Recenzija

Star Trek Adventures – Recenzija

Ako nas pratite redovno, znate da često pominjemo Modiphius. Oni su britanski tim, izdavači, ali i razvojni studio koji se petlja u manje ili više popularne franšize. Čuli ste da su preuzeli Vampire The Masquerade RPG od firme Paradox Interactive, a objavili su Fallout RPG, te Elder Scrolls društvenu igru, jer Modiphius pravi i tzv. skirmiš igre koje su na pola puta između društvenih, ratnih i RPG igara. Sada nas hrabro vode tamo gde niko drugi nije išao – u Star Trek RPG.

Modiphiusovo novo odelo

Star Trek Adventures

Star Trek Adventures

Modiphius je tako osmislio 2d20, sistem pravila koja su osmišljena da podržavaju pripovedni stil igre, ali sa dozom matematike koja bi trebalo da pruži mehaniku igre u kojoj ni uspeh ni neuspeh nisu svedeni na crni i beli ishod. Osim gradacije ishoda, tu je i Momentum, zanimljiva mehanika koja omogućava igračima da posegnu za dodatnim kockicama (čime se povećavaju izgledi za uspeh), ali cena je gubitak resursa ili dozvola GMu da celu družinu zaspe strahotama, slično kao što smo videli u RPGu Coriolis: The Third Horizon.

Knjiga je… teška, gusto napisana, bogato ilustrovana, ima nekih štamparskih propusta (neke stranice su blago zamrljane u smislu smaknutih boja, ali nisu nečitke)… Ali, u načelu, deluje luksuzno. Brat bratu – ima tri kile. Kad kažem gusto napisana, mislim na to da su slova sitna, teksta ima mnogo, otprilike pola je flaf, pričice, izveštaji, citati i druge pozajmice iz filmova i serija sa tematikom Star Treka, ali mnogo teksta je posvećeno pravilima, s razlogom. Knjiga, naime, nije brzinsko rešenje, nije Fate Core presvučen u Star Trek, već je zapravo miks detaljnih 2d20 pravila objašnjenih kroz glavnu temu. Meni lično, bila su nečitka i nedovoljno dobro razdvojena na poglavlja, baš zbog tog mešanja mehanike i dodatnog materijala, ali jasno je da su pravila namenjena ljubiteljima baš ovog serijala. 

Šta se događa kad ne zauzdate svoje pisce…

Neko ko tek treba da uđe u Star Trek biće zbunjen i pretrpan podacima. Neko ko tek treba da uđe u RPG igre biće zbunjen i pretrpan podacima. Star Trek Adventures namenjena je onima koji su već igrali RPG i koji vole ovu franšizu.

Knjiga je teška, gusto napisana, bogato ilustrovana, ima nekih štamparskih propusta. Ali, u načelu, deluje luksuzno.

Posle gotovo stotinu stranica posvećenih pozadinskoj priči, naglo se prelazi na pravila koja objašnjavaju nešto što bi trebalo da pripada poznijim poglavljima, a uvodi – kockice šestice. Dakle, 2d20 se odnosi na primenu veština (sabiraju se dve veštine, treba baciti ispod na 2d20), a d6, izgleda, regulišu jačinu efekta. Šestice se broje po sistemu sličnom Fudge, tj. 1-2 su jedan i dva, 3-4 su nula, a 5-6 su jedan, plus nekakav dodatni efekat. Već pogađate, to je s toga što hoće da vam prodaju dodatne brendirane d6 kockice, ali ako ih nemate, nije problem.

Jedno tanko poglavlje posvećeno je ovim osnovnim pojmovima, ali mi se čini da ih ima poprilično. Cilj autora bio je da se naprave brza pravila koja će omogućavati roleplay deo igre, ali biti jasno definisana, nešto kao umereno crunchy. To se, recimo, vidi iz definicije Trait-ova. To su kao neke posebne osobine koje se primenjuju na sve živo (i neživo), od likova preko opreme i svemirskih brodova. Mislim, sve su to dobro zamišljeni koncepti, ali vidi se da je 2d20 zamišljen kao sistem opštih pravila, a ne nešto prilagođeno za Star Trek. I to je okej, ali moralo je biti bolje objašnjeno. Verovatno je dobar deo mog protestvovanja zasnovan na lošem prelomu knjige, jer pravila su obimna a vrlo nepregledna. Svi ti novi pojmovi – Traits, Tasks, Extended Tasks, Advantage, Difficulty, Momentum, Challenge, Opposed Challenge, Complications – stali su u dvadesetak stranica (u knjizi od bezmalo 400 strana).

