Articles

Male tajne velikih Game Mastera (i igrača) – Dobar si k’o lebac!

Šta je dobro, šta je zlo? Lako je filozofima! Igrači i gejm masteri još lupaju glavu oko toga šta zapravo predstavlja RPG “alignment” i kako ga tumačiti.

Bez brige, u današnjoj epizodi Male tajne, predstavljamo vam primere o tome šta koji alignment predstavlja. Od sada nadalje neće biti nedoumica i nesuglasica, jer naša je reč – zakon. Naravno, predstavljamo vam moralnu skalu igre Dungeons and Dragons , jer je najzastupljenija i najpoznatija, a osim toga neki drugi sistemi, bilo da se radi o Star Wars RPGu ili Call of Cthulhu ili ne poznaju alignment ili ga rešavaju na neki drugi način.

Šta je to alignment i čemu služi?

RPG Alignment

Nekada davno RPG je bilo beskrajno tumaranje po podzemlju, ispunjenom zamkama, čudovištima i – blagom. Šta?! I danas je? Elem, hoću da kažem, nekad je tema tog tumaranja bila borba reda i nereda, civilizacije i divljine. Osim dobra i zla, upletene su bile sile zakona i haosa (nadahnuto pričama Majkla Murkoka o Elriku od Melnibonea). Neke čarolije uticale su na zastupnike određenog moralnog kodeksa, pa je bilo važno pratiti alignment igrača. Osim toga u drevna vremena ranog D&Da promena moralnog koda bila je izuzetno dramatičan događaj, posebno za paladine. 

U međuvremenu, počeli smo da živimo u vremenu moralne relativnosti. Zlikovci su svuda, manje-više neskriveno, zakoni odavno nemaju veze sa pravdom, a haos se izjednačava sa zabavom. Stoga je čak i u novim pravilima D&Da alignment zapravo uspomena, ostatak nekih starih vremena. Paladini više nisu sveti borci niti postoji zahtev da se pridžavaju bilo kakvog kodeksa, sledeći duh vremena u kome je Kroulijeva doskočica: “Čini šta ti je volja (dokle god ne smetaš Krouliju)” postala sav zakon.

Stoga mnogim početnicima, igračima i gejm masterima nije baš najjasnije šta koji alignment zapravo znači. Obzirom da su D&D pravila pete edicije učinila da likovi liče jedni na druge k’o jaje jajetu, alignment može da bude dobar način da se likovima pruži malo ličnog pečata.

Šta kažu pravila?

Kategorizacija etičkih i moralnih perspektiva likova i drugih stvorenja u igri. U prevodu, kako će koji lik da postupi u prilikama koje nude niz različitih tumačenja i ishoda. Da li vas boli dupe za to što amazonska prašuma gori? Da li dajete siću mališanima romskog porekla? Da li se zapitate kome je ispala “jedna crvena” ili je ćušnete sebi u džep? Da li ustajete čilamperu u autobusu? Ako neki lik zvekne ženi šamar pitate li se šta je skrivila ili krećete na nasilnika ili to nije vaš probem? Pretpostavljam da se zavisi od situacije. Niko od nas zapravo nije savršeno dosledan u određivanju kako će da reaguje. Stoga i alignment u pravilima služi kao okvir, pomoć da razmislimo i odvojimo se od sopstvenog moralnog kompasa (ako ga imamo). 

Dobri vs Zli, Zakon vs Haos

Jednu osu predstavljaju dobro i zlo. To nam je uglavnom jasno. Dobri likovi su pošteni, pravedni (premda je koncept pravde prilično klizav) zato obično kažem “pravedni u bajkovitom smislu”, nesebični. Zli junaci su uglavnom sebični, zavidni i pohlepni.

Zakon i haos su nam jasni koncepti, ali od hrišćanstva naovamo navikli smo da su dobro i zlo jedine ose. Zakon (lawful) ima veze sa tim kako likovi pristupaju tradiciji, zakonima, kodifikovanom ponašanju, ali i dužnosti. Haos (chaotic) nije sasvim suprotno od zakona, te više ima veze sa slobodom i njenim granicama. 

Dodatno stvar komplikuju neutralci. Posebno stoga što je jedno tumačenje da oni teže ravnoteži, kasnije prepravljeno da su oni zapravo zastupnici slobode, što je donekle suprotno sa tumačenjem koje se dobija kada se dobro, zlo, zakon i haos spoje sa neutralnim. Pravila D&Da, naime, tumače da je veće zlo ili veće dobro ono koje je neutralno, te da je izazitiji kodeks neutralnih, na primer.

