Recenzija

Coriolis: The Third Horizon – Recenzija

Bosanci u svemiru!

Ok, možete da prestanete da se smejete. Ozbiljno vam kažem, Fria Ligan je objavila Coriolis RPG koji je i ovo i ono, ali u suštini Bosanci u svemiru. I halal je!

RPG je tradicionalno evrocentričan. Mitske zemlje su manje-više verzija zapadnoevropskog srednjovekovlja ili ako pogledamo Warhammer, gotovo kopija Svetog rimskog carstva. Tu i tamo pojavi se neki istočnjački RPG poput Legend of the Five Rings, ali nikad ne dostigne popularnost zapadnjački orijentisanih priča, čak i da je po DnD pravilima.

Slično stanje je i u drugim žanrovima, kao što su sci-fi RPG priče koje uglavnom “savremeno doba” ili “futurizam” tumače kroz prizmu američke (čitaj: svetske) kulture. Čak i sajberpank, premda ima snažan upliv Japana, čak i Kine, ostaje zapadnjački…

Stoga je hvale vredan pokušaj studija Fria Ligan da nam približe svet istoka, ali ne banalizovan – kao što bi, na primer, bio pokušaj da se šmek 1001 noći i ceo taj holivudski Aladin-fazon preseli u svemir. Glavni problem je kako jednu kulturu koju Zapad u suštini duboko ne razume, približiti igračima i pretvoriti je u zanimljiv i igriv (a ne samo egzotičan) koncept. 

Čitajući pravila i igrajući prvu avanturu u Coriolisu, smejao sam se do suza i uživao u tome kako je nama koji smo između Istoka i Zapada ovaj svet blizak i naprosto smo usvojili “Bosance u svemiru”. Pitao sam se kako će jedan Šveđanin (jest’ imaju oni svoje Bosance, ali nije to-to) da razume tanane kulturne posebnosti koje donosi naše poznavanje tog miljea. Zaključio sam da će im možda izmaći mnogo toga, ali hoće dobiti jedno potpuno novo iskustvo, a to je – valjda – i cilj ovakvih inovacija.

Stoga ne čudi to što su pravila, naravno, prilagođena Fate Core/MYZ i u osnovi biće vam poznata (ako ste pratili moja pisanija, a sram vas bilo ako niste), te što je veći deo knjige pravila posvećen samom setingu.

Kao i obično, Fria Ligan nudi besplatna pravila za početak. To vam omogućava da pročitate pravila, da igrate sa unapred ponuđenim likovima i proverite da li vas zanima da kupite cela pravila koja koštaju 45 dolara, te dodatne avanture koje koštaju oko 18 dolara svaka. Grafički, knjige su sjajne, sa odličnim ilustracijama koje zaista doprinose da se uživite u ovaj, specifičan, svet.

Kako bi igračima pružili kakvo-takvo usmerenje, autori su odlučili da ovom RPGu pruže teme. Dovoljno su opšte da ne zarobljuju maštu, a značajne su za opisivanje sveta. Naime, osim očigledne teme – bliskoistočna kultura kao podloga, tu su i tema sukoba starog i novog, misticizam, te mračno proročanstvo o tmini međ’ zvezdama. 

Priča ide ovako… Pre mnogo vekova, sa Zemlje su krenula dva svemirska broda, Zenit i Nadir. Zaputili su se ka Aldebaranu. Kolonisti su se rađali, živeli i umirali, svaka generacija bila je sve bliže odredištu. Nadir je iščezao u jezivoj tmini svemira, a Zenit je konačno stigao, tek da bi otkrio da je Aldebaran – već naseljen. 

Ispostavilo se da je ceo sektor, nekih tridesetak sistema, povezan portalima koje su Zemljani otkrili dugo pošto se Zenit već otisnuo na putovanje. Naime, portali su omogućili čovečanstvu brzo širenje po zvezdama, te su uspostavljeni Prvi i Drugi Horizont, velike oblasti, nova kolevka zlatnog doba. Vremenom, uspostavljen je i Treći Horizont, uglavnom kao raj za otpadnike, slobodne mislioce i radikalne grupe. Uskoro je počeo i prvi međuzvezdani rat. 

Prvi Horizont želeo je da zadrži prevlast, te je posegnuo ka dalekim zvezdama Trećeg Horizonta. Branitelje je predstavljao Red Parije (Order of the Pariah), dok je imperijaliste predstavljala grupa po imenu Žrtva Nazarima (Sacrifice of Nazzareem). 

