Boardgames

Clue ulazi u National Toy Hall of Fame

Društvena igra Clue (poznata i kao Cluedo), klasik koji su mnogi od nas igrali kada su bili nešto mlađi, uvrštena je ovogodišnji izbor igračaka i igara koje će se priključiti National Toy Hall of Fame zajedno sa papirnim aviončićima.

Originalno nastala 1943. godine kao ideja bračnog para Entonija i Elve Prat kao stona verzija kućnih žurki gde su posetioci rešavali misteriju ubistva (ne stvarnog, naravno), igra Cluedo je postala veliki hit. Pravila verovatno svi znate – krećete se na tabli koja predstavlja vilu gospodina Boddy i pokušavate da otkrijete ko je od gostiju počinio zločin, kojim oružjem i u kojoj od prostorija. Proizvodnja igre je omasovljena posle Drugog svetskog rata i pod dva imena, Cluedo i Clue, su je izdavali Waddington’s Games i Parker Brothers.

Kako je popularnost detektivskih romana i filmova rasla, tako je rasla popularnost Clue, igre koja je ostavila veliki trag u svetu društvenih igara, ali i pop kulturi. Sigurno se sećate igranog filma iz osamdesetih u kome je glumio Tim Kari a, na osnovu mehanika iz Clue, nastao je moderni hit Mysterium koji je postavio sličnu formulu osim što je od igrača ovoga puta tražio da sarađuju i zajedno reše ubistvo. Poput mnogih klasika, viđali smo i desetine tematskih izdanja Clue, od Star Wars do Igre Prestola.

Što se tiče National Toy Hall of Fame, isti je otvoren 1998. godine kada je na listu ubačen Monopoly, a zatim su sledile igre domine, šah, mice, kao i nešto modernije društvene igre poput Twister i Dungeons & Dragons. Kad smo već na temi, podsetimo se filma Clue:

2 replies »

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.