To je stoga što skala morala nije linearna (npr. Lawful – Good – Neutral – Evil – Chaotic) već je ustrojstvo slično koordinatnom sitemu. Na jednoj osi su Lawful-Chaotic, na drugoj Good-Evil, čime dobijamo devet kombinacija:

 

Lawful Good (LG)

Ovi likovi nam deluju nestvarno, dobri su, pošteni, žele da pomognu i to u okvirima zvaničnog ili bar plemenitog kodeksa. Oni su i časni i samilosni, altruisti koji igraju po pravilima da bi pomogli svojima (bilo da je pleme ili kraljevstvo ili ceo svet).

Ko je Lawful Good?

Ponajpre – Supermen. Stoga nam ovaj tip ličnosti i deluje nestvarno. Možda vam zvuči čudno, ali lejdi Brijena iz Gejmotrona je dobar primer. Dobila je zadatak i trudi se da ga dosledno ispuni, pomaže slabijima, a za svoju službu ne dobija čak ni odgovarajuće počasti.

Logično vam je da je Robokap LG, zar ne? Doslovce ne može da prekrši zakon, kao ni da odustane od dužnosti da štiti narod. Slično kao… Deda Mraz? Pa, u suštini LG su anđeoske figure, mitološke dobrote. Stoga su retki u popularnim medijima, a počesto likovi počnu kao LG, ali ih životne okolnosti skrenu sa staze, katkad zato što prežive traumatično iskustvo (kao 

Lawful Neutral (LN)

Nazivaju ih sudijama, oni drže da su zakon, običaj ili tradicija važniji od pojedinca. Oni veruju da ljudi nisu uvek samo dobri ili samo zli, te da je baš stoga važno držati zakon iznad svega. U našoj stvarnosti u kojoj sistem i zakoni odavno ne vrede i ne služe pravdi, ovi likovi su pomalo staromodni i deluju nam uštogljeno.

Ko je Lawful Neutral?

Panišer vam je pravi sudac, praši kriminalce, ali ne ostaje dužan ni dobricama, živi po strogom kodeksu koji podržava zakone. Pogađate, Sudija Dred je takođe LN. Iznenadićete se, ali džedaji su u suštini takođe više za zakon i poredak, nego što žele da se upliću u tumačenje dobra i zla. Štaviše, njihov kodeks smatra kršenje ravnoteže najvećim grehom. Džejms Bond, kao i svaki službenik vlasti čini i dobra i zla dela, sve u službi Njenog veličanstva. Stanis Barateon iz Gejmotrona, takođe je dobar primer ovog opredeljenja i tipčan predstavnik u medijima… rigidan, kiseo, bez prijatelja i saveznika zbog svog krutog pridržavanja pravilima.

Lawful Evil (LE)

Zlikovci ove vrste poštuju kodeks, često igraju po pravilima, ali sve što rade jeste upereno ka sticanju moći i sebičnosti. Podržavaju zakon kad im to odgovara, ali vrlo često ga zloupotrebljavaju, posebno u smislu zlonamernog pridržavanja slova zakona. Ovi likovi ne moraju da budu moralni, naprosto imaju neki svoj (uvrnuti) kodeks. Stoga mogu da budu prilično raznovrsni. Neki daju prednost Lawful delu ose, kao npr. oni koji koriste zla sredstva da postignu kakav “poredak”. Mogu biti opredeljeni za zlo, koristeći poredak za kakav zao cilj ili oni negativci koji pokušavaju da naprave ravnotežu između dobra i zla, ali u suštini im je “Lawful” na jednoj strani a “Evil” na drugoj strani klackalice koju pokušavaju da regulišu.

Ko je Lawful Evil?

Magneto? Doctor Doom? Većina stripovskih negativaca žele dominaciju kroz nametanje sopstvenog poretka, kao neka vrsta hitlerovskih figura. Premda mnogi navode Dart Vejdera kao LE lika, meni nešto ne štima. Mislim, jest’ da on nije bespotrebno surov i podržava novi galaktički poredak… a jebiga ipak jeste Lawful Evil. Hoću da kažem, meni lično mnogo bolji prikaz ove vrste moralnog pogleda na svet predstavljaju Nekromongeri u serijalu filmova o Ridiku (Riddick). Jest da žele smrt svima (što će mnogi da dovedu u pitanje kao zao cilj), ali su sasvim posvećeni pravilima, hijerarhiji i postupaju sistematično. Naposletku priznaju svog neprijatelja Ridika za gospodara, jer je zakonito stekao vlast (ubistvom prethodnog zapovednika, naravno).

