju, uzeti novu slagalicu sa talona i postaviti je ispred sebe ako imate mesta, ubaciti jednu od pločica na tablu na kojoj ima mesta, ili unaprediti pločicu u bolju, veću. Pločice se kreću od 1 do 4 kvadrata veličine, s tim što u određenim varijantama variraju njihovi oblici, tako da vaša akcija može da bude i zamena za pločicu iste veličine samo drugog oblika. Pravila kažu i da se ne može preskakati nivo ukoliko nemate šta da pokupite, ali se to nama nikada nije desilo. Delova uvek ima više nego dovoljno, čak i kada igra pet igrača koliko je maksimum. Sve pomenute akcije možete ponavljati u potezu.

Najbitnija, “majstorska” akcija, se može odigrati samo u jednom potezu. Ali je i najbitnija, jer vam daje da na svaku slagalicu dodate po jedan deo, ako možete. Ovim se otvara mnogo sjajnih kombinacija, jer čim završite jednu slagalicu odmah dobijate njenu nagradu, te je dalje možete iskoristiti da popunite neko naredno mesto i tako dok ne prođete sve slagalice ispred sebe. Project L veoma lepo nagrađuje planiranje.  I da, to su sva pravila ove igre. Sjajna stvar je što na vašim ličnim tablama za igru stoji podsetnik za sve akcije, tako da nećete dolaziti u situacije da morate da listate knjižicu sa pravilima. Pozdravljamo to. Jedna čudna stvar je što se na tim papirićima nalaze i objašnjenja pravila za dve ekspanzije koje se kupuju posebno. Igra inače podržava i solo igranje, a postoji i varijanta koja ubrzava krug kada igra 4 ili više igrača, mada je i “normalna” varijanta sasvim brza. Nećete nikad čekati predugo na svoj potez.

Produkcija ove igre je za padanje u nesvest. Svakom detalju je posvećena najveća moguća pažnja. Plastične pločice, duple kartonske table-slagalice koje ćete popunjavati, čak je i knjižica sa pravilima teksturirana i plastificirana.  Sve to upakovano u crnu kutiju minimalističkog dizajna koja će sigurno skretati poglede kad god vam neko dođe u goste. Iskreno, igra ne bi pružala takvu satisfakciju igranja da se na bilo čemu štedelo. Ugravirane tablice od kartona pozivaju da ubacujete pločice, igrajući se dok vam drugari objašnjavaju pravila. Sva ta plastika u kutiji lepo zveči i vaša mačka neće odoleti skakanju na sto. Kartonski tokeni jednostavni ne bi bili “to”, a pritom je cena ostala sasvim fer.

Mane? Pa, hajde da kažemo da je ovo poprilično “pasijans” igra. Sem što ćete uzeti neku slagalicu za talona pred nosom igrača koji ima tačno deo koji bi tu savršeno čučnuo, nema nikakve interakcije između igrača, a ni nekog naročitog blokiranja. Piklića ima za izvoz, nemoguće je da će vam partija potrajati toliko da nečega ponestane. Ovo nije recimo Azul u kome aktivno podrivate ostale igrače, tako da će se svideti i onima koji žele stvarno opuštajuću igru.

Ponoviću konstataciju sa početka teksta. Project L je apsolutno sjajan i jedna od najboljih društvenih igara koje sam igrao ove godine. Boardcubator uveliko sprema novu količinu ove igre, kao i tri mini ekspanzije koje ćemo sigurno pokušati da nabavimo i testiramo. Ako volite čisto logičke, apstrakne igre, a ne smeta vam nedostatak aktivne interakcije između igrača, ovo je igra koju jednostano morate imati.

Igru nam je za potrebe recenzije ustupio izdavač.

Ostavite komentar ili postavite pitanja na našem sajtu. Pridružite se diskusiji na Pitchwise.net Discord serveru!

Categories: Boardgames, Recenzija

Tagged as: , ,

Zašto ne biste ostavili komentar na tekst? / Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.