Boardgames

Preminuo Ričard H. Berg, legendarni dizajner ratnih igara

Preminuo je Ričard H. Berg, dizajner najambicioznije ratne igre Campaign for North Africa.

Posle vojne službe u američkoj vojsci, što uključuje i turu u Vijetnamu kasnih 60tih godina, Berg je bio avokat, kompozitor mjuzikla i pevač u rok bendu. Svoje finalno zvanje, dizajner igara, on je poneo sredinom 70tih godina. Od tada on je dizajnirao preko 140 objavljenih igara tokom 40 godina.

Bergova nesumnjivo najpoznatija igra je The Campaign for North Africa. Ovo je beskompromisno detaljna i zahtevna simulacija Drugog svetskog rata, tačnije operacija u Libiji i Egiptu od 1940. do 1943. godine. Ovaj naslov iz 1978. godine je postao svetski poznat po svojoj vremenskoj zahtevnosti. Da bi ste je odigrali biće vam potrebno nekoliko meseci igranja da bi ste završili kampanju koja traje 1500 sati.  Druga prepoznatljiva crta ove igre je i detaljnost sistema po kome se igra. Na primer, italijanske jedinice su zahtevale dodatne zalihe vode zbog svog afiniteta ka testenini a mape na kojima se igra su preko 3 metra sa skoro 2000 žetona, brojača i ostalih pomagala.

The Campaign for North Africa nije jedini Bergov poznati i cenjeni dizajn. Sa Markom Hermanom je dizajnirao SPQR koji je ugledao svetlost dana 1992. godine. Ova ratna igra sa Rimljanima na heksagonalnoj mreži je autorima donela jednu od mnogih Charles S. Roberts Nagrada, a sam Berg je ušao u Charles S. Roberts Ligu Slavnih nekoliko godina pre toga 1987. godine.

Berg je objavio i nekoliko knjiga a bio je i urednik Berg’s Review of Games, magazina za ratne igre koji je postao poznat po svom beskompromisnom pristupu recenzija i kritikovanju igara.

Njegova poslednja kreacija je The Big Apple, igra građenja Nju Jorka koja će svetlost dana ugledati 2020. godine.

Zašto ne biste ostavili komentar na tekst? / Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.