Articles

Najbolje društvene igre koje (verovatno) nikada nećete igrati

Tražeći “sveti gral” i najbolje društvene igre u raznim kategorijama, neretko naletimo na nešto što je toliko sumanuto, nedostižno ili apsurdno skupo. Zato smo odlučili da to sve lepo okupimo na jednom mestu.

Svi mi, ili barem većina, želimo da isprobamo nove društvene igre, doživimo nova iskustva i dodamo kutije u kolekciju. Ali, uvek zaboravljamo da su u pitanju fizički proizvodi koji mogu da imaju astronomsku cenu, masivnu kutiju, ili da jednostavno nestanu sa tržišta. Za razliku od video igara, društvene igre se prave u ograničenim količinama, tu je i problem dostave iste, a može se desiti i da istekne licenca. Posle toga? Pa, bolje vam je da imate par stotina evra viška i strpljenja za eBay aukcije. S druge strane, ima igara koje su dostupne u prodavnicama, ali od igrača iziskuju nadrealno mnogo vremena i prostora.

Tako smo došli i do naše liste. Ovo su najbolje društvene igre po izboru Pitchwise redakcije koje, svaka na svoj način, predstavljaju sve ono suludo i teško dostižno što postoji u našem hobiju.

Kingdom Death: Monster

Kingdom Death: Monster

Krenućemo odmah od teške kategorije i to po nekoliko stavki. Kingdom Death: Monster je ogroman, preogroman, toliko da se za njega pravi odvojena polica u kolekciji (i to samo za osnovnu igru!), a poješće i najveće stolove. Ono što vam igra za svojih nekoliko stotina € (bez ekspanzija) nudi je iskustvo koje ćete prepričavati dok ste živi – ogromna kampanja, misteriozna priča koja često koketira sa morbidnim, napete borbe i razvoj vašeg malog sela u nešto potpuno unikatno. KDM se igra isključivo kampanjski, poželjno sa maksimalnim brojem igrača, te se spremite na dvadesetak ili više sesija koje mogu da potraju po nekoliko sati. S razlogom je najuspešnija društvena igra na Kickstarteru i, ako ikada budete imali šansu, preporučujemo da je zaigrate. Samo budite spremni za nešto “s onoga sveta” i sa veoma 18+ ocenom, kako u temi, tako i u pratećim materijalima.

HeroQuest

HeroQuest drustvena igra

Foto: Nostalgianerd.com

Dobri bard reče jednom da je HeroQuest najbolja društvena igra ikada napravljena. Pa zašto je onda na ovoj listi? Izdavač Milton Bradley nikada nije vratio u štampu ovu igru, a ni njeno Advanced izdanje zbog prekida licence, te će vas nabavka igre koštati minimum 100 evropskih novčanica. Dobro očuvan primerak dostiže i duplo više cene, a na to dodajte i cenu farbi ukoliko budete želeli da ofarbate sve minijature. Ono što vas očekuje je izvorno dungeon crawl iskustvo, bez bespotrebnih komplikacija i sa zabavnim “jedan protiv svih” sistemom koji će u vama probuditi Zlog Overlorda sa sve gromoglasnim smehom. A ako ne uspete da nađete ovu kultnu igru – napravite je od LEGO kockica.

Twilight Imperium

Twilight Imperium

Poput Kingdom Death, Sumračnu Imperiju more isti problemi – nije nimalo jeftina kupovina i zahteva previše vašeg vremena da biste uopšte ušli u plićak. Ovo je poslovično masivna igra, kako po zauzeću stola (a bolje bi vam bilo da imate ogroman sto, ili dva spojena), tako i po količini vremena koje lagano pojede, štaviše zahteva od vas. Bez pet do šest sati igranja jednostano nemate celu partiju Twilight Imperium, i to u manjem broju igrača. Odavno je ova igra poslovična po tome da bi trebalo spakovati jastuk i ćebe ako idete kod prijatelja da je igrate jer će vam zaista trebati – sa maksimalnim brojem igrača i uključivanjem svih modula TI postaje vikend iskustvo posle koga će vam pucati glava, ali ćete ostati prepuni utisaka. Twilight Imperium nije za svakoga, niti treba da bude, a za probranu gomilu je neponovljivo iskustvo.

Crokinole

Crokinole

Foto: Toronto Star

Jedna od klasičnih igara, čak dva veka star naslov, našao se i na našoj listi. Ukoliko smo vas sada zbunili, dozvolite da objasnimo. Crokinole je veoma popularan po Evropi. Kada god odemo na Essen Spiel vidimo sijaset stolova za kojima se igra i još više tabli na prodaju. Prezabavna je i vrlo turnirski orijentisana igra veštine za koju vam je dovoljan jedan funkcionalan kažiprst. Šta je onda problem? Crokinole je igra koja zahteva veliku drvenu tablu, specifično proizvedenu i izlakiranu. To je preskup, premasivan i pretežak proizvod da biste ga tek tako poneli kući, kod prijatelja ili u klub. A za vas sa par stotina evra viška koji ste spremni da nabavite imamo samo pitanje – jel možemo nekad da svratimo?

An Evening With Bram Stoker’s Dracula

Evening With Bram Stoker Dracula

Foto: gonzo104 @BGG

Kada za igru vidite forumsku temu u kojoj se diskutuje kolika vam kuća treba za igranje, znate da je po sredi nešto veoma nedokučivo. Veče sa Drakulom je još jedan džekpot na našoj listi, jer igra odavno nije u prodaji, veoma teško se nalazi englesko izdanje (barem za dvocifrenu količinu evropske monete) i zahteva previše prostora da biste je igrali u svom stanu. Da, ozbiljni smo za ovo poslednje. U pitanju je party igra gde su putnici-namernici u sred olujne noći zaglavljeni u krčmi gde se našao i Drakče lično, te će morati da prežive noć i izbegnu sudbonosni ujed vratne arterije. Kvaka je u tome što bukvalno morate imati kuću ili stan “od sto kvadrata” da bi ovako nešto imalo smisla, sa dovoljno nameštaja da se igrači sakriju, ali i više od jednog izlaza iz soba. A u kutiji – plastični vampirski zubi, ampule veštačke krvi i kasete sa muzičkom podlogom kojima se ujedno vodi igra. Pravi artefakt!

Glory to Rome

Glory to Rome

Jedan Kickstarter je bio potreban da se Glory to Rome uopšte nađe na našoj listi. Igra je već bila poznata publici, čak i jako dobro ocenjena i tražena. Međutim, nesrećno isplanirana kampanja za novo izdanje je prošla toliko naopako da je Ed Karter, njen autor, ostao bez krova nad glavom. Obećanje besplatne dostave svim bekerima i šteta prilikom transporta značili su je da sakupljenih 73 hiljade dolara otišlo niz vetar, štaviše, ceo račun je bio preko 50% veći. Ipak, neke količine su stigle u ruke igrača, koji se kunu da je u pitanju vrhunska kartična igra – komplikovana, ali izuzetno originalno dizajnirana. A cena je prava sitnica, od 200 do 300 evra, ako nađete očuvan primerak.

 

I time smo stigli do kraja naše liste. Tražeći najbolje društvene igre koje su na neki način nedostupne igračima prošli smo kroz poneku tužnu priču, a i neke potpuno sumanute, pogotovo cene. Sada je trenutak da pitamo i vas – imate li neku igru koju ste dugo “lovili” i bila vam je van domašaja? Da li se slažete sa našom listom? Javite nam dole u komentarima.

Zašto ne biste ostavili komentar na tekst? / Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.