Crvenokošuljaši i oni drugi

Kreiranje likova je nesputano. Predložene su neke klase, ali u suštini igrači su slobodni da odaberu ili izmisle rasu, dodele svom junaku vrline, veštine i specijalnost mimo onoga što pravila predviđaju. Osim osnovnih atributa, naime, pruža se nekoliko prilika da vaš lik sasvim proizvoljno odredi specijalnost ili nekakvu suštinsku različitost, a koja se sasvim elegantno uklapa u mehaniku pravila. Posredi je dobar spoj egzaktnosti pravila i igranja uloga, jer nema toliko dogovaranja i saradnje između igrača i GMa, ali postoji neophodnost da se utanače rolplej efekti u okviru mehanike igre.

S obzirom na to da je ishod svake akcije slojevit, igrači mogu lako da skapiraju da atribut + veština daju ciljni broj ispod koga treba dobiti rezultat na 2d20, pa već prilikom stvaranja likova mogu da imaju manje-više jasnu predstavu o tome šta konkretan lik može da uradi lakše ili teže. No, akcije nisu unapred definisane. Tojest, na GMu je da odredi za svaku akciju koji atribut i veština bi bili prigodni, premda se pravila tako ne postavljaju. Deluje kao da negde ima spisak koji tačno definiše od kojih atributa i veština se sastoje akcije, ali takvog spiska nema. Hoću reći, pravila nisu fleksibilna, ali jesu prigodna za prilagođavanje, koga ne mrzi.

Pohvalno je to što pravila za borbu nisu posebna. Nema ih mnogo, jer Star Trek i nije “borba”, već uglavnom ono drugo i treće “istraživanje i interakcija”. Deo koji opisuje konflikte, načine da se izraze i razreše prilično je dobar, tako da pravila borbe postoje, uklapaju se u ostatak pravila, ali jasno je da je važnije kako se rešavaju prepreke i konkflikti, a ne kako će se Klingonac potući.

Kirk, Pikard ili Sisko?

Priložena su i pravila za igranje na planetarnim kolonijama ili svemirskim stanicama, što je zanimljivo s obzirom na to da, u smislu vremenskog perioda, pravila jesu usmerena na Next Generation/Deep Space Nine. Naravno, pravila za brodove su takođe detaljno predstavljena. Način na koji se kreiraju brodovi nije mnogo različit od pravljenja likova, pa je proces brz i zabavan, a omogućava da napravite sve – od šatla do novog Enterprajza.

Da bi se olaškalo GMu, pravila predlažu da igrači koji ne učestvuju neposredno u akciji preuzmu uloge “red shirts” likova, sporednih članova posade. Za kraj, tu je i mnoštvo dodatnog materijala, već napravljenih likova i brodova, te kratka avantura iz nekoliko scena. No, besplatne dodatne avanture koje možete da sklopite u kampanju dobijate jednostavnim prijavljivanjem na Modiphiusovu mejling listu.

Kol’ko para (tol’ko i muzike)

Ova knjižurdača košta svega 52,72 EUR, dok su ostala luksuznija izdanja i paketi uglavnom već rasprodati jer su zaista kvalitetna. U paketima su bile kartice i mapice, tokeni, kockice i druga uobičajena galanterija. Ono što je za nas važno jeste to da dodatne knjige pravila i avantura koštaju 30 EUR, te da PDF izdanje ove knjižurdače košta 20 dolara. Ja bih rekao da taj PDF baš vredi tih para. Za fizičko izdanje koje sam pregledao, Core Rulebook, nisam siguran da je cena isplativa.

Ovu knjigu držim na stolu da kad neko dođe kaže: “jaooo Star Trek knjiga!” i tako pomisli da sam od one vrste nerdova koje je popularizovala televizija.

Naime, ako mislite da ćete naći igrače koji će uživati u RPG kampanji koja prati dogodovištine njihovih likova u Star Trek svetu, onda se isplati nabaviti ova pravila. Lakše je nego modifikovati druga, tim pre što 2d20 zaista jeste dobro rešenje jednom kad uspete da ih svarite. Naime, mnoga RPG pravila bi htela da su bolja od postojećih rešenja, a 2d20 se bliži onom idealu “isto to samo malo drugačije” koje fanove, na primer dijendija, može da privuče da ostanu i zapravo uživaju u igri, pod uslovom da su “Trekiji”.

Ako ne želite da napuštate udobnost Warhammera ili Dungeons & Dragons, a niste zaluđenik za Star Trek, man’te se ove knjige. Lično, ovu knjigu držim na stolu da kad neko dođe kaže: “jaooo Star Trek knjiga!” i tako pomisli da sam od one vrste nerdova koje je popularizovala televizija, a ne od one vrste koji se bave opskurnim hobijima i još mračnijim fetišima.

Zašto ne biste ostavili komentar na tekst? / Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.