Chaotic Good (CG)

U suštini, ovo su revolucionari, pobunjenici i odmetnici. Smatraju da je svako dužan da poštuje slobodu i individualnost drugih, te da je svako sposoban da sam bez spoljašnjih kodeksa odredi šta je dobro, a šta loše u svakom datom trenutku. Dosta dugo su bili omiljeni kao glavni junaci, ali su se gledaoci pomalo zasitili “dobrog” i poželeli (kudikamo realstičnije) “sive” heroje.

Ko je Chaotic Good?

Od stripovskih junaka, Hulk je otelotvorenje CG likova. Bori se protiv zlikovaca, ali je nepredvidiv, samotnjak. Ovde spadaju i robinhudovski likovi, koji otvoreno krše zakon zarad dobra, Green Lantern i Green Arrow. Padaju mi na pameti Han Solo i R2D2 kao predstavnici “odmetnika heroja”, ali i kapetan Kirk iz Zvezdanih staza koji se trudi da postigne dobro, ali ne preza od varanja i drugih smutnih radnji. Postoji čitava plejada junaka u stilu “prljavog Harija” koji igraju van sistema, ali su jasno okrenuti idealu dobrog koji ih otklanja od “neutralnog” stava na osi dobro-zlo.

Verovali ili ne, Chaotic Good su i Sonic the Hedgehog, Dante iz DMCa, Džim Rejnor iz Starcrafta. Čest je prelazak likova iz Neutral Good ili Chaotic Neutral u ovaj koš, poput Konana varvarina koji počinje kao CN, a zatim prelazi na stranu dobra, kao i Veslijevi ih knjiga o Hariju Poteru. 

Chaotic Neutral (CN)

Zanimljivo je kako se haos izjednačava sa slobodom, pa su ovi likovi neko ko je sa one strane dobra i zla, kome je sloboda delanja najvažnija. Katkad su sebični, ali nisu zlobni, nisu nepredvidivi, ali žele da svako radi ono što mu je volja. Hedonisti, zajebanti, anarhisti, ćaknuti likovi često spadaju u ovaj moralni kod.

Ko je Chaotic Neutral?

Catwoman čini ono što je njoj u interesu, katkad je dobra, katkad zločesta, a ne haje za zakon. Slučaj je da zloćkasti likovi postanu popularni, pa ih onda prebace u ovaj, neutralniji stav. Tako je Deadpool, koji bi zapravo trebalo da bude zlikovac, usled velike popularnosti umekšao stav i prešao u Chaotic Neutral. Na filmu, kapetan Džek Sperou iz Pirata sa Kariba, izraziti je predstavnik slobodnjaka koji nisu iznad tričarija kao što su dobro ili zlo. Da, Džek brine o svojim prijateljima, ali se isto tako ne gadi toga da ih brutalno ostavi na cedilu, ako mu je to u interesu.

Ahilej kao heroj služi jedino svojoj slavi, strastven je i voli, ali nije naročito zainteresovan da postupi plemenito. Lizbet Salander, junakinja Milenijumske trilogije, ponaša se previše brutalno da bi bila Chaotic Good, ali s druge strane njene žrtve su prilično izopačene da bi nju mogli da osudimo kao zlu. Pseto, Sandor Klegejn nije zloklopnik kao brat mu Grgur, ali ipak nije dobar, pa je Chaotic Neutral, predstavnik sebičnjaka koji ne žele da budu deo sistema, suviše okupirani sobom da bi se strogo držali morala dobrih ili odustali od skrupula poput zlih. 

Chaotic Evil (CE)

Kad se sloboda otme kontroli, dobijamo ove likove koji čine šta im je volja – bez obzira i skrupula. Odaju se svojim strastima, prate svoju pohlepu, požudu i bes. Ako pogledamo u zbornik čudovišta (Monster Manual), većina “topovskog mesa” za igrače; goblini, bagberovi, ogrovi, trolovi spadaju ovde.

Ko je Chaotic Evil?

Nažalost, negativci koji nemaju mnogo smisla ili su naprosto ludi trpaju se u ovu grupu. Čućete da su to i Džoker (Betmenov protivnik), Thanos (znate ko je, ako ne znate, sram vas bilo), General Grievous, Godzila, Loki i drugi. To je stoga što kad god se susretnemo sa zlom koje ne razumemo, spontano ga ubacimo u ovu kategoriju. Živimo u svetu u kome vladaju Lawful Evil likovi… čak su nam jasni i Neutral Evil koji imaju jasan fokus, ali ovaj “chaos” element čini da sve koji moraju biti “veoma veoma, baš mnogo” zli, strpavamo ovde. 

