Articles

Igre koje skoro svi imamo a nikada ih ne igramo

Društvene igre su malo kabastiji hobi za razliku od video igara. One zahtevaju prostor na policama koje su svaki dan, pod težinom kutija, sve više povijene. Povremeno se odlučimo da neke igre nisu više toliko zabavne da bi opravdale svoje mesto na polici i pokušamo da ih razmenimo ili prodamo. One najčešće ne nađu novi dom te su zauvek osuđene na ugao najviše police, van domašaja ruku ili dobijaju kartu u jednom pravcu za tavan.

Bestplay sajt je čeprkao po informacijama dostupnim na sajtu Boardgame Geek i došao do zanimljivih podataka vezanih za igre koje su na ovaj ili onaj način neopravdano popularne. Pod popularnošću mislimo na broj ljudi koji ih ima u svojoj kolekciji.

Obratite pažnju na poziciju igara obeleženih plavom bojom

Pošto vam se po glavi već motaju naslovi poput Monopola, Rizika ili Una, reći ćemo da nijedan od ovih naslova nije na vrhu liste.

Priložena tabela igara sadrži naslove koji su popularni kod igrača više nego što korisnička ocena na BGG sajtu nalaže.

Statistika kaže da je Munchkin mnogo više popularan nego što bi trebao da bude. Treba uzeti u obzir (za ostale igre na listi) da BGG ima tendenciju da ne voli starije igre koji su dostupne skoro svima, jer ih ima svuda a ne samo u specijalizovanim prodavnicama za društvene igre. Izuzetak među starijim igrama koje su nisko kotirane na BGG je igra GO, koja je dobila prolaz od sajta jer je trenutno vrlo hipsterski igrati tu igru.

Takođe, mnoge od ovih igara su prerađene, sa osnovnim mehanikama prenešenim u novo ruho sa zanimljivijom temom ili su u novom ruhu izašle u prethodnih nekoliko godina tokom kojih društvene igre kao hobi dobijaju na popularnosti.

Koje igre vi imate u budžacima polica i tavana koje su otišle u penziju?

Zašto ne biste ostavili komentar na tekst? / Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.