Boardgames

Gay Sauna: The Board Game – recenzija

Ovaj tekst je namenjen čitaocima starijim od 18 godina. Iako ne sadrži eksplicitni sadržaj, dotiče se tema koje nisu pogodne za mlađe čitaoce. Ukoliko ne želite  da vidite ovaj NSFW sadržaj, preporučujemo da pogledate neke od drugih naših recenzija društvenih igara.

Ne može se za veliki broj društvenih igara reći da su napravljene specifično za odraslu publiku. Dok nasilje i okultno lagano pronalaze put i do igara koje su praktično porodične, slično se ne može reći za temu ljubavi, a pogotovo seksa. To je pokušala da ispravi ekipa ReRoll Works sa igrom iz naslova.

gay sauna board game

  • Tip: igra za odrasle
  • Vreme: 30-60 minuta
  • Broj Igrača: 2-6
  • Mehanizmi: bacanje kockica, spajanje simbola, igranje na sreću, menadžment ruke, igranje uloga
  • Dizajner:  Adrian Collier
  • Izdavač: ReRoll Works
  • Izdato: 2023.

Igra Gay Sauna pokupila je solidnu pažnju na prošlogodišnjem Essen Spiel sajmu. U moru štandova sa porodičnom zabavom i šarenišom odskakao je jedan koji je, pa, imao očigledne razloge da se veoma ističe. Donekle iz štosa smo prvobitno snimili reportažu sa štanda, a onda nam je nedavno stigla kutija sa prototipom igre za recenziju.

O čemu se onda tu radi? Ovo je igra muvanja momaka po etabliranoj ustanovi za fizičku kulturu, prosto i jednostavno.  Imate najviše dejtova (i nečeg višeg od dejtova) do kraja večeri? Pobedili ste. Da se odmah razumemo, ne morate se deklarisati kao LGBT osoba da biste igrali ovu igru, niti da bi vam bila zabavna. Štaviše, nama je prvi put bilo prosto urnebesno da nalazimo likove na kartama koji se zovu slično kao osobe koje znamo i smejali smo se na apsolutno svaku sitnicu u igri (dobro, mi jesmo poprilično neozbiljni). Šale poput “ovde ima više gejeva nego vanzemaljaca u Cosmic Encounter” su se izlizale do kraja prve partije. Pa vi vidite.

Pravila su generalno jednostavna, iako su pisana navrat-nanos, što nam je najveća zamerka igri. Pogotovo su tragična za party režim koji je olakšana verzija igre i koji uopšte ne preporučujemo. Kada ukapirate kako se ovo igra, jedna runda teče otprilike ovako. Na sredini table otkrijete tip sobe koji će se igrati u toj rundi i poređate osam posetilaca koje u toj rundi imate priliku da smuvate. Onda birate između dve akcije, koje mogu da budu pokušaj muvanja, odlazak u bar, povlačenje karte sa špila smicalica, ili… khm, solo zanimacija. Imate i skalu uzbuđenosti predstavljenu na vrlo specifičan način i, verujte mi, to je možda i najmanje eksplicitna stvar u igri. Mi, srećom ili nesrećom, nismo dobili verziju gde su svi likovi golaći.

Dok je većina akcija u igri veoma jednostavna, čin muvanja je kao da čekirate spisak šta treba da pazarite u samoposluzi. Da biste uopšte mogli ikoga da smuvate, ta osoba mora da simpatiše tip momaka koji odgovaraju vašem karakteru (dobijate lika na početku igre), ali to važi i za vašeg lika. Pa onda rolate kockice koje dalje određuju na šta je ličila scena i da li je došlo do nečeg bliskijeg od zbunjenih pogleda. E ONDA možda morate da proverite da li se likovima poklapaju uloge i interesovanja, pa ako nije retrogradni Merkur i petak trinaesti onda ste se, jel te, do’vatili. I dobili jedan poen za to. Verujte mi, iz petnih žila se trudim da ovaj tekst ne postane totalna sprdnja a i da ne zvuči kao sadržaj sa izvesne televizije posle 2 ujutro.

Da sve u sauni ne bi baš klizilo kao bosa noga po mokrim keramičkim pločicama zaslužne su same karte prostorija, ali i event špil. Na svakom potezu, dešava se nešto, od običnih modifikatora do sitnih dešavanja koja mrse konce. Pored toga, imate i pomenute karte smicalica kojima kvarite tuđe planove ili sebi dajete prednost tokom runde, a sa sobom možete poneti i jedan od predmeta koji će vam pomoći da dođete do srca i spadanja peškira vašeg odabranika. Igra je u potpunosti haotična, što verujem da je bila namera autora, jer deluje kao nešto pravljeno da se igra posle nekoliko tura pića i bez naročite ozbiljnosti za stolom.

O kvalitetu komponenata ne možemo trenutno da diskutujemo, jer je primerak koji nam je stigao prototip. Ilustracije jesu završene, kao i tabla koja je maksimalno jednostavnog dizajna, ali služi svrsi. Jasno je, doduše, da je ovo igra specifično pravljena ne samo za odrasle ljude koji bi da se zezaju sa konceptom gej saune, već one i koji razumeju sve ove reference i pojmove, inače im klasifikacija tipova zvuči kao spisak životinjskih vrsta u ZOO vrtu. Kao što reče Džen u čuvenoj “The Working Out” epizodi IT Crowd: “možda moraš biti gej da bi ti se svideo gej mjuzikl”, tako je moguće da igra postaje apsolutno urnebesna ako ste osoba koja je zapravo i posetila pravu ovakvu lokaciju.

Da zaključimo – haotično, brzo, veoma 18+ (čak i u ovoj “mirnijoj” verziji) iskustvo koje gađa određenu nišu i ne uspeva da postane baš potpuni urnebes kao neke partije Fog of Love. Ali, svakako je igra koja je neobična kako temom tako i izvođenjem, pa je postala svojevrsni artefakt.

Primerak igre za prikaz ustupio ReRoll Works.

Ostavite komentar ili postavite pitanja na našem sajtu. Pridružite se diskusiji na našem Discord serveru. Pratite nas i na društvenim mrežama: Facebook, Twitter i Instagram.

 

Categories: Boardgames, Recenzija

Tagged as: ,

Zašto ne biste ostavili komentar na tekst? / Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.