Neutral Good (NG)

Ovo su dobrice kojima je važnije da se postigne kakav herojski cilj, bez obzira na pristup. Boriće se protiv sistema i koristiti rupe u zakonu da bi postigli ono što je “dobro”. Često su nerado heroji, likovi koji bi najradije ostali sasvim neutralni, da nije tog nečega u njima što ih sprečava da ostanu postrani.

Ko je Neutral Good?

Spajdermen je tipičan NG. On naprosto sledi želju svog pokojnog ujaka da bude dobar. Premda ga policja često progoni, on nije svojevoljno odmetnik. Hari Poter je junak koji je jednako spreman da poštuje zakon, ali i da prekrši pravila na svom pohodu. Šerlok Holms jeste posvećen istrebljivanju kriminala, ali vrlo rado krši zakon, kao i Herkul Poaro koji više voli da učini dobro, nego da uvek igra po pravilima. Sunđer Bob Kockalone pravi nered isto koliko i voli dužnost spram svog posla, ali uvek želi i čini dobro. Za razliku od kapetana Malkoma Rejnoldsa koji je čist CG, njegova desna ruka, Zoi Vošburn je dobrica koja ne mari mnogo ni za zakon ni za bezakonje.

True Neutral (TN)

Opet nedoumica… da li su ovo neopredeljeni? Ili oni sasvim sebični? Ili najslobodniji da delaju kako im volja? U starim pravilima, životinje su pripadale ovde. Možda su pravi neutralci oni koji sasvim prilagođavaju svoj moralni kodeks situaciji. Da, voleli bi da je vlast pravednija, ali neće odjuriti da ih ruše.

Ko je True Neutral?

Eh sad. Teško je zateći prave neutralce u popularnoj kulturi, jer takvi likovi nisu predmet herojskih dela. Ako ih i nalazimo, njihova neutralnost po bilo kojoj osi obično je tek privremeno stanje. Čak i Luk Skajvoker počinje kao neutralac, bliži razmišljanjima svom ujaku Ovenu koji samo želi da radi svoj posao, na put svetla ne otiskuje ga ni susret sa Obi-Vanom, već gubitak porodice. 

Premda je sve samo ne uravnotežen, Tirion Lanister je lik kojeg definitivno ne zanimaju ni dobro ni zlo, a autoritet vlasti i podržava kao što ga i ruši, pa bi u nekom zbiru mogao da bude neutralac. Šeldon Kuper deluje kao Lawful i smatra sebe najboljim, ali zapravo vrlo retko škodi ili pomaže bilo kome osim sebi, poštujući zakon, ali ga i izvrćući u svoju korist.

Neutral Evil (NE)

Po simetriji sa Neutral Good likovima, ovi su pravi pravcati zlikovci kojima je zlo (sebičnost, zgrtanje moći, bezobzirnost svake vrste) na umu. Ne igraju po pravilima, nisu opsednuti slobodom ili strastima, već samo usmereni na postizanje svojih (zlih) ciljeva. Zanimljivo je to što Neutral Good likove i možemo nekako da zamislimo, ali Neutral Evil je više mitološka kategorija. Mislim, teško da je neko čisto zao samo zla radi, tako napisani zlikovci uvek su neuverljivi.

Ko je Neutral Evil?

Kako su ovi likovi uglavnom siledžije ili opsednuti zlom, teško ja naći negativca koji je baš čist Neutral Evil. Sefirot iz igre Final Fantasy VII počeo je, verovatno, kao True Neutral, ali vremenom klizi ka sebičnom samoopsednutom zlu. Sersei Lanister, Valdera Freja, Brona i Maloprstića Baeliša spaja to što ne haju ni za poredak niti išta veće od sebe, već samo grabe ne hajući za posledice. Posebno treba obratiti pažnju na činjenicu da su ovi negativci spremni da izazovu velike nevolje zbog sitnih ličnih zadovoljstava. Takvi bi bili i Šmaug iz Hobita, Voldemort iz Harija Potera, kao i Vođa Snouk iz Diznijevih Ratova zvezda koji izgleda da mari samo za zlo, bez obzira da je upakovano u nacistički poredak generala Haksa ili razuzdanost jednog Kajlo Rena.

Ko je ko?

Imate li omiljenog junaka ili omiljenog negatica? Šta mislite u koju kategoriju bi spadali?

Zašto ne biste ostavili komentar na tekst? / Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.