Articles

7 Netipičnih svetova za sci-fi RPG

U svemiru, niko te ne može čuti kako vrištiš. ‘Ajde da vidimo najneobičnije postavke za sci-fi RPG, pa da propištimo zajedno.

Mnogi igrači su u fazonu FRP je FRP, a RPG je sve ostalo (!?!). U prevodu, samo epska fantastika, mač i magija su “prava” pustolovina, a svemir je meh. Niko se ne stidi da stavi svoj pečat na tolkinovski proto-mit, ali pravljenje svemirskih RPGova prilično je opterećeno nasleđem giganata kao što su Star Wars i Warhammer 40k, pa čak i Dune.

“Iskustvo pokazuje da oni koji naprave svoju priču rizikuju da ona bude tanka, da ne privlači nove igrače.”

Stoga u RPG svetu, malo ko se usuđuje da napravi svoj svet, pa tako imamo ili knjige pravila koje se drže kakve popularne franšize, poput Aliens, Star Trek. Oni koji prave novi svet za scifi RPG moraju dobrano da se pomuče, pa i tada na izvestan načim pomire sa sudbinom da će njihovo čedo ipak ličiti na poznate uzore. Tako Fading Suns ima šmek WH40K, Alternityjev Star Drive malo liči na Star Trek, a oba imaju ponešto od Star Warsa.

Iskustvo pokazuje da oni koji naprave svoju priču rizikuju da ona bude tanka, da ne privlači nove igrače. Tako čak i dobro postavljeni svetovi dobijaju taj “meh”, tu sažižuću kritiku prezira. Lancer je okej, ali priča je malo wtf za one koji nisu čitali mange. Residuum je sasvim omanuo ne pružajući ikakav svet. Pa, pogledajmo onda koje neobične svetove možemo da oživimo kroz svemirski RPG i šta možete sami po tom pitanju da učinite.

Traveller: Ništa strategija, samo taktika

Ovo je ne samo legendarni RPG već jedan od najstarijih na tržištu. Traveller je poznat po tome što likovi mogu da poginu već prilikom kreiranja, a igra nema XP ili nivoe, pa stoga igrači ne napreduju na uobičajen način. Sticanje životnog iskustva, nove opreme i bogatstvo otkrića novih svetova je ono što oplemenjuje igru, a ne brojevi i nivoi.

Svet Travellera je zanimljiv zbog toga što pruža jednu vrstu realističnosti, širine i vrlo ovlašne priče. U suštini, svet najviše podseća na igru Elite. Da, postoje nekakvi “naši i njihovi”, ali to nije bitno za igrače koji mogu da tumaraju svemirom, istražuju i pomeraju granice.

Skyrealms of Jorune: Kad Alien zaista znači Tuđinac

Ako zaista želite nešto neobično i neuobičajeno, Jorune može biti dragulj. Planeta Jorune se sastoji od plutajućih ostrva koje kristali u jezgru planete održavaju u atmosferi. Domoroci, Šantasi, pretrpeli su niz nasilnih kolonizacija, a povrh svega došli su ljudi što je ishodovalo totalnim ratom. Osim čudne postavke i pravila igre su čudna.

Ono što najviše preporučuje Jorune je taj neki poseban ton koji ćete retko gde naći. Malo je reći da ima ponešto i od Tekumela i od Barsooma, kao i od Fleš Gordona i ekipe.

Buck Rogers: D&D u svemiru, ali zaista

Za neupućene, Bak Rodžers je jedan od (retro) sci fi heroja koji su bili popularni tridesetih godina prošlog veka. Bilo je mnogo imitacija, a najpoznatija koja je nadmašila original je – Fleš Gordon. Ceo taj fazon falusoidnih svemirskih brodova u obilku rakete, smrtonosnih zraka, nežnih lepotica koje vise o bicepsu svemirskog ragbiste, totalno je urnebesan, pa stoga predstavlja sjajno okruženje za drugačiji sci fi RPG.

Poput Džona Kartera sa Marsa, Baki se kreće u okviru našeg sunčevog sistema i verovali ili ne donosi šmek ne tako različit od kultne serije Expanse. Okej, fanovi će me kamenovati za ovu izjavu, ali navikao sam na tu vrstu odijuma. Istražite ovaj svet, veoma je inspirativan!

Coriolis: Bosanci u svemiru

Pisali smo već o ovom sjajnom sistemu. Pravila, manje-više, ali svet je zaista jedinstven i dobar primer kako se pristupa stvaranju nove sci fi priče. Da, neumitno je poređenje sa Dune, kao i drugim prethodnicima, ali Coriolis zaista nudi promenu paradigme, što čini svet Trećeg Horizonta zaista jedinstvenim.

Za razliku od tehnofilskog, “zapadnjačkog” da ne kažem ateističkog prikaza budućnosti među zvezdama, Coriolis nam donosi kulturu mnogo začinjeniju islamom čak i od Dune. Kao što sam već izjavio, ovaj svet nama sa ovih prostora leže k’o budali šamar, pa nemate izgovora da ne probate.

Uradi sam: Putovanje u središte umetnosti

Postoji toliko mnogo naučne fantastike u filmu i književnosti. Mnogo zanimljivih svetova u kojima možete smestiti pustolovine. Premalo ih je obrađeno u filmu, a još manje je našlo put ka RPG pravilima. Eto prilike da zavrnete rukave i date se na posao.

Recimo, Asimovljeva Zadužbina pruža fantastične mogućnosti za RPG svet. Možda vas više golica Autostoperski vodič? Hiperion je odličan za mešavinu horora i scifi priče. Leva ruka tame i uopšte Ursulin ciklus je malo specifičniji i zahteva dublje poznavanje književnosti, te istančaniji ukus, ali niko vam ne brani da oživite hainski ciklus.

Uradi sam: Mešaj, Ružo!

Sci fi je prilično razgranat žanr. Od svemirske opere, preko tvrdog naučnog scifija, preko retro fantastike i dalje. Uvek možete da pođete stopama Warhammer 40k ili Fading Sunsa i napravite svoju mešavinu žanrova (crossover).

Niko vam ne brani da napravite scifi kroz alternativnu istoriju (poput knjige Darvinov radio) ili da osmislite svet koji će biti mešavina postapokalipse, scifija i fantastike. Šta ako retrofuturizam jednog Fallouta preselite među zvezde?

Uradi sam: Masivni i drugi efekti

Nisu knjige i filmovi jedini izvor naučnofantastičnih svetova. Volite Mass Effect? Overwatch? WarFrame? EVE Online? Zašto ne biste “pozajmili” delić njihovog svemira i napravili svet za svoje igrače.

Ovde je važno da se fokusirate na svet, a ne toliko na žanr izvorne igre. Nešto slično uradili su sa Starship Troopers RPGom koji je imao D&D-like pravila i fantastičnu vojnu kampanju. Okej i dalje će biti zabavnije da se igrate žmurke online sa drugarima, ali za produbljivanje priča iz omiljene vam igre, može da znači početak jednog sjajnog, jedinstvenog RPG sveta.

 

A koji je vaš omiljeni scifi svemir? Da li ste našli gotova pravila ili ste sami pravili? Ostavite komentar ili postavite pitanja na našem sajtu. Pridružite se diskusiji na Pitchwise.net Discord serveru!

Zašto ne biste ostavili komentar na tekst? / Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.