Rat je bio stravičan. Posejao je otpatke brodovlja širom sektora, čitave planete bile su spaljene i uništene, a čak su se pojavile pukotine u prostor-vremenu. Čim su se odbranili od Prvog Horizonta, Red Parije je zatvorio portale i izolovao Treći Horizont. Kad eto ti Zenićana…

Duboko potreseni stanjem koje su zatekli, Zenićani pretvaraju svoj brod u ogromnu zvezdanu stanicu – Koriolis. Uskoro, stanica je postala centar trgovine i kulture, toliko značajna u sektoru da će početi da se nazivaju Zenićanima svi oni koji se identifikuju sa naprednim potomcima posade Zenita i njihovim načinom života, pa makar bili i Prvorođeni, tj. potomci onih koji su portalima prvi došli u Treći Horizont.

Na Koriolisu je uspostavljen Savet, veće svih frakcija, kako bi se uvek moglo pregovarati i rešavati brojni sukobi među raznim strankama. Korporacije su dobile mesto u Savetu kao Konzorcijum, potomci porodice kapetana Zenita, a danas vladajuća elita na planeti ispod Koriolisa su Zenićanska Hegemonija, udruženje slobodnih trgovaca je naravno – Slobodna Liga (Fria Ligan, kapirate?), te gilda plaćenika – Legija. Ove frakcije su pretežno Zenićanske, dok Prvorođeni imaju teokratski Red Parije, filozofiji okrenut Alamov Hram (imaju i kurtizane, a la FireFly), te narodnu Crkvu Ikona i tajanstvene Drakonite. Još dve frakcije su nezvanični partneri Saveta, jedna sa svake strane, Prvorođeni imaju Federaciju Nomada, a Zenićani Sindikat (kriminalni, razume se, jer spejs lugžuri fuli automejted gej komunizam još nije stigao u ove krajeve).

Baš kad je Horizont na miru mogao da se razvija iz dubina gasnog džina Zene (Xene) pojavili su se bezlični Emisari. Tražili su mesto u Savetu i dobili su ga, premda se o njima malo zna osim da bi mogli biti veoma moćna bića, možda potomci graditelja portala, možda inkarnacija ikona (objasniću, strpite se). Kad je jedan od Emisara izjavio da je inkarnacija Sudije, izbili su verski neredi, a Red Parije zatvorio svoj sistem. 

I tu počinju naše (i vaše) priče. Harmonija i ravnoteža su poljuljane, svemir vrvi od intriga, pobune, neredi, borba za prevlast, mračne tajne, sve što treba da ima jedan spejs opera RPG koji je jedna vrsta mešanca filmova Alien, serije FireFly i religijskog horora.

E, da. Ikone.

Niko ne zna (naravno) odakle su se stvorili, tek Ikone su svuda, bilo da vise kod šofera u kabini ili se nalaze u vidu figurica na kućnom oltaru. Bilo da ih posećujete u hramovima ili ih koristite za sočne psovke (ne preporučjuje se u javnosti), tek devet ikona predstavlja devet mističnih aspekata kojima se obraćaju i mole razni ljudi u zavisnosti od svojih vrednosti, uverenja, tradicije. Imaju razna imena, ali sve su to istih devet ikona: Glasnik, Plesač, Kockar, Mornar, Trgovac, Sudija, Putnik, Dama od Suza, Bezlični.

Dobar potez studija Fria Ligan, jer produbljuje misticizam, izbegava se vređanje određenih verskih grupacija koje na uvredu odgovaraju bombama, a ceo šmek je više tarotski nego zapravo u onom ključu koji bismo mi prepoznali kao verski. No, više o ovome možete saznati ako kupite knjigu, u besplatnim pravilima ikone nisu objašnjene, već su deo pripremljenih likova za avanturu Tamni Cvetovi.

Mehanika igre je okej, pravila su manje-više poznata varijanta, opremljena svime što treba da ima jedna svemirska pustolovina. No, ikone su zanimljiv deo igre, jer igrači mogu da se pomole i dobiju ponovno bacanje (re-roll) ili bonus na akcije. Svaki put kad im bogovi pomognu, gejm master dobija Darkness poene koje može da upotrebi protiv igrača na razne pogane načine. Dakle, ok uspeli ste, ali sledeći put kada to najmanje očekujete, eto ga novi belaj!

Sve u svemu, sjajan proizvod u svakom pogledu. Cena uopšte nije previsoka za (inšalah!) mnogo zabave, a ukoliko vam se ne sviđa svemirska verzija bliskog istoka, pravila su veoma robusna za bilo koju vrstu sci-fi pustolovine, bilo da hoćete da Coriolis preselite u FireFly, Babylon 5, ili Battlestar Galactica, jer osim što pokrivaju akcije pojedinaca, tu su i detaljna pravila za dizajniranje brodova, međuzvezdana putovanja i borbe u svemiru.

 

Zašto ne biste ostavili komentar na tekst